Hopp til innhold

USA innfører gratis prevensjon for kvinner

I dag vedtok det amerikanske helsedepartementet at helseforsikringsselskaper er pålagt å tilby kvinner gratis prevensjon. Det historiske vedtaket vekker harme i konservative miljøer.

Hedmarksjenter på p-pille-toppen
Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

De nye reglene kommer som følge av USAs gjennomgang av helsevesenet, og støtter seg til en anbefaling fra U.S. Institute of Medicine (IOM), skriver Reuters.

Målet er å fremme kvinnehelse i landet ved å gjøre prevensjon, og tjenester forbundet med det, mer tilgjengelig ved å fjerne kostnadene. Regninga må forsikringsselskapene, som de ulike kvinnene er kunder hos, ta.

I tillegg til selve prevensjonen, skal selskapene fra august neste år også betale for undersøkelser i forbindelse med diabetes, ammehjelp og for rådgivning om seksuelt overførbare sykdommer.

Frykter prevensjonspress

Konservative og religiøse grupper har vært sterkt imot at skattebetalernes penger skal brukes til prevensjon og spesielt angrepiller, som kan tas etter rett etter samleie for å forhindre at kvinnen blir gravid.

– Gravididet er ingen sykdom, og fruktbarhet er ikke en patologisk tilstand som skal undertrykkes med ethvert teknisk mulig middel, sier kardinal Daniel DiNardo, leder i en anti-abort komitee til CNN.

De frykter beslutningen vil føre til at folk som av religiøse eller moralske grunner er imot prevensjon, vil satt under press.

– Vil bedre millioner av kvinners helse

Det amerikanske helsedepartementet har imidlertid åpnet for at religiøse institusjoner kan velge om de vil dekke kostnadene for prevensjonshjelpen når de tilbyr sine ansatte forsikring.

– Ved å fjerne kostnadene på denne viktige prevensjonstjenesten vil flere ha tilgang til nødvendige tilbud som igjen vil bedre helsen til millioner av kvinner, sier Tom Harkin, som er den demokratisk politiker i Iowa.

En spørreundersøkelse utført i mai viste at 76,6 prosent mente at private forsikringsplaner, uten hjelp fra myndighetene, skulle dekke noe eller alle kostnader i forbindelse med p-piller.

kardinal Daniel DiNardo

Kardinal Daniel DiNardo og hans katolske brørdre er ikke spesielt fornøyd med de nye prevensjonsreglene.

Foto: MARCUS DONNER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.