– Vi må beskytte våre hemmeligheter

USA innfører 25 prosent toll på 1102 ulike vareslag fra Kina. President Donald Trump sier tolløkningen skal beskytte amerikanske forretningshemmeligheter og peker spesielt på Silicon Valley.

Donald Trump

USAs president Donald Trump har bestemt at en rekke kinesiske varer skal ilegges 25 prosent toll.

Foto: Evan Vucci / AP

En rekke kinesiske varer vil fra 6. juli bli ilagt en tollsats på 25 prosent.

Dermed ble spekulasjonene i Wall Street Journal bekreftet, om at president Donald Trump hadde gitt grønt lys for tollen som kan utløse full handelskrig mellom USA og Kina.

Trump viser til handelsbalansen mellom Kina og USA og mener Kina har bedrevet urettferdig handelspraksis og skodd seg på bekostning av USA – noe han vil ha slutt på.

Ifølge USAs tall var underskuddet i handelen med Kina i fjor på 375 milliarder dollar.

Gjengjelder Kina den amerikanske tolløkningen, vil ytterligere vareslag bli plusset på toll-listen, advarer den amerikanske regjeringen.

Tilsniker seg amerikansk teknologi

– Tolløkningen er nødvendig for å hindre urettferdig undergraving av amerikansk teknologi og intellektuell eiendom til Kina. Vi må beskytte amerikanske jobber, sa Trump da han ble intervjuet på Fox News.

– Dere kjenner til at vi har en sterk intelligens i Silicon Valley. Kina og andre stjeler deres forretningshemmeligheter. Vi må beskytte disse hemmelighetene. De er kronjuveler for landet.

Kina-kritiske Trump-rådgivere

USA mener den kinesiske handelspraksisen tilsniker seg overføring av kunnskap og teknologi fra amerikanske til kinesiske selskaper, blant annet gjennom kravet om at utenlandske selskaper må dele eierskap med lokale, kinesiske partnere for å få tilgang til det kinesiske markedet.

Det er spesielt amerikansk opphavsrett på teknologi som står sentralt i striden.

Arne Melchior

Arne Melchior har forsket på internasjonal handel og handelspolitikk i mange år. Kina er ett av landene han spesielt har sett på.

Foto: Charlotte Berrefjord Bergløff / NRK

– Formelt er disse tolltiltakene begrunnet i amerikansk patentbeskyttelse. Men ideologisk er de en del av Trump-administrasjonens varslede, proteksjonistiske handelspolitikk, sier seniorforsker Arne Melchior ved Norsk utenrikspolitisk institutt til NRK.

– Trump har rådgivere som har skrevet tykke bøker om den urettferdige konkurransen fra Kina. Så dette er en del av den politikken, sier han.

Vil slå tilbake på USA

Seniorforskeren peker på at det ikke bare er kinesiske selskaper som har «tatt amerikansk teknologi» som rammes av «Kina-tollen». Han betegner straffetiltaket som bredt og lite målrettet.

– Det paradoksale er at en god del av importen fra Kina til USA, kommer fra multinasjonale selskaper, dels amerikanskeide selskaper. Disse kjøper gjerne innsatsvarer til produksjonen fra landene selskapene kommer fra, slik at dette vil slå tilbake på USA selv, sier Melchior.

Les: Sa det var avsett plass i helvete for Trudeau – no ber Navarro om orsaking

Donald Trump kunngjør toll på kinesiske varer 22. mars 2018

Det var 22. mars i år at president Donald Trump erklærte at han kom til å innføre toll på kinesiske varer, spesielt teknologibaserte. Trump var flankert av handelsminister Wilbur Ross, USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer, sikkerhetsrådgiver Tom Bossert og presidentens spesialrådgivere for handel og internasjonale økonomiske forhold Peter Navarro og Everett Eissenstat. Flere av dem er kjent som sterke Kina-kritikere.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Kunne oppnådd det samme

Den norske forskeren på internasjonale handelsforhold mener USA kunne oppnådd det samme, men med andre midler.

– Det finnes avtaler om patenter i Verdens handelsorganisasjon, som man kunne brukt. Hvis vestlige land stod sammen, kunne de få Kina til endre praksisen mer enn de allerede har gjort, sier Melchior.

Det har allerede vært tre forhandlingsrunder mellom Kina og USA, hvor Kina har strukket seg i USAs retning, men ikke nok til å tilfedsstille Trump.

Amerikanske varer på kinesisk supermaked i Beijing

I hyllene på kinesiske supermarked finnes et godt utvalg amerikanske varer. Amerikanske bønder frykter nå at eksporten til Kina skal stupe.

Foto: Andy Wong / AP

- De har tatt så mye allerede

Kinesiske myndigheter bekreftet i ettermiddag norsk tid at de vil svare med økt toll på amerikanske varer til samme verdi som USA bruker overfor Kina, altså 50 milliarder dollar.

De er allerede klare med listen over amerikanske varer som får økt toll, varer som er ment å treffe Trumps kjernevelgere.

Les: EU ser mot Kina etter amerikansk straffetoll

Amerikanske bønder har allerede uttrykt sterk bekymring for hvordan amerikanske landbruksprodukter kommer til å bli rammet. Det samme har amerikanske industriledere.

Også EU, Canada og Mexico vedtatt å innføre ekstratoll på en rekke amerikanske varer, etter at heller ikke nabolandene ble spart for Trumps tolløkninger.

Presidenten selv fnyser av antydningene om handelskrig.

– Det er ingen handelskrig. De har tatt så mye allerede, sa Trump til pressen utenfor Det hvite hus da tolløkningen ble kjent.

Trumps nullsumspill

I går sa en bekymret sjef for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, at en handelskrig bare skaper tapere og ingen vinnere. Hun frykter for konsekvensene for verdensøkonomien.

– Trump oppfatter handel og handelsavtaler som et slags nullsumspill. Han vil bruke sin forhandlingsmakt og få et bedre utfall, sier Arne Melchior.

– Men hvis du ikke inngår avtaler med andre land, kan du få dyrere import og dyrere varer. I tillegg blir både industri og konsumenter berørt, slik at mange parter taper, mener seniorforskeren.

– Vi får håpe at partene tar til fornuft og gjenopptar forhandlinger. Kina har sagt de vil redusere handelsoverskuddet og endre patentlovene, så det kan være håp.

– Faren er gjensidige opptrappinger, dette er jo bare en av flere konflikter som er på gang. Hvis tiltak for bilhandelen kommer til høsten, slik Trump har truet med, blir det bare enda verre, sier NUPI-forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt