USA ber Israel dempe begeistringen over Jerusalems status

USA frykter for sikkerheten til amerikanske borgere i utlandet etter at president Donald Trump i går anerkjente Jerusalem som landets hovedstad. Amerikanske diplomater ber Israel dempe begeistringen i håp om å begrense de negative reaksjonene.

Demo mot USA og Isreal

DEMONSTRASJON: Sinte palestinere i Rafah på Gazastripen setter fyr på bilder av president Trump og statsminister Netanyahu. USA frykter for sikkerheten til sine borgere og ber Israel dempe begeistringen etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad i går.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Det er i et dokument som nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i, at det amerikanske utenriksdepartementet ber israelerne legge bånd på seg utad.

– Samtidig som vi erkjenner at dere vil ta godt imot denne nyheten, ber vi dere beherske dere når dere uttrykker dere i offentlighet.

– Vi regner med at nyheten vil møte motstand i Midtøsten, og vi jobber fortsatt med å vurdere hvordan beslutningen vil påvirke amerikanske installasjoner og personell i utlandet, heter det i dokumentet.

demo mot Trump i Gaza

I går samlet tusener av sinte palestinere seg i sentrum av Gaza By. De demonstrerte mot USA og Israel etter at president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. USA frykter for sikkerheten til amerikanske borgere i utlandet.

Foto: Adel Hana / AP

Dokumentet er datert 6. desember og er ment som et innspill amerikansk ambassadepersonell kan bringe videre til israelske tjenestemenn.

Netanyahu takket

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener derimot at Trump med sin beslutning anerkjenner landets historiske rettigheter. Han mener anerkjennelsen er et viktig steg mot fred, mener Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Dette er en historisk dag. Uttalelsen fra USAs president Donald Trump er en viktig milepæl i Jerusalems historie, sa Netanyahu i en videouttalelse der han takket Trump for en «rettferdig og modig beslutning».

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks at the Jerusalem Post Diplomatic Conference in Jerusalem

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener Trumps anerkjennelse av Jerusalem er 'rettferdig og modig'.

Foto: Ronen Zvulun / Reuters

Netanyahu lover samtidig at det ikke blir noen endring i «status quo» for de hellige stedene i det okkuperte Øst-Jerusalem, nærmere bestemt de gjeldende ordningene på den hellige høyden som israelerne kaller Tempelhøyden og palestinerne kaller Haram al-Sharif.

Bekymring for sikkerheten

Et annet dokument datert samme dag, som nyhetsbyrået Reuters også har fått tilgang til, sier det er opprettet en egen gruppe i departementet skal «følge med på den globale utviklingen» i kjølvannet av Trumps kunngjøring.

En anonym tjenestemann sier det er vanlig at en slik gruppe opprettes «hver gang det er bekymring for sikkerheten til amerikansk personell eller amerikanske borgere».

USA var forberedt på motstand etter at president Trump offisielt anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Det er derfor USA ber israelerne beherske seg i sin reaksjon.

– Helvetes porter

Trump trosset alle advarsler og snudde opp ned på tiår med etablert diplomatisk praksis da han kom med sin varslede beslutning onsdag. Reaksjonene har vært kraftige – og nesten utelukkende negative – ikke minst i regionen.

Palestinas president Mahmoud Abbas fastslår at USA ikke lenger kan ha noen rolle som fredsmegler. Frigjøringsorganisasjonen PLO sier Trump har ødelagt alt håp om en tostatsløsning, mens den palestinske islamistbevegelsen Hamas er langt kraftigere i sin uttalelse.

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

 Donald TRump om Jerusalems status

Det var onsdag kveld at president Donald Trump holdt en tv-tale der han anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Det har vakt sterke reaksjoner verden over.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

USAs allierte Saudi-Arabia kaller beslutningen grunnløs og uansvarlig. Iran mener anerkjennelsen kan komme til å utløse en ny intifada, mens Jordan fastslår at Trump bryter folkeretten.

Europeisk kritikk

Regjeringssjefene i Tyskland, Frankrike og Storbritannia var blant dem som ikke hadde mye til overs for onsdagens helomvending fra USAs side. Den franske presidenten Emmanuel Macron fastslår at Trumps kunngjøring bryter med internasjonal rett og resolusjonene i FNs sikkerhetsråd.

FNs generalsekretær António Guterres mener det ikke finnes noen plan B til tostatsløsningen. Han understreker at Jerusalems endelige status bare kan avgjøres gjennom forhandlinger mellom Israel og palestinerne.

Norge bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier hun er svært bekymret for at beslutningen kan bidra til økt ustabilitet i regionen og føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken kaller anerkjennelsen for henholdsvis uansvarlig og en ren provokasjon.

SISTE NYTT

Siste nytt