Storbritannia vil fly inn militærutstyr til kurdiske styrker

Sammen med USA vil Storbritannia nå hjelpe de kurdiske styrkene i deres kamp mot IS, tidligere kjent som ISIL, i Nord-Irak.

FILES-IRAQ-BRITAIN-MILITARY-INQUIRY-POLITICS FILES-IRAQ-BRITAIN-MILITARY-INQUIRY-POLITICS

Britene sender nok en gang militærehelikopter tilbake til Irak. For første gang siden de trakk seg ut av landet i 2009 kan britiske soldater igjen være tilbake i Irak.

Foto: STEPHEN HIRD / AFP

Britene flyr nå inn militære transporthelikopter til Nord-Irak som skal frakte militærutstyr fra andre nasjoner.

– Vil styrke det humanitære bidraget

– Vi sender Chinook militære transporthelikopter til området for å styrke vårt humanitære bidrag, heter det i en uttalelse fra statsminister David Camerons kontor i dag.

– Vi har også besluttet å transportere militært utstyr fra andre nasjoner til de kurdiske styrkene, heter det videre.

The Times skriver også at flere britiske jagerfly har satt kursen mot Irak.

I tillegg til britene så har Frankrike og Australia sendt inn humanitære bidrag til flyktningene på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

Bombet IS-stillinger

Fredag begynte USA å slippe mat og vann ned til flyktningene på Sinjar-fjellet. USA har også gått til luftangrep mot opprørerne fra gruppen IS som har omringet fjellet.

I går opplyste den amerikanske generalløytnanten William Mayville at de amerikanske luftangrepene hadde bremset IS framrykking mot den kurdiske byen Erbil. Samtidig understreket han at de ikke hadde noen planer om å utvide operasjonen.

– Det er ingen planer om å utvide luftangrepene utover de nåværende selvforsvarsaktivitetene, sa generalløytnant Mayville på pressekonferansen.

I dag skal amerikanske droner ha bombet flere stillinger nord i Irak for å beskytte kurdiske styrker.

Målene for dagens droneangrep var bombekastere som ble brukt av ekstremistene i Den islamske staten (IS, tidligere ISIL). Ifølge en uttalelse fra det amerikanske militæret var angrepet vellykket.

Luftangrepene som blir gjennomført er den første direkte amerikanske militæraksjonen i Irak siden Obamas regjering fullførte tilbaketrekkingen av amerikanske tropper i 2011, i håp om å avslutte den langvarige og blodige militæraksjonen i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.