Hopp til innhold

Houthi-militsen til NRK: Truer med å angripe norske skip hvis Norge blander seg inn

Anbefaler Norge å holde seg unna etter USA og Storbritannias angrep mot Houthi-militsen i Jemen natt til fredag. Krigen i Gaza har spredd seg, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

ucedbcpwF5A

Et jagerfly tar av fra en ikke navngitt militærbase for å slutte seg til fellesaksjonen mot Houthi-militsen i Jemen. Bildet er tatt av USA sentralkommando og publisert gjennom Reuters.

Foto: USAs sentralkommando / Reuters

USA og Storbritannia gjennomførte natt til fredag et større angrep mot Houthi-opprørere i Jemen. Målet er å stanse Houthi-militsens angrep mot skipstrafikken i Rødehavet.

Amerikanerne og britene gikk til angrep på Jemen med fly, skip og ubåt. Vitner sier de hørte flere eksplosjoner i Jemens hovedstad, Sana.

Ifølge USA har målene vært dronebaser, overvåkningssystemer og radarsystemer som har gjort det mulig å angripe skip rundt Rødehavet og Adenbukta. Det skal dreie seg om 73 mål på 16 ulike steder.

Houthi-militsen kaller angrepet barbarisk og sier at angrep på skip som er på vei til Israel vil fortsette.

Yama Wolasmal om situasjonen i midtøsten akkurat nå

Yama Wolasmal om situasjonen i Midtøsten akkurat nå

Truer hele den internasjonale skipstrafikken

NRK har snakket med informasjonsminister i Houthi-bevegelsen, Nasr al-Din Amer. Han advarer Norge mot å blande seg inn i konflikten.

Norge deltar i den USA-ledede koalisjonen som skal vokte sikkerheten i Rødehavet etter Houthi-militsens angrep mot flere skip den siste tiden.

– Erklær deres tilbaketrekning. Norges involvering er ikke til deres fordel. Vi vet at den norske deltakelsen er liten, men den er ikke akseptabel, sier Amer.

Han sier at det vil være aktuelt å angripe norske skip dersom Norge blander seg inn i konflikten.

Houthi-militsen har siden 3. desember gått til angrep på sivile og militære skip i Rødehavet, i solidaritet med palestinerne på Gazastripen. Militsen får støtte fra Iran, som også støtter Hamas i Gaza og Hizbollah i Libanon.

Amer hevder at de kun angriper skip med tilknytning til Israel, men advarer også om at hele den internasjonale skipstrafikken i Rødehavet kan bli rammet dersom flere land blander seg inn i konflikten.

Et fra Royal Airforce tar av fra en base på Kypros.

ANGREP: Et fly fra det britiske forsvaret under avgang fra en base på Kypros. Natt til fredag ble det utført en rekke angrep mot Houthi-opprørere i Jemen.

Foto: Reuters

– Krigen i Gaza har spredd seg

Angrepet viser at krigen i Gaza har spredd seg i regionen, mener statsminister Jonas Gahr Støre.

– Vi har vært urolig for spredning av krigen mellom Israel og Hamas. Det vi ser nå er et eksempel på det, sier Støre til Adresseavisen.

Utenriksminister Espen Barth Eide mener det er større bekymring for en storkrig i Midtøsten etter angrepet.

Han sier at det ikke er akseptabelt at Houthi-militsen angriper skipstrafikken i Rødehavet og at det er viktig å sikre fri sivil skipstrafikk.

– FNs sikkerhetsråd har vært tydelige på at dette må houthiene slutte med. Det er utgangspunktet. Men amerikanerne ønsker å unngå en stor regional konflikt som de blir er del av, sier Eide.

Norge kjente til planene om angrep

Norge bidrar i arbeidet for å sikre skipstrafikken med militære eksperter, men bidro ikke i angrepet på jemenittisk jord i natt.

Norge var kjent med at en aksjon var under planlegging, men kjente ikke til at den skulle skje i natt, opplyser Eide.

– UD har kommunisert til houthiene og Iran, som støtter dem, at dette er en dårlig ide som kan få konsekvenser, sier Eide.

Konflikten i Gaza og i økende grad på Vestbredden, er kilden til det som skjer, og man får ikke stanset eskaleringen før man tar tak i dette problemet, ifølge Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide på Nyhetsmorgen for å snakke om angrepene mot Jemen og Houthi-opprørere

Utenriksminister Espen Bart Eide er bekymret for en storkrig i Midtøsten.

Norges Rederiforbund håper nattens angrep reduserer Houthi-militsens evne til å fortsette angrepene på sivil skipsfart.

Nato forsvarer angrepet.

– Disse angrepene var defensive og gjort for å bevare navigasjonsfriheten i en av verdens viktigste vannveier. Houthi-angrepene må ta slutt, sier talsperson Dylan White i Nato.

Bilde tatt på brua til det britiske marinefartøyet HMS Diamond, som er i Rødehavet, tidligere denne uka.

Bilde tatt på brua til det britiske marinefartøyet HMS Diamond, som er i Rødehavet, tidligere denne uka.

Foto: Det britiske forsvarsdepartementet via AP / NTB

Prøver å gjøre Rødehavet til et hav av blod

En talsmann for Houthi-opprørerne sier at det i tillegg til hovedstaden har vært gjennomført angrep mot byene Hodeidah, Saada og Dhamar.

Angrepet fra USA og Storbritannia skjer ett døgn etter at FNs sikkerhetsråd kom med krav om at angrepene på skip i Rødehavet måtte stoppe.

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen, som er Houthi-militsens motstander, sier nattens bombing er svaret på militsens gjentatte angrep på internasjonale skipstrafikk. Og at houthiene nå har ansvaret for at landet trekkes inn i en militær konfrontasjon.

Saudi-Arabia, som er regjeringens nærmeste allierte, sier i en uttalelse at partene må begrense seg.

Land som Iran, Irak, Russland og Oman har fordømt angrepene. Det samme gjør Hamas.

Tyrkias president Erdogan er kritisk til angrepet.

– USA og Storbritannia prøver å gjøre Rødehavet til et hav av blod, sier han i en uttalelse.

– Farlig for verdensfreden

Førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, Dag Henrik Tuastad, sier til NRK at reaksjonen mot houthiene er som forventet:

– Det er klart det er en fare for utvidelse, men det kan gå begge veier: angrepene kan føre til en opptrapping og flere angrep, men de kan også føre til at houthiene begrenser seg.

Dag Tuastad

Førstelektor Dag Henrik Tuastad.

Foto: UIO /

Tuastad mener den store faren for opptrapping i området ligger i forholdet mellom Israel og Hizbollah i Libanon.

– Nå tyder det meste på at Hizbollah ønsker en minikrig, ikke full krig. Men i Israel diskuterer man å ta ut Hizbollah helt, og det er en frykt i USA for at statsminister Benjamin Netanyahu har en egeninteresse i å utvide krigen, sier Tuastad.

Nupi-forsker Kjetil Selvik sier at dette er en dramatisk eskalering, fordi man ikke vet hva konsekvensene blir og at det er en fare for at dette kan spore av.

Forsker Kjetil Selvik ved NUPI. Foto: ESKIL WIE FURUNES / NRK

Nupi-forsker Kjetil Selvik.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Houthiene har vist seg vanskelige å stoppe gjennom press, trusler og diplomati. De er overbevist om at de kjemper en rettferdig sak, og har interesse av å opprettholde konflikt, sier Selvik til NRK.

Hilde Henriksen Waage er historieprofessor ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO). Hun er sterkt skeptisk til bombingen av Houthi-militsen det siste døgnet.

Hilde Henriksen Waage

Professor Hilde Henriksen Waage.

Foto: Martin Tegnander / PRIO

– Jeg kan ikke forså at de to vestlige stormaktene på denne måten risikerer å trekke hele regionen inn i en stor krig. Det er farlig for verdensfreden at USA og Storbritannia går inn og gjør noen sånt, sier Waage.

Hun mener de sammen med Tyskland og resten av EU burde ta i bruk virkemidler som å holde tilbake våpen og penger.

– USA og Storbritannia burde presset Israel til å slutte krigen og få til våpenhvile og internasjonale forhandlinger. Israel kan ikke leve i Midtøsten uten amerikansk støtte.

Da ville også houthiene stanset angrepene på skipstrafikken, for da ville argumentet for å angripe båter i Rødehavet vært borte, sier seniorforskeren til NRK.

Les også Derfor angrip houthiane skip i Raudehavet

Menn tråkker på påmalte flagg på bakken. Israelske og amerikanske flagg.

– Et direkte svar

– Disse angrepene er et direkte svar på de enorme houthi-angrepene mot internasjonal skipsfart i Rødehavet, sa USAs president Joe Biden da han kommenterte angrepet.

Han sier han ikke vil nøle med å sette inn flere tiltak for å beskytte menneskeliv og sikre fri handel. Ifølge Biden bidro Australia, Nederland, Canada og Bahrain med støtte i angrepene.

Les også Houthi-talsperson til NRK om skipsangrep: – Ingen klarar å skjula kor dei skal

Houthi-talsperson Nasr Al-Din Amer

Storbritannias statsminister Rishi Sunak kaller angrepet nødvendig.

– Til tross for gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunnet har houthiene fortsatt med angrepene i Rødehavet. Vi har derfor tatt begrensede, nødvendige og proporsjonale grep i selvforsvar, sammen med USA, for å svekke houthienes militærkapasitet og verne global skipsfart, uttaler Sunak.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken sto det at det var Jemen som angrep skipstrafikken i Rødehavet. Det riktige er at det er Houthi-militsen, som har tilhold i og kontrollerer deler av Jemen, som har angrepet skip i Rødehavet.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksklusivt intervju med Israels nye talsperson: – Vi er den mest humane hæren nokosinne

Israel hevdar UNRWA-tilsette er knytte til terror, at 18 Hamas-bataljonar er knuste og sår tvil ved talet på drepne palestinarar. Men bevisa er få.