Hopp til innhold

Utlover dusør på Joseph Kony

USA utlover en dusør på opp mot fem millioner dollar for opplysninger som fører til pågripelsen av den kongolesiske krigsforbryteren Joseph Kony.

Kampen er over for Joseph Kony, lederen for den beryktede Herrens Motstandshær (LRA).

Den beryktede krigsherren Joseph Kony skal angivelig gjemme seg i jungelen i Den sentralafrikanske republikk.

Foto: Scanpix/Reuters

Kony er leder av Herrens motstandsarmé (LRA) som har herjet fire afrikanske land i to tiår.

Gruppen er beryktet for sin lemlesting av fanger og for å ha kidnappet barn for å bruke dem som sex-slaver eller soldater.

Utvidet belønningsprogram

Det hvite hus utlovte onsdag en dusør på opp mot fem millioner dollar, rundt 25 millioner kroner, for opplysninger som fører til pågripelse av Kony, melder nyhetsbyrået AP.

USA utlover også tilsvarende dusører for Konys medsammensvorne Okot Odhiambo og Dominic Ongwen, og for lederen for den rwandiske opprørsgeriljaen FDLR, Sylvestre Mudacumura.

Dusøren kommer i kjølvannet av nylig innførte endringer i USAS belønningsprogram mot krigsforbrytelser, ført i pennen av utenriksminister John Kerry som ble innført i januar i år.

Tidligere hadde man kun mulighet til å utlove dusør for krigsforbrytere som var ettersøkt av krigsforbrytertribunalene for Rwanda og det tidligere Jugoslavia.

– Skjuler seg i jungelen

Kony er anklaget for å ha beordret grusomhetene LRA står bak, etter at opprøret startet i Uganda på 80-tallet.

Han er etterlyst av den Internasjonale straffedomstolen ICC for krigsforbrytelser, og det har de siste årene pågått en internasjonal klappjakt på opprørslederen .

Kony selv har trolig skjult seg et sted i jungelen i Den sentralafrikanske republikk.

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.