Hopp til innhold

Abbas-rådgiver: – Trump ødelegger Oslo-avtalen

RAMALLAH/OSLO (NRK): Opplysningene om at Donald Trump vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad vekker sterke reaksjoner i Palestina. Det er et alvorlig feilgrep og kan utløse en voldsbølge, mener Nabil Shaat, rådgiver for palestinernes president Mahmoud Abbas.

NRK møter Nabil Shaat, utenrikspolitisk rådgiver for Mahmoud Abbas, i den palestinske byen Ramallah på Vestbredden.

Han mener USAs president Donald Trump er i ferd med å ødelegge fredsprosessen ved å kunngjøre at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Trump ødelegger Oslo-avtalen. Han sa selv at han skulle være en ærlig mekler og en som fikk til århundrets avtale, sier Nabil Shaat til NRK.

– Jeg husker forhandlingene Norge ledet. Det var noe helt annet. De la til rette for begge parter. Det Trump gjør nå, ødelegger fredsprosessen, mener han.

– Trump skaper en stemning som kan ende med vold

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Ramallah

NRK-reporter Sigurd Falkenberg er nå i Ramallah på Vestbredden, hvor reaksjonene på Trumps beslutning er sterke.

Foto: NRK

Mens Jerusalems status anses av de fleste for å være et spørsmål som må avgjøres i forhandlinger mellom israelerne og palestinerne, er det ventet at president Trump skal kunngjøre USAs nye syn på Jerusalem som Israels hovedstad onsdag kveld norsk tid.

Nabil Shaat sier at Trump ringte Abbas i går og sa at han ville flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

– Vår president sa da at det var et alvorlig feilgrep. Det går mot internasjonale avtaler, det er ingen andre land som har gjort dette, sier Shaat.

Mens Israel mener Trump har tatt et skritt i riktig retning og håper flere andre land vil følge etter, frykter Shaat at Trumps beslutning skal utløse en voldsbølge i regionen.

– Trump skaper en stemning i hele Midtøsten som kan ende i vold og ustabilitet. Det er helt motsatt at pratet hans om «århundrets avtale». Dette spiller opp til de israelerne som ønsker å gjøre det mer religiøst, mens vi forsøker å holde den politisk.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener en anerkjennelse av Jerusalem som landets hovedstad, er en historisk rettighet.

– Våre historiske og nasjonale rettigheter blir uttrykt hver dag, men spesielt i dag, sier Netanyahu i en video som er lagt ut på Facebook.

Palestinere brenner plakater med USAs flagg, Donald Trump og Benjamin Netanyahu

PROTESTER: Palestinere brenner plakater med det amerikanske flagget, Donald Trump og Benjamin Netanyahu i protest mot Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / Reuters

Kraftige advarsler

Samtidig kommer en rekke andre land med kraftige advarsler mot Trumps beslutning.

– Dette vil være en stor feil. Det vil skape kaos i regionen, ikke stabilitet og fred. Ikke bare den muslimske verden, men hele verden er imot det, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu.

Den arabiske liga kaller den varslede amerikanske anerkjennelsen av Jerusalem for en klar aggresjon mot arabere, mens både Jordan og Palestina krever at ligaen holder krisemøte.

Både EU, Storbritannia og Norge understreker at Jerusalems status er noe Israel og Palestina må forhandle om.

– Vi må vente og se hva han sier i kveld. Både ordvalg og innhold er viktig. Fra norsk side har vi vært veldig klar på hele tiden på at Jerusalems status er et av de spørsmålene som partene har forpliktet seg til å forhandle om, som en del av Osloavtalen, og det endres ikke av en ensidig erklæring fra USA eller andre, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det er avgjørende at fredsprosessen får enda vanskeligere kår, legger hun til.

SISTE NYTT

Siste nytt