Normal

Sverige hever terrorberedskapen

– Det finnes noen i Sverige som har både intensjon og kapasitet til å gjennomføre angrep mot svenske mål, sier Forsvaret. Nå hever sikkerhetspolitiet beredskapen mot terror.

Video Sverige øker terrorberedskapen

– Säpo hever trusselnivået, men det betyr bare at vi har kontroll på situasjonen, sier sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet Anders Danielsson. Trykk på bildet for å se intervjuet.

Den svenske Riksdagen

Riksdagshuset i Stockholm sett fra vannet.

Foto: Andreas Ribbefjord/CC-Navngivelse-DelPåSammeVilkår-3.0-Unported

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har besluttet å øke beredskapen fordi de ser en økt terrortrussel mot Sverige.

Trusselnivået heves fra nivå to til tre, på en skala med fem nivåer. Ifølge Säpo-sjef Anders Danielsson har Sverige aldri hatt et terrortrussel på dette nivået.

I midten av september bestemte han derfor at Sverige måtte heve terrornivået. Han informerte regjeringen umiddelbart, skriver Aftonbladet.

Kobles til Europa-angrep

Säpo vil ikke si noe om det finnes et spesielt nettverk i landet, men de siste dagene har vestlige sikkerhetstjenester advart mot planlagte terrorattentater i Europa.

Attentatene skulle ligne på de i Mumbai i 2008, har sikkerhetskilder sagt til britiske Sky News.

Sikkerhetssjefen i den Militære etteretnings- og sikkerhetstjenesten (Must), John Daniels, sier trusselen ikke er rettet mot det militære.

– Det handler om at en gruppe individer i Sverige har intensjon og kapasitet til å gjennomføre angrep mot svenske mål. Det er for tidlig å si hva er motivasjonen deres, sier han.

– Må redusere faren

Säpo vil ikke ut med hva som gjør at terrorberedskapen heves eller hvordan de går frem nå.

– Nå må vi redusere trusselen, om det er mulig. Det kan hende at vi kommer frem til at vi må endre trusselbildet når vi vet mer om hvordan det ligger an. Dette er et kompisert spørsmål. Rent teoretisk kan vi endre dette neste uke, sier Danielsson.

Danielsson sier at det er gjort en vurdering basert på flere elementer.

– Men at vi nå hever trusselnivået innebærer at vi har kontroll på situasjonen. Det er en terrortrussel i Sverige, men den er ikke umiddelbar, forklarer Säpo-sjefen som ikke vil konkretisere avgjørelsen.

Trussel langt frem i tid

– Det dreier seg ikke om i dag, og ikke i morgen, men lengre frem i tid enn som så, sier han.

På spørsmålet om beredskapen kommer til å merkes av innbyggerne, svarer Danielsson at det ikke er så veldig sannsynlig.

– Men det er klart at man kanskje kan se noe, sier han.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vil ikke kommentere endringen.

– Jeg er informert om det. Jeg vet årsaken til Säpos beslutning, men jeg overlater til sikkerhetspolitiet å kommunisere om dette, seier han til Aftonbladet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt