Hopp til innhold

Turistnæringen lider ett år etter Costa Concordia forliset

GIGLIO (NRK): Like ved skjæret og midt i skipsleia inn til Giglio ligger fortsatt det gigantiske cruiseskipet Costa Concordia, ett år etter den katastrofale natten da 32 mennesker mistet livet.

Costa Concordia ligger like utenfor Giglio

Like utenfor havnen i Giglio ligger vraket fortsatt på siden. Den lokale kystvakten holder vraket under oppsyn, men lokalbefolkningen håper vraket snart blir fjernet.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Hege Moe Eriksen, Giglio, Italia

Døgnet rundt arbeider 450 mennesker med å stabiliserer det som en gang var Italias største cruiseskip. Skipet som fikk alle øyne rettet mot seg da kapteinen tok det skjebnesvangre valget og bestemte seg for å gå ut av kurs.

Adriano Pino, taxisjåfør Giglio

Adriano Pino har selv jobbet på cruiseskip og vet hvordan det føles når alt bare blir kaos.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Nå har antallet turister sunket med 20 prosent og lokalbefolkningen sliter både med minnene og økonomien.

Tikkende bombe

– Skipet ligger der som et stygt vrak, og turistene har sluttet å komme. De kommer bare på dagsbesøk for å se på vraket, forteller Adriano Pino, taxisjåføren som tidligere jobbet på cruiseskip i syv år i Karibia.

SE DIREKTE KL 08.50: Minneseremoni – ett år etter

– Det jeg frykter mest er at skipet blir liggende enda et år, for da blir nok et dårlig turistår.

Like ved havnen og med utsikt rett på det havarerte skipet ligger butikken til Elena Costa. Hun rister på hodet og blir bare trist når hun ser ut av butikkvinduet sitt.

Elena costa, butikkeier Giglio

Elena Cosat ser daglig på vraket som ligger og sperrer deler av havnen.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

– Det er en forferdelig utsikt. Skipet er en tikkende bombe som kan eksplodere når som helst, og da snakker vi om en enorm miljøkatastrofe, sier Costa til NRK.

Fanget i en brønn

Januarnatten for ett år siden har brent seg inn i hukommelsen og vil alltid være med innbyggerne på den lille Toskanske-øya med 1500 innbyggere. Veldig mange var med på redningsarbeidet den skjebnesvangre natten.

– Det som har gjort sterkest inntrykk er øynene til de stakkars barna, forteller Mario Pellegrini. Han driver et hotell og er varaordfører på Giglio.

– Tårene trillet, men de skrek ikke. De var bare veldig redde, forteller mannen som deltok i redningsarbeidet for ett år siden.

Pellegrini var selv inne i skipet da det kantret. Han ble fanget inne i skipet, som er dobbelt så stort som Titanic, sammen med mange andre passasjerer da plutselig veggene ble til gulv og gangene ble forvandlet til kaos.

– Det hele var som en film. Folk skrek og alle forsøkte å redde seg selv. Ingen tok ansvar og alle var bare i sjokk.

Til slutt klarte redningsarbeidere å få firt ned en stige slik at mange av de som var fanget inne i det kantrede skipet klare å klatre opp i sikkerhet. Men Pellegrini oppdaget fort at det fortsatt var mange igjen på skipet.

– Da vi åpnet dørene hørte vi skrik i det som en gang var ganger, men som nå nærmest var bunnløse brønner, forteller han.

– Jeg fant en tau og firte det ned. Vannet steg og vi fikk dratt opp flere som var helt utmattet og gjennomvåte til halsen. Den siste vi klarte å redde var en indisk servitør, han var sikker på at han skulle død.

Ta øya tilbake

Skjelvene og i sjokk var det mange av de overlevende som tok veien til den katolske kirken på øya.

– Det hele var som en gigantisk leir, husker pastor Lorenzo Pasquotti, mannen som ga mange av de overlevende tørre klær og et varmt sted å være.

Lorenzo Pasquotti

Pastor Pasquotti har samlet på mange av tingene overlevende lot ligge igjen i kirken.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Han har beholdt mange av de gjenstandene de overlevende lot ligge igjen i kriken. Redningsvester, tepper og gammelt brød ligger nå i en kiste i kriken som et minne om natten da 32 mennesker døde.

Som så mange andre på den lille middelhavsøya håper Pasquotti at livet snart kan vende tilbake til det normale og at turistene igjen fyller de lokale hotellene og restaurantene med liv.

– Så fort de får fjernet vraket kan vi trekke et stort lettelsens sukk, og ta øya vår tilbake, sier pastoren.

Håper skipet blir fjernet

Det gigantiske skipet ligger fortsatt like utenfor havnen, og arbeidere jobber nå med å stabilisere skipet for å hindre at skipet brekker i to. Det har blitt forsøkt fjernet flere ganger, men en rekke tekniske problemer har satt en stopper for forsøkene.

Badeidyll ved Costa Concordia-vraket

Like ved vraket ligger en av øyas badestrender. Om sommeren blir det flittig brukt.

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Nå er det satt en frist for å fjerne vraket til september, men ordføreren på øya er ikke spesielt optimistisk.

– Jeg frykter at det nok en gang dukker opp noen uforutsette problemer som fører til nok en utsettelse, men jeg håper skipet er fjernet i løpet av året, sier Sergio Ortelli.

– Vi ber ikke om så mye, vi ønsker bare livene våre og øya vår tilbake.

«Italias mest forhatte mann»

Costa Concordia

Francesco Schettino møtte i fjor høst i høringen knyttet til forliset, senere i år skal saken opp for retten.

Foto: MAX ROSSI / Reuters

I september i fjor startet de rettslige høringene mot, ham som av mange aviser har blitt kalt «Italias mest forhatte mann», kapteinen på skipet Francesco Schettino.

Han er tiltalt for uaktsomt drap og anklages både for å ha forårsaket forliset og for å ha forlatt skipet før de 4.000 passasjerene var evakuert. Selv innrømmer han feil, men sier samtidig at han er ikke den eneste som har skylden. Tidligere har det kommet frem at skipet seilte med kart som ikke var godkjent og at skipet hadde flere tekniske mangler. Også de vanntette dørene sviktet under forliset.

Det er ennå ikke fastsatt noen dato for rettssaken.

På søndag er det ett år siden tragedien, og det vil bli gjennomført en seremoni der steinen som skrapte et stort hull i skroget blir satt tilbake der den opprinnelig stod.

– Det er en måte å sette ting tilbake på plass. Vi ønsker at øya skal være slik det en gang var. Et vakkert sted for turister med rent hav der folk har det fint, ikke et sted folk forbinder med en tragedie, sier Pellegrini.

SISTE NYTT

Siste nytt