– Angrepene har forsinket ISIL

ERBIL (NRK): De amerikanske luftangrepene i Nord-Irak har bremset ISILs framrykking mot den kurdiske byen Erbil, ifølge amerikanske myndigheter, men det hjelper ikke de mange tusen som allerede er på flukt.

Flere tusen irakere på flukt i Nord-Irak

De siste dagene har flere tusen irakere flyktet fra ISILs soldater. De amerikanske luftangrepene har hindret ytterligere fremrykking, men noen opptrapping er de ikke snakk om.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / Afp

For dette er ikke nok til å redusere ISILs totale kampevne eller hindre angrep i andre områder, opplyste den amerikanske generalløytnanten William Mayville på en pressekonferanse i Pentagon i dag.

Bor i et lagerbygg

Sanaa Wofoo i Erbil

Det eneste familien til Sanna Wofoo fant i Erbil var et uferdig lagerbygg. Der forsøker de nå å lage mat og vaske klær.

Foto: NRK

I et uferdig lagerbygg i Erbil har flere hundre flyktninger funnet tak over hodet, men ikke noe særlig mer enn det.

– Jeg holder rent her for barna mine. Det var ikke noe annet sted vi kunne bo. Så vi må holde det rent for å beskytte oss mot sykdommer, sier Sanaa Rofoh til NRK. Hun og de andre familiemedlemmene har søkt tilflukt her i Erbil, men det eneste huslyet de fant var dette uferdige bygget.

De fleste flyktningene her er kristne eller yezidier. Alle visste de at de bare kunne overleve i sine hjembyer hvis de konverterte til islam.

Bare den siste uka har det kommet over 200 000 flyktninger til de kurdiske områdene og hverken lokale myndigheter og hjelpeorganisasjoner klarer å holde tritt.

– Det handler om å gi dem nødproviant og husly. Det er utrolig varmt og det er veldig viktig å begynne å planlegge hva som skal skje med disse mennesker i tiden fremover, sier Rebecca Dibb, som er programdirektør i Irak for Flyktninghjelpen.

Disse flyktningene er ikke alene om å bo i uferdige bygg uten hverken vann, strøm eller toaletter, men som alle de andre flyktningene her i Erbil har ingen andre steder å dra.

– Vi har ikke vann eller strøm eller noen fasiliteter. Ikke noe toalett. Vi prøver å løse det ved å gå forskjellige steder hver gang, sier Rofoh.

Redde kurdere i Irak

SE VIDEO: I Erbil har folk strømmet til, for å komme seg unna ISIL.

Vil ikke utvide angrepene

USA innledet sist fredag luftangrep mot ISIL i Nord-Irak. Men ifølge Mayville foreligger det ingen planer om å utvide angrepene.

– Det er ingen planer om å utvide luftangrepene utover de nåværende selvforsvarsaktivitetene, sa generalløytnant Mayville på pressekonferansen.


SISTE NYTT

Siste nytt