USA intensiverer jakten på Joseph Kony

Amerikanske spesialstyrker er satt inn i jakten på den beryktede Joseph Kony som er tiltalt for krigsforbrytelser i Kongo og Uganda.

Joseph Kony

Nå setter USA inn spesialstyrker i jakten på Joseph Kony.

Foto: Stuart Price, File, Pool / AP

Etter en forespørsel fra Den afrikanske union har Barack Obama nå besluttet å sende 150 spesialsoldater og fire fly av typen CV-22 Osprey i jakten på mannen som er tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for drap, voldtekt og kidnapping av barn.

Det skriver Washington Post i dag.

Kan oppholde seg i Den sentralafrikanske republikk

Flyene, som er bygget for å manøvrere både vertikalt og horisontalt, er ventet å ankomme den afrikanske landet midt i denne uken.

U.S. Marines V-22 helikoptre i Manila

Fire luftfartøy av typen CV-22 Osprey er nå sent til Uganda.

Foto: CHERYL RAVELO / Reuters
Barnesoldat i Hærens motstandsbevegelse

Joseph Kony er tiltalt for å ha rekruttert 66.000 barnesoldater og sexslaver til Herrens motstandshær.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tidligere i år kom det meldinger om at Konys nestleder i Herrens motstandshær (LRA), Okot Odhiambo, skulle ha blitt skutt og drept i kamper med den ugandiske hæren i 2012. Noe som aldri 100 prosent har blitt bekreftet.

I løpet av de siste årene har den en gang så fryktede LRA-geriljaen blitt drevet ut av Uganda og søkte etter hvert tilflukt i Kongos jungel før de ble drevet nordover mot Sør-Sudan og det nå totalt lovløse Sentralafrikanske republikk.

Det var også her det foregikk forhandlinger med Joseph Kony mot slutten av 2013, og daværende president i Den sentralafrikanske republikk, Michel Djotodia, godkjente at Kony fikk være i landet.

USA har i lang tid utlovet en dusør på 5 millioner dollar for opplysninger som kan føre til at mannen som er anklaget for å ha rekruttert 66.000 barn som soldater og sexslaver blir arrestert. Amerikanerne har også tidligere bidratt med spesialsoldater i jakten på geriljalederen.

«Kony 2012»

For to år siden skapte en film laget av den amerikanske aktivistgruppen Invisible Children (usynlige barn) stor oppmerksomhet rundt Konys groteske handlinger.

Filmen «Kony 2012» fikk mange titallsmillioner visninger på Youtube og artister som Rihanna og P Diddy reklamerte aktivt for filmen. Flere eksperter derimot stilte seg kritiske til filmen som de mener manglet innsikt i konflikten og at den inneholdt flere faktafeil.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt