Hopp til innhold

Tyskland innfører grensekontroll

Tyskland har midlertidig gjeninnført grensekontroll på grensen til Østerrike på grunn av den store tilstrømmingen av flyktninger til landet. Også Tsjekkia styrker grensekontrollen mot Østerrike.

Migranter venter på å gå ombord i tog

Migranter venter på å stige om bord i et regionaltog på togstasjonen i München

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

– Dette tiltaket er et signal til hele Europa. Tyskland tar sitt ansvar, men på grunn av belastningen må det være en rettferdig fordeling i Europa, sa innenriksminister Thomas de Maizière på en pressekonferanse søndag

Land som er med i Schengen-samarbeidet, har opphevet passkontroll på grensene. innenriksminister Thomas de Maizière kunngjorde på en pressekonferanse søndag at passkontroller skal gjeninnføres ved tyske grenseoverganger. I første omgang på grensen mellom Østerrike og Tyskland.

– Vi må gjøre dette for å få orden, sa de Maizière

40.000 flyktninger og migranter var ventet å komme til Tyskland i helgen, og lørdag alene kom 13.000 til München. Også natt til søndag og hele søndag strømmet det flyktninger og migranter inn over grensen fra Østerrike.

Hundrevis av tyske politimenn ble søndag mobilisert for å utføre kontrollene på grensen mot Østerrike.

Les også: Mottaksapparatet i ferd med å bli sprengt i Tyskland

– Ingen tidsbegrensning

Tyskland vil utvide kontrollen på grensen til andre land enn bare Østerrike dersom det blir nødvendig, sier Bayerns delstatsminister.

– Grensekontrollene har heller ingen tidsbegrensning, men vil være avhengig av situasjonen på bakken, sier Horst Seehofer.

Tiltaket sender et «viktig signal» til verden, mener Seehofer, som også sier at koalisjonsledere i Berlin ble enige om å gjeninnføre kontrollene under en samtale lørdag

Migrant-togene stoppes

Togtrafikken mellom Tyskland og Østerrike ble stoppet klokken 17 søndag,

– Ingen flere tog vil gå fra Østerrike til Tyskland, sa en talsperson i det østerrikske jernbaneverket ÖBB søndag ettermiddag.

Togene fra Østerrike kommer imidlertid til å gå igjen fra klokken 6 mandag morgen, opplyser en talsperson i tyske Deutsche Bahn til nyhetsbyrået DPA.

Titusener av mennesker, mange av dem krigsflyktninger fra Syria, har krysset Østerrike med tog på veien til Tyskland siden de to landene åpnet grensene helt for flyktninger forrige helg.

Støttes av Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orbán hyller Tysklands beslutning om å gjeninnføre midlertidig grensekontroll og sier det er nødvendig for å beskytte europeiske verdier.

– Vi har stor forståelse for Tysklands beslutning og vil gi uttrykk for vår solidaritet, sier Orban til den tyske avisa Bild søndag.

Han legger til at den tyske beslutningen om midlertidig grensekontroll bare kan være et første skritt for å bremse flyktningstrømmen og understreker at også Hellas' grenser trenger umiddelbar beskyttelse.

Tsjekkia styrker også grensekontrollen

Tsjekkia skjerper kontrollen ved grensen til Østerrike på grunn av flyktningkrisen, opplyser myndighetene i landet.

Det skjer etter at Tyskland søndag kunngjorde at landet gjeninnfører midlertidig grensekontroll ved grensen til Østerrike.

– Tsjekkia styrker tiltakene ved vår grense mot Østerrike. Ytterligere tiltak vil bli vurdert etter hvor mange flyktninger som kommer til Tsjekkia, sier innenriksminister Milan Chovanec søndag.

Juncker: Innenfor Schengen-regelverk

Det tyske grensekontrollen synes å være innenfor Schengens kriseregelverk, sier EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Han ber samtidig landet om å ha som mål å raskt åpne grensene igjen.

Juncker drøftet søndag flyktningkrisen med Tysklands statsminister Angela Merkel på telefon. Det er nødvendig med en mer sammenhengende politikk for å holde Europas grenser åpne, sier mener han.

EUs innenriks- og justisministre møtes mandag i Brussel for å diskutere flyktningkrisen. Fra Norge deltar justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp).

Les: – Slovakia vil stemme mot alle kvoteforslag

SISTE NYTT

Siste nytt