NRK Meny
Normal

Nekter å offentliggjøre bin Laden-bildene

CIA sitter på 52 bilder og opptak fra Osama bin Laden-aksjonen som de nekter å offentliggjøre. – Det kan føre til en trussel mot rikets sikkerhet, mener Obama-administrasjonen.

Osama bin Laden

Verdenspressen krever offentliggjøring av bildene og videopptakene som ble tatt av Osama bin Laden etter at amerikanske kommandosoldater drepte ham 1. mai 2011.

Foto: Scanpix

Verdenspressen krever offentliggjøring av bildene og videopptakene som ble tatt av Osama bin Laden etter at amerikanske kommandosoldater drepte terroristen 1. mai 2011.

CIA sitter på til sammen 52 bilder og videoopptak fra bin Laden-aksjonen i Abottabad i Pakistan, ifølge CBSnews som har fått tilgang til nye rettsdokumenter.

De aktuelle bildene av bin Laden er klassifisert og blir holdt tilbake fra det offentlige.

«En eventuell offentliggjøring vil være en trussel mot rikets sikkerhet, og kan føre til angrep på amerikansk jord», heter det i dokumentet fra Det hvite hus, ifølge CBS.

Retter søksmål mot regjeringen

Organisasjonen «Judicial Watch», som jobber for åpenhet mellom regjeringen og det amerikanske folket, har nå rettet søksmål mot regjeringen, og krever at verden får se den historiske dokumentasjonen.

Justisdepartementet har bedt retten om å avvise Judicial Watch' søksmål fordi opptakene gruppen ønsker å få hendene i er «fullstending unntatt fra offentligheten», ifølge rettsdokumentene.

I intervju med Barack Obama tidligere i år understreket presidenten at USA ikke ønsker å bidra til å sette bilder i omløp som kan føre til mer vold eller bli brukt som propaganda.

– Det er ikke sånn vi er. Vi legger ikke fram slike ting som trofeer, sier han.

Tom Fitton, leder i Judicial Watch, anklager Obama-administrasjonen for å ha konstruert en «politisk beslutning» om å holde bin Laden bildene tilbake. Han mener offentliggjøring er av allmenn interesse, og at folket etter amerikansk lov har rett til å se bildene.

– Vi bør ikke kaste vekk våre lover om frihet og informasjon bare fordi vi kan risikere å fornærme terrorister. Den historiske dokumentasjonen rundt Osama bin Ladens død må bli frigitt til det amerikanske folk, slik loven sier, sier Fitton.

Krever DNA-bevis

Nyhetsbyrået The Associated Press (AP) har tidligere sendt inn forespørsler om innsyn på en rekke materialer, for eksempel beredskapsplanene for å ta bin Laden til fange, rapporter om bruk av våpen og utstyr under angrepet i Abbottabad, og kopier av DNA-tester som bekrefter Al-Qaida-lederens identitet.

AP har også bedt om video og bilder fra oppdraget, og bilder av bin Laden etter at han ble drept.

Det hvite hus avslo APs forespørsel. Nyhetsbyrået mener det er feil at amerikanske tjenestemenn kan selektivt lekke ut detaljer rundt oppdraget.

AP la fram sin anmodning til Pentagon mindre enn én dag etter at bin Laden var død.

Skildrer grusomme skuddsår

I en erklæring fra CIA som inngår i rettsdokumentene står det at mange av bildene og opptakene «skildrer fatale skuddsår på bin Ladens kropp og andre grusomme bilder av liket.»

«Det er bilder tatt av bin Ladens døde kropp i hjemmet hans i Abbottabad, der han ble drept av Navy Seals, men det er også bilder av da han ble begravet til sjøs».

«Å publisere bildene for offentligheten vil gi terrorgrupper som er fiendtlig innstilt mot USA mer informasjon til å skape propaganda, som deretter kan brukes til å rekruttere flere terrorister, samle inn penger, og føre til handlinger som kan sette både det nasjonale forsvaret, og utenlandske forbindelser til USA, på prøve», heter det fra CIA.

Videre står det at å frigi bildene kan sette gruppen som utførte drapet på bin Laden i fare, ved å gjøre dem «identifiserbare i framtiden».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt