Hopp til innhold

Gutta tester seg ikke for klamydia

Unge menn tester seg i langt mindre grad enn unge kvinner. – De tar ikke kjønnssykdommen like alvorlig, mener ungdomsklinikk.

Ungdom

Jentene tester seg, mens gutta tar lettere på det.

Foto: Patrice LAPOIRIE / PHOTOPQR/NICE MATIN

Siv Gamnes, klinikk for seksuell opplysning

Gutta tar klamydia mindre alvorlig, mener daglig leder Siv Gamnes ved ungdomsklinikken Sex og samfunn.

Foto: NRK

Økt testing og behandling av klamydia hos menn under 25 år bør prioriteres i tiden framover, mener Folkehelseinstituttet.

69 prosent av de som fikk klamydiadiagnosen i aldersgruppen 15-24 år i fjor, var jenter. Men det er ingen grunn til å tro at det faktisk er flere jenter enn gutter som får kjønnssykdommen.

Fire ganger så mange jenter som gutter tester seg i aldersgruppen 15-19 år, og tre ganger så mange i aldersgruppen 20-24.

– Dette bildet kjenner vi oss godt igjen i, sier Siv Gamnes ved ungdomsklinikken Sex og Samfunn til NRK.no.

Tar klamydia mindre alvorlig

Den viktigste årsaken til at flere jenter tester seg, er ifølge Gamnes enkelt og greit at de oftere er i kontakt med helsevesenet.

– Mange jenter er innom i forbindelse med at de skal ha prevensjon, og da tar vi ofte en klamydiaprøve samtidig, forteller hun.

Gamnes har inntrykk av at de fleste gjør slik de er pålagt, og forteller tidligere partnere om positiv prøve.

– Men dessverre tror jeg det er en del gutter som tar lett på det og dropper testen. Siden de sjelden har plager av infeksjonen og heller ikke risikerer så mye, er det enklere for dem å tenke «pytt», tror hun.

Engstelige for sterilitet

Mens klamydia for gutta sjelden gir plager eller skader, risikerer jentene å bli sterile. Dette kan nok også forklare at de er flinkere til å teste seg, mener Gamnes.

– De har også oftere symptomer, og merker lettere forandringer i utflod og lignende, sier hun.

Det er en langt større utfordring å få menn til å teste seg.

– Det er ingen tvil om at gutta i langt mindre grad følger oppfordringer om å teste seg, sier Gamnes.

En enkel urinprøve

I motsetning til tidligere tiders smertefulle «pinne-i-urinrør-test», foregår nå klamydiatestingen av menn ved en enkel urinprøve.

– Jeg tror nok de fleste er klar over dette, i hvert fall de yngste. Frykt for selve prøven har nok minimal betydning for tallene, tror hun.

– Det er viktig å formidle at man ikke nødvendigvis har symptomer av klamydiainfeksjon. Man kan likevel smitte andre, slår Gamnes fast.

Tallene flater ut

Tallene for 2010 viser at det ble diagnostisert litt færre klamydia-tilfeller i fjor enn året før.

Totalt fikk 22.527 personer påvist infeksjon.

Folkehelseinstituttet tror imidlertid nedgangen kan skyldes at færre testet seg i fjor enn året før, og at det ikke egentlig har vært en nedgang i faktiske tilfeller.