NRK Meny
Normal

USA advarer amerikanere i Europa

Søndag gikk amerikanske myndigheter ut og advarer amerikanske turister mot terrorangrep i Europa. Samtidig oppdaterer Storbritannia sine reiseråd for Frankrike og Tyskland.

Eiffeltårnet i Paris

Eiffeltårnet i Paris har to ganger de siste par ukene blitt evakuert etter innringte bombetrusler. Det samme har en jernbansnestasjon i Paris.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I reiserådet fra amerikanske myndigheter heter det at transportknutepunkt og kjente turistmål kan være terromål, melder Reuters.

– Det amerikanske utenriksdepartementet advarer amerikanske borgere mot potensielle terrorangrep i Europa, heter det i uttalelsen.

Myndighetene ber amerikanere som enten bor eller er på ferie i Europa om å ta ekstra forholdsregler med tanke på mulige terrorangrep, skriver nyhetsbyrået AP.

Brandenburger Tor i Berlin

Turister ved Brandenburger Tor i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Videre heter det at myndighetene har informasjon som kan tyde på at Al Qaida og lignende grupper planlegger flere angrep.

Det er til enhver tid flere hundre tusen amerikanere i Europa i forbindelse med jobb, som studenter og turister.

Storbritannia: Høy risiko

Søndag endret også Storbritannia sine reiseråd for Frankrike og Tyskland.

Det er ifølge britiske myndigheter høy risiko for terrorangrep, melder nyhetsbyrået AFP.

Avslørte planer om Mumbai-lignende angrep

Tidligere i uka opplyste vestlige etterretningstjenester at de hadde avslørt Al Qaida-planer om å gjennomføre samtidige angrep i London og byer i Frankrike og Tyskland. Pakistanske terrorister skulle gjennomføre planene.

For to år siden angrep væpnede menn flere bygninger i byen Mumbai i India. I løpet av det tre dager lange terrorangrepet ble 160 personer drept.

Video Amerikanske turister ikke bekymret over reiseråd

SE VIDEO: Amerikanske turister på Charles De Gaule-flyplassen i Paris er ikke bekymret over de nye reiserådene.

– Ikke avverget

Et slik angrep i Europa ble for få dager siden hevdet å være avverget som følge av at planene var avslørt, men senere har tjenestemenn sagt at så ikke er tilfelle. Det er imidlertid ikke forventet at al-Qaida vil forsøke å gjennomføre angrepet med det første.

Ingen av planleggerne skal så langt være pågrepet, men flere personer skal være under overvåking.

Angrepsplanene er angivelig blitt avslørt i avhør med en tysk-afghaner, som ble pågrepet idet han var på vei til Europa. Han sitter nå fengslet i Afghanistan.

Opplysningene som ble lekket til amerikanske medier, gikk ut på at storbyer i Storbritannia, Frankrike og Tyskland var spesielt utsatt.

Reiserådene fra amerikanske myndigheter nevner imidlertid ingen spesifikke steder, kun Europa generelt.

– Alvorlig

Angrepsplanene skal ha vært de mest alvorlige fra al-Qaida på flere år. Britisk etterretning har ikke kommentert saken, men nylig sa både britiske og franske sikkerhetsmyndigheter at det er en alvorlig risiko for at dødelige angrep kan skje innenfor landenes territorier.

I september valgte også svenske myndigheter å øke terrorberedskapen, etter at trusselnivået ble hevet fra nivå to til tre på den svenske trusselskalaen – det høyeste nivået på fem år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt