Normal

Ulykkeskapteinen tilbake på vraket av Costa Concordia

Costa Concordia-ulykkens forhatte hovedperson var for første gang om bord på cruiseskipet etter forliset for mer enn to år siden.

Francesco Schettino tilbake på vraket av Costa Concordia.

Kaptein Schettinos visitt ombord cruiseskipet han forliste med var del av en inspeksjon beordret av domstolen der rettssaken etter ulykken finner sted.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Francesco Schettino tilbake på Costa Concordia

Kaptein Francesco Schettino tilbake på Costa Concordia.

Foto: Andrew Medichini / Ap

Iført skinnjakke og solbriller kjempet Francesco Schettino seg gjennom presseoppbudet og klatret om bord i en liten båt som tok ham og en gruppe mennesker ut til vraket av det forliste cruiseskipet utenfor den italienske øya Giglio.

Besøket er del av en inspeksjon av skipet i forbindelse med rettssaken etter ulykken.

Inspeksjonen skal ta for seg en av heisene på cruiseskipet, der mange av de omkomne ble funnet, i tillegg til en dieseldrevet nødgenerator som Schettinos forsvarsadvokater hevder sviktet ulykkesnatten 13. januar 2012.

Schettino er tiltalt for flere tilfeller av uaktsomt drap og for å forlate skipet før alle passasjerene var evakuert. 32 personer døde i tragedien.

LES OGSÅ: Slik skal Costa Concordia fjernes

«Kaptein feig»

– De forsøker å framstille meg som svak, akkurat som for to år siden. Det er ikke sant. Jeg vil bevise at jeg er en gentleman, ikke en feiging, sier Schettino, som har fått tilnavnet «kaptein feig» (Captain Coward), ifølge AFP.

Selv hevder Schettino at han falt inn i en livbåt i det skipet kantret og ble liggende på siden. Deretter bestemte han seg for å bli værende på land fordi han ønsket å koordinere evakueringen av skipet derfra.

I et opptak av en telefonsamtale mellom Schettino og en høytstående offiser i kystvakten kan man høre sistnevnte skrike «Kom deg tilbake om bord, for faen!».

Det var 4 229 personer om bord på Costa Concordia da den grunnstøtte utenfor Giglio i det Schettino gikk for nær land og gjennomførte en risikabel hilsemanøver.

Siden da har hevingen av Costa Concordia blitt kjent som den største operasjonen av sitt slag noensinne. Det er planlagt at skipet skal taues til opphugging i juni.

«Syndebukk»

Schettino ankom Giglio på tirsdag og har siden da holdt seg innendørs i et hvitt hus i en sidegate i den lille fiskelandsbyen.

De fastboende har ifølge borgermester Sergio Ortelli reagert med blandede følelser, der noen mener at Schettino urettmessig har blitt utpekt som syndebukk for ulykken, mens andre bare vil ha både han og det forliste cruiseskipet vekk fra øya.

Selv sier Ortelli at han er likegyldig til at Schettino har returnert til øya. Det viktige, sier han, er når Costa Concordia kan fjernes slik at livet på Giglio kan komme tilbake til normalen.

– Dette besøket har ingen betydning. Det viktige er hva som skjedde den natten for to år siden, da Schettino forlot den forulykkede båten, sier Ortelli.

– Nå som søkelyset igjen er tilbake på Giglio så kommer smerten vi følte da tilbake. Slektningene til ofrene og folket her på Giglio fortjener en forklaring på hva som skjedde, sier han.

LES OGSÅ: Turistnæringen lider ett år etter Costa Concordia forliset

Hele verden mot seg

Schettinos forsvarer Domenico Pepe har uttalt til AFP at hans klient har havnet i en veldig vanskelig situasjon.

– Han må konfrontere hele verden på egen hånd, sier Pepe.

Forsvareren mener Schettinos tidligere arbeidsgiver, cruiseoperatøren Costa Crociere, har forsøkt å skyve skylden over på Schettino alene.

– Det gjør det veldig vanskelig for ham, for han har ikke de samme økonomiske ressursene som selskapet, sier Pepe.

På øya Giglio er kaptein Francesco Schettino en populær mann bare i pressefotografenes øyne.

På øya Giglio er kaptein Francesco Schettino en populær mann bare i pressefotografenes øyne.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt