Hopp til innhold

Hva skjer hvor i Øst-Ukraina?

Mens verden går inn i påskehøytiden og den stille uken, flyr brosteiner og molotovcocktails gjennom gatene i de Øst-Ukrainske byene. På sidelinjen står EU, USA, Ukraina og Russland og krangler om hvem som har skylden.

Byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll

Totalt er nå 12 byer mer eller mindre under prorussisk kontroll i de østlige provinsene Donetsk og Luhansk, og i dag startet myndighetene i Kiev en militæraksjon mot de nordlige delene av Donetsk-provinsen. Der har demonstrasjonene vært kraftigst.

BBC har gått gjennom området by for by og beskrevet hva som har skjedd der de siste dagene.

Slavjansk

Det er i denne industribyen med rundt 115000 innbyggere helt nord i Donetsk-provinsen at spenningen har vært størst de siste dagene.

I helgen angrep væpnede menn administrasjonsbygninger i byen og erklærte seg selv uavhengige og som en del av den nye «Folkerepublikken Donetsk». Nå er byen omringet av prorussisk-milits, som kontrollerer alle veier inn og ut av byen.

Det har også kommet til voldelige sammenstøt mellom militsgruppene og Kiev-vennlige demonstranter der flere har mistet livet.

Væpnet pro-russisk milits

Væpnet prorussisk milits sto mandag vakt utenfor en administrasjonsbygning i Slovjansk i Øst-Ukraina.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

Druzjkivka

Litt lenger sør har en gruppe prorussiske separatister tatt kontroll over en administrasjonsbygning i Druzjkivka.

Dette er en industriby på lik linje med mange andre i dette området som opplever en stor økonomisk nedgang og høy arbeidsledighet.

Jennakievo

I tidligere president Viktor Janukovitsj hjemby, Jennakievo, har også «Folkerepublikken Donetsk»-flagget blitt heist sammen med det russiske over en rekke administrasjonsbygg.

Byen er en av Ukrainas viktigste gruvebyer, der blant annet landets største gruveselskap Metinvest har sitt hovedkvarter.

Minst 100 prorussiske separatister har stormet politihovedkvarteret i Horlivka øst i Ukraina, melder Reuters. Nå er 8 byer i Øst-Ukraina under prorussisk kontroll.

Video: Til tross for at myndighetene i Kiev ga demonstrantene og separatistene i Donetsk et ultimatum om å forlate de okkuperte bygningene i området var det ingen som fulgte ordren. Snarere tvert imot. Et nytt politihovedkvarter ble stormet.

Horlivka

I går, like etter at den midlertidige regjeringen i Kiev åpnet for en folkeavstemning, angrep prorussiske separatister og demonstranter politiets hovedkvarter i byen med 250.000 innbyggere som ligger like nord for storbyen Donetsk.

Under aksjonen var flere væpnede politibetjenter på stedet, tilsynelatende uten å avfyre skudd mot aktivistene som tok seg inn i bygningen.

Kramatorsk

På lørdag tok en gruppe godt organisert bevæpnet med russiske automatvåpen kontroll over politihovedkvarteret i byen.

Godt bevæpnede menn tok kontroll over buggninger i Kramatorsk

Uten distinksjoner og med automatvåpen tok blant annet disse mennene kontroll over polithovedkvartert i Kramatorsk på lørdag.

Foto: Maxim Dondyuk / Ap

De har nå bygget barrikader rundt bygget for å hindre soldater fra Kiev å ta kontroll over byen.

NATO, EU og USA har ved flere anledninger pekt på hvordan militære grupper uten distinksjoner har operert inne i Ukraina, og alle har pekt på Kreml og Vladimir Putin som hjernen bak angrepene. Som på sin side nekter all innblanding, som de også gjorde i forkant av folkeavstemmingen og annekteringen av Krim-halvøya.

Prorussisk milits tar kontroll over bygning i Kramatorsk i Ukraina

Godt organisert og med automatvåpen tok prorussiske militsgrupper kontroll over flere administrasjonsbygninger i Øst-Ukraina. Som her i Kramatorsk.

Foto: Maxim Dondyuk / Ap

Artemivsk

På søndag skal rådhuset i byen ha blitt overtatt av prorussiske separatister, og flagget til «Folkerepublikken Donetsk» har blitt heist utenfor.

Kharkiv

Mens de prorussiske separatistene i mange byer har møtt liten motstand har det sett annerledes ut i Kharkiv.

I flere dager var det nærmest vært rene gateslag i byen med rundt 1,5 millioner innbyggere. Selv om de russiskvennlige aktivistene fikk kontroll over byen og kunne heise sine flagg over administrasjonsbygningene den 6. april, har uroen fortsatt.

Voldelige demonstrasjoner i Kharkiv

Prorussiske demonstranter banker opp en mann på gata i Kahrkiv på søndag. Det er i denne byen de mest voldsomme sammenstøtene har foregått.

Foto: Olga Ivashchenko / Ap

Makiivka

Etter et folkemøte i helgen besluttet mange av innbyggerne i Makiivka, En by som ligger bare noen få kilometer utenfor Donetsk, at de russiskvennlige skulle ta kontroll over byen.

Donetsk

Det var etableringen av «Folkerepublikken Donetsk» den 6. april som for alvor fikk snøballen til å rulle i regionen, og utløste en rekke demonstrasjoner og krav om løsrivelse i andre byer.

Med sine over 1 million innbyggere og lønnsomme stålindustri er byen en av Ukrainas viktigste økonomiske byer.

Byen er nå under prorussisk kontroll og mange av byens viktigste bygninger er barrikadert, og til tross for at myndighetene i Kiev flere ganger har truet med å sende inn soldater og opprørspoliti i det de kaller en fullskala antiterroraksjon, så holder aktivistene stand.

Khartsysk

Nok en industriby noen kilometer utenfor Donetsk der russiskvennlige aktivister har tatt kontroll over rådhuset.

Mariupol

På søndag tok separatister over kontrollen på rådhuset i byen, og gjennom hele gårsdagen og i dag har de styrket barrikadene og utropt en ny «ordfører» i byen som ligger bare 50 kilometer fra den russiske grensen helt sør i Donetsk-provinsen.

En separatist fjerner det Ukrainske flagget under en demonstrasjon i den østukrainske byen Mariupol

En separatist fjerner det Ukrainske flagget under en demonstrasjon i den østukrainske byen Mariupol.

Foto: STRINGER / Reuters

Luhansk

I likhet med Donetsk så startet opptøyene den 6. april i byen med litt under 500.000 innbyggere. Også her tok de med makt kontroll over byens administrative bygninger og forlangte at prorussiske demonstranter skulle bli løslatt.

SISTE NYTT

Siste nytt