Hopp til innhold

Ungdommer i Jerusalem: – Overrasket over støtten fra enkelte land

JERUSALEM/LISBOA (NRK): I Jerusalem boblet folk over av glede etter seieren i Eurovision Song Contest. Men noen er også overrasket over hvor mye støtte landet fikk.

Etter de vant i Eurovision

– Jeg er veldig glad for at hun vant, for hun fortjente det, sier Renana Waldman til NRK.

NRK treffer henne sammen med Talia Benjamin og Gil Harari på gaten i Jerusalem, dagen etter at israelske Netta Barzilai med god margin gikk til topps i Eurovision Song Contest (ESC) med låten «Toy».

Talia Benjamin

VIL DRA: Talia Benjamin har allerede bestemt seg for å kjøpe billett til neste års finale.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Dette er stort for Israel, for det er mye hat mot oss i verden, sier Benjamin.

De tre mener det er stort for et lite land som Israel å vinne konkurransen, og forteller at folk hoppet og danset av glede i byen i går kveld.

Israel var det landet som fikk flest poeng av folkejuryene i går, altså flest publikumstemmer.

– I sangkonkurranser trenger man ikke politikk

– Dere fikk mye støtte fra folk i Europa. Hadde du ventet dette?

– Fra enkelte land hadde jeg faktisk ikke det. Det var veldig overraskende og jeg er kjempeglad for all støtten vi fikk, sier Benjamin.

– Jeg er veldig glad for at mange ikke blander politikk inn i en konkurranse som dette. I sport og sangkonkurranser trenger man ikke politikk, legger Harari til.

– Og neste år kommer konkurransen til å gå av stabelen her, i Jerusalem?

– Ja, det er utrolig. Jeg gleder meg masse, sier Benjamin.

Gil Harari, Talia Benjamin og Renana Waldman

VELDIG GLADE: Gil Harari (t.v.), Talia Benjamin (midten) og Renana Waldman (t.h.) ble alle glade og overrasket over hvor mange stemmer Israels bidrag fikk fra folk i Europa.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Omstridt by

Jerusalem er Israels selvproklamerte hovedstad, men få land anerkjenner dette. Foreløpig er det bare El Salvador og Costa Rica som har lagt sine ambassader til Jerusalem, og i morgen følger USA etter. Øvrige ambassader ligger i Tel Aviv.

Alle de tre ungdommene sier de vil kjøpe billetter til finalen i 2019, som ESC-vinneren selv har sagt skal avholdes i Jerusalem.

– Det er utrolig at en så stor greie kommer til Israel. Turister fra hele verden vil komme for å se, og det er veldig bra for Israel, sier Harari.

Netta

– Kommer til å dra uansett

I Lisboa møter NRK Per Michael Tingvold Andresen, nestleder i MGP-klubben, og Espen Mathiesen, som begge var med på gårsdagens feiring.

– Det var helt vilt og fantastisk stemning, jubel og glede, sier Andresen.

– Alle var så glade på Israels og Nettas vegne. Hun har vært favoritt fra hun slapp låten. På alle barer har det vært fullt party når «Toy» har blitt spilt, sier Mathiesen.

Espen Mathiesen og Per Michael Tingvold Andresen

DRAR UANSETT: Per Michael Tingvold Andresen og Espen Mathiesen drar til neste års finale uansett om den holdes i Jerusalem eller Tel Aviv.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Blant andre fans de har snakket med, har det ikke kommet store reaksjoner på at neste års konkurranse skal holdes i Israel. Flere skal på forhånd ha sikret seg hotellrom i Tel Aviv – dette før vinneren ble kåret.

– Man er alltid skeptisk til å dra til steder hvor det er uroligheter. Men vi satser på at sikkerheten blir bra, og vi kommer til å dra uansett, sier Andresen.

Håper ESC kan være fredsskapende

Jeg håper at konseptet Eurovision heller kan være fredsskapende. La oss få bruke musikken og folkefesten til å fortelle folk at forskjellige mennesker kan være sammen, sier Mathiesen.

– Men hva om finalen skal holdes i Jerusalem?

– De kan sikkert komme til å bruke Eurovision politisk, men vi får se hva de ender opp med. Det er flere parter som skal inn og EBU må diskutere med kringkasteren. Selv håper jeg det blir i Tel Aviv, men det er fordi jeg har hørt det er en fin by, sier Andresen.

– Ingen må få ta fra oss folkefesten. Vi stiller uansett, sier Mathiesen

– Folk flest har feil inntrykk

I Lisboa møter NRK også på israelske Yohanan Yair Benavarehem, som er i ekstase over hjemlandets seier.

– Helt ærlig trodde jeg at Kypros ville vinne. Jeg ble så glad da de siste stemmene kom inn og Israel vant. All fansen var i ekstase, forteller han.

Yohanan Yair Benavarehem

EKSTATISK: Yohanan Yair Benavarehem trodde Kypros skulle vinne, men jublet da det endelige resultatet ble klart.

Foto: Tiril Mettesdatter Solvang / NRK

Benavarehem sier at alle han snakker med håper neste års finale skal holdes i Jerusalem.

– Jeg skjønner at atmosfæren blant andre Eurovision-fans kanskje blir bedre dersom det holdes i Tel Aviv, men uansett er de to byene nære hverandre, så det blir nok ikke et problem.

Han forteller at han var redd folk ikke ville stemme på Israel av politiske årsaker.

– Men til slutt er vi alle bare mennesker, og jeg håper ikke at politikk vil blandes for mye inn i dette – det er ikke det det skal handle om. Jeg er sikker på at vi vil høre mye om at det ikke vil være trygt i Israel, men det tror jeg det vil. Folk flest har feil inntrykk av hvordan det er der.

SISTE NYTT

Siste nytt