Hopp til innhold

USA sender spesialsoldater til Erbil

USA sender 130 spesialsoldater til Irak, som skal bidra til å redde de 20-30.000 jezidiene som fortsatt befinner seg på Sinjar-fjellet.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel på militærbasen Camp Pendleton

USAs forsvarsminister Chuck Hagel på militærbasen Camp Pendleton hvor han annonserte at USA sender en ny gruppe militære rådgivere til Irak.

Foto: PAUL RODRIGUEZ, / Ap

I midten av juni ble 300 militære rådgivere med tilhørende støtteapparat og sikkerhetspersonell sendt til Irak, for å bistå den irakiske regjeringen med å bekjempe den militante opprørsgruppen ISIL.

ISIL nærmet seg da hovedstaden Bagdad, et halvt år etter at de hadde fått kontrollen over byen Falluja nord i landet.

Nå er situasjonen enda mer akutt, og den amerikanske forsvarsministeren Chuck Hagel opplyste i natt norsk tid at nye 130 amerikanere er på vei.

I likhet med storparten av dem som er på plass i Bagdad, er dette også spesialsoldater og marineinfanterister.

Vurderer humanitær korridor

En av oppgavene skal være å bistå irakiske militære styrker og kurdiske sikkerhetsstyrker med å redde de mange tusen jezidiene som fortsatt er på flukt i Sinjar-fjellene.

– Helt konkret, dette er ikke bakkestyrker som skal ut i kamp. Det er ikke en oppgave vi skal involveres i på nytt. Men utover det, er det ting vi kan gjøre og som vi allerede gjør, sa forsvarsminister Hagel i en uttalelse i natt norsk tid.

Han befant seg da på en militærbase i California. Forsvarsministeren betegnet de 130 soldatene som rådgivere.

Ifølge New York Times vurderer amerikanerne om det bør lages en humanitær korridor og en felles internasjonal operasjon for å få så mange tusen personer ut av fjellområdet.

– Det er det vi prøver å finne ut av nå, svarte Hagels regjeringskollega, utenriksminister John Kerry på spørsmål om det er noen måte å redde jezidiene på.

– Det er presis hva gruppen som han (Hagel red.anm.) har fått i oppgave å gjøre. Vi vil foreta en rask – og avgjørende – vurdering fordi det haster med å få disse folkene ut av fjellområdet.

USAs forsvarsdepartement utelukker derfor ikke at det vil bli nødvendig å sende etter en større kontingent med amerikanske soldater, skal man klare å gi flyktningene tilstrekkelig beskyttelse.

Ett av spørsmålene på amerikansk side er hva en slik kontingent skal kalles. President Barack Obama, som ble valgt på et løfte om å trekke de amerikanske styrkene ut av den omstridte krigen i Irak, sa senest på mandag at det ikke var aktuelt å sende bakkestyrker til landet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Amerikanske paller med nødhjelp

På en ikke navngitt amerikansk militærbase i Sørvest-Asia gjør amerikansk militært personell klar pallene med nødhjelp som skal droppes over Sinjar-fjellet. Reuters har fått bildet av det amerikanske forsvaret.

Foto: Senior Airman Colin Cates / Afp

– Noen er nødt til å ta seg inn der

De 130 soldatene er allerede på vei til Erbil, hovedbyen i det kurdiske selvstyrte området som den siste dagen er blitt midtpunktet i kampen mot ISIL. Det er også der kriseplanene legges, hvordan man skal klare å redde de utsatte jezidiene.

Ifølge amerikanske tjenestemenn skal soldatene, som er drillet i krevende spesialoperasjoner, arbeide sammen med amerikanske og utenlandske diplomater, representanter for amerikanske og internasjonale hjelpeorganisasjoner for å planlegge redningsaksjonen, i tillegg til de kurdiske myndighetene.

– Noen er nødt til å ta seg inn der, enten det er de kurdiske sikkerhetsstyrkene, det irakiske militæret eller internasjonale styrker, sier en militær tjenestemann til New York Times.

Rundt 100.000 personer skal ha kommet seg ned fra fjellområdene de rømte til for åtte-ni dager siden og befinner seg nå i grenseområdene mellom Syria og Irak, med kurs nordover hvor de forsøker å ta seg inn igjen i den kurdiskstyrte delen av Irak.

Ingen har fullstendig oversikt over hvor mange som rømte byer og landsbyer for å komme unna de sunnimuslimske opprørerne, men FN anslår at mellom 20.000 og 30.000 fortsatt befinner seg i fjellene.

Flydropp ikke nok

Både USA og Storbritannia fortsetter flydroppene med nødforsyninger. Det samme gjør kurdiske hjelpeorganisasjoner med støtte fra det irakiske luftforsvaret.

– Vi kan fortsette å droppe forsyninger, men det er ikke nok når folk er uten tre eller skygge, sier en militær tjenestemann til avisen.

To britiske journalister som fikk følge irakiske militærhelikoptre som skulle med inn nødforsyninger fortalte om desperasjonen som hersker.

Folk regelrett slåss om å få plass i de to-tre helikoptrene som landet. I tillegg til at både voksne og barn er uttørret og utsultet, har mange fått heteslag og er sterkt brent av solen.

En tjenestemann i Det hvite hus bekrefter at det jobbes på spreng med å finne alternativer til flydropp og bombing av ISIL-posisjoner fra luften.

– Du kan ikke droppe mat og vann i evig tid, sier vedkommende.

Det er også stor bekymring om at ISIL-styrker vil blande seg med flyktninger, slik at det blir umulig å fortsette luftangrepene i frykt for å treffe dem de prøver å hjelpe.

I Storbritannia ber nå høystående militære ledere om at den britiske regjeringen gir det britiske luftvåpenet grønt lys for at de kan hjelpe sine amerikanske kolleger med å bombe ISIL-posisjoner.

I tillegg bidrar Storbritannia med overvåkingsfly og større og mindre transportfly. Nå sender de også to tunge transporthelikoptre, som skal bistå med å få nødforsyningene direkte ned på bakken til flyktningene.

SISTE NYTT

Siste nytt