USA ber Myanmar stanse militæroperasjoner

USA ber Myanmars regjering om å avslutte militæroperasjonene i delstaten Rakhine. I tillegg blir myndighetene bedt om å gi hjelpearbeidere tilgang til området.

Aung San Suu Kyi taler om rohingyaene

– Folk risikerer fortsatt å bli angrepet eller drept. Humanitær hjelp rekker ikke frem til dem som trenger det. Uskyldige sivile strømmer fortsatt over grensen til Bangladesh, sier USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, i en uttalelse, ifølge Reuters.

Uttalelsen kommer kort tid før Myanmars sivile leder, Aung San Suu Kyi, skal holde en TV-overført tale om saken, tirsdag morgen.

Nesten en halv million mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten har flyktet fra Myanmar til Bangladesh som følge av en militæroffensiv i delstaten Rakhine.

Nikki Haley

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Haley ber myndighetene ber også myndighetene om å gi hjelpearbeidere tilgang til området, og sørge for at sivilbefolkningen trygt kan returnere til hjemmene sine.

Hun får støtte av Storbritannias utenriksminister Boris Johnsen som omtaler overgrepene i landet som en skamplett på landets rykte.

– Det er avgjørende at Aung San Suu Kyi setter en stopper for overgrepene, sa Johnson mandag kveld i New York, i forkant av generaldebatten i FNs hovedforsamling, ifølge NTB.

Hva er det som egentlig skjer i Myanmar og hvorfor gjør ikke Aung San Suu Kyi noe for å stanse volden?

FN: – Suu Kyis siste sjanse

Søndag ba FN Aung San Suu Kyi om å stanse militæroffensiven som har drevet hundretusener av rohingya-muslimer på flukt

Flyktninger fra Myanmar

Flyktninger fra Myanmar utenfor Teknaf i Bangladesh.

Foto: K M Asad / AFP

– Hun har en siste sjanse. Med mindre hun får snudd situasjonen nå, tror jeg tragedien vil bli fullstendig grusom. Da kan jeg dessverre ikke se hvordan den skal kunne snu i fremtiden, sa FNs generalsekretær António Guterres til BBC søndag.

Klokken 05:30 tirsdag morgen, holder Suu Kyi en TV-sendt tale. Det er knyttet spenning til om hun nå endrer kurs om rohingyaene i Rakhine. Myanmars sivile leder har fått mye kritikk for å ikke gripe inn, og FN mener fredsprisvinneren bør sette ned foten når hun taler til nasjonen.

Følg talen direkte her klokken 05:30.

Aung San Suu Kyi taler om rohingyaene
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt