– Slovakia vil stemme mot alle kvoteforslag

– Slovakia vil legge ned veto mot alle beslutninger om å pålegge EUs medlemsland å ta imot bindende kvoter med flyktninger og migranter, sier landets innenriksminister.

Migranter Ungarn serbia

Migranter krysser grensen inn til EU mellom Serbia og Ungarn

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Mandag møtes EUs justis- og innenriksministre i Brussel for å diskutere flyktningkrisen i Europa. EU-kommisjonen har foreslått å fordele ytterligere 120.000 asylsøkere fra Hellas, Ungarn og Italia de neste to årene i tillegg til de 40.000 som det allerede er blitt enighet om å fordele. Kommisjonen vil ha EU-landene til å gå med på bindende kvoter.

Men forslaget møter sterk motstand hos de såkalte Visegrad-landene Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia.

– Jeg har fått mandat fra både regjeringen og nasjonalforsamlingen til å legge ned veto mot ethvert forslag om bindende kvoter, sier den slovakiske innenriksministeren Robert Kalinak.

Polen setter betingelser

– Polen kan akseptere flere migranter dersom EU sikrer sine eksterne grenser bedre, sier Rafal Trzaskowski, som er statssekretær for europeiske saker.

Polen stiller også som krav at de som trenger beskyttelse skilles bedre fra økonomiske flykninger og at polske myndigheter får et ord med i laget når flykninger skal igjennom en sikkerhetssjekk.

– Om betingelsene våres oppfylles vil Polen vise større solidaritet enn vi har gjort tidligere, sier Trzaskowski ifølge polske Tvn24.

Les også: Tyskland innfører grensekontroll

FN ber EU være samstemte

EU må unngå å splittes til et lappeteppe av land med ulike grenseregler, ber FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Et EU med fragmentert grensepolitikk vil kunne kaste flyktninger ut i en «juridisk limbo», sier UNHCR i en uttalelse søndag.

Ingen endelig løsning

– Jeg tror ikke EU finner en endelig løsning på møtet i morgen, sier direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Ulf Sverdrup.

Ulf Sverdrup vurderer hva som skal skje på EU-møtet om flykninger 14.september

– Enten blir man enig om en tvungen forpliktende kvote, eller så blir det frivillig hvor mange flykninger de enkelte land skal ta i mot. Mange østeuropeiske land er imot en tvungen løsning.

Sverdup tror det er fire ting som må på plass for å finne en løsning. EU må intensivere sitt arbeid for å sikre fred i de urolige landene, og man må få på plass en bedre grensekontroll, EU må også ha på plass et system for bedre byrdefordeling internt, samt at EU må intensivere innsatsen mot fremmedhat og sikre god integreringspolitikk.

Les om flykningstrømmen: Mottaksapparatet i ferd med å bli sprengt i Tyskland

Sverdrup tror ikke Norge vil bli pålagt noen kvoter i denne omgang, men på sikt kan Norge bli nødt til å være med på å betale regningen for flykningekrisen.

På mandagens møte om flyktningkrisen deltar fra Norge justisminister Anders Anundsen (Frp) og statssekretær i justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp).

Forventninger til Norge: Vil ikke si om regjeringen har fått flyktningeforespørsel

SISTE NYTT

Siste nytt