Hopp til innhold

Unge arabere flest avviser IS og tror de vil mislykkes med «kalifatet»

Færre unge arabere enn tidligere støtter ekstremistiske grupper, og arbeidsløshet er trolig den viktigste årsaken til terrorrekruttering, ifølge en årlig undersøkelse som er gjennomført i 16 land.

Mosul

Pro-IS-demonstranter, mange av dem unge menn, i byen Mosul i Irak.

Foto: STR / Ap

  • Unge flest støtter ikke ekstremistgrupper.
  • Arbeidsløshet hovedårsak til at flere lokkes til terrorvirksomhet.

Det store flertallet av unge arabere avviser terrorgruppen IS, dette i større grad enn tidligere, og mener gruppen kommer til å mislykkes med å etablere et kalifat i Midtøsten, ifølge undersøkelsen Arab Youth som PR-byrået Burson-Marsteller i Dubai står bak.

Undersøkelsen gjennomføres hvert år og respondentene er mellom 18 og 24 år. De spurte kommer fra Algerie, Bahrain, Egypt, Irak, Jordan, Kuwait, Libanon, Libya, Marokko, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabia, Tunisia, De forente arabiske emirater og Jemen.

I flere av disse landene har terrogruppen IS fått fotfeste.

50 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer at IS er det største problemet Midtøsten står overfor, opp fra 37 prosent i fjor, skriver The Guardian som siterer undersøkelsen.

22 prosent av de spurte mener mangel på demokrati er det største problemet i Midtøsten.

– Arbeidsløshet årsak til terrormedlemskap

13 prosent av de spurte svarer at de kunne tenke seg å støtte IS. Det er ned seks prosent fra i fjor, skriver The Guardian.

Mangel på arbeid og framtidsmuligheter for mange unge i regionen være en medvirkende årsak til at unge lokkes inn og rekrutteres til terrorgrupper, skriver avisen.

I åtte av 16 land blir flere arbeidsledige trukket mot IS, enn de personene med ekstreme religiøse syn, ifølge undersøkelsen.

Dette er det åttende året på rad at undersøkelsen blir gjennomført. Nå, fem år etter at den arabiske våren ble utløst, ønsker de unge seg stabilitet over demokrati. I 2011 svarte de at å «leve i et demokrati» var deres høyeste ønske.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EGYPT-ANNIVERSARY/ From the Files: Egypt Uprising 5th Anniversary

Slik så det ut på Tahrir-plassen vinteren og våren 2011, da en ung generasjon egyptere håpet at landet skulle bli mer demokratisk.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ser på krigen som en revolusjon mot Assad

39 prosent av de spurte mener den blodige konflikten i Syria er en stedfortrederkrig, der regionale og globale krefter kjemper mot hverandre.

29 prosent ser på krigen som en revolusjon mot det syriske regimet og Bashar al-Assad, og 22 prosent mener det er en krig mellom syrere.

To av tre unge arabere vil at lederne deres skal gjøre mer for å forbedre innbyggernes personlige frihet og bedre rettighetene, spesielt for kvinner.

Mideast Iraq Unending War

Bildet er fra 23. juni 2014 av en gruppe IS-soldater som paraderer i en av gatene i Mosul i Irak.

Foto: Uncredited / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt