Mottaksapparatet i ferd med å bli sprengt i Tyskland

Titusenvis av nye asylsøkere ankom i helgen Tyskland, der mottaksapparatet nå er i ferd med å bli sprengt i flere byer. Tysklands transportminister mener EU har feilet når det gjelder å kontrollere unionens grenser.

Flyktninger i München

Flyktninger sover på gulvet i Munchens største togstasjon. Bildet er tatt søndag.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

SISTE: Tyskland gjeninnfører grensekontroll i et forsøk på å få kontroll over strømmen av flyktninger og migranter, opplyser myndighetene i landet, melder nyhetsbyrået AFP klokken 16.20.

Tyske myndigheter regner i år med at 800.000 flyktninger vil søke asyl i landet i løpet av 2015, og ifølge utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vil 40.000 ankomme bare i løpet av denne helgen, melder ARD.

Dette er dobbelt så mange som ankom forrige helg, og i flere tyske byer er mottaksapparatet nå i ferd med på bli sprengt.

Har nådd en grense

München alene mottok lørdag 12.200 asylsøkere, og søndag fortsatte tilstrømmingen.

– Lørdag hadde vi totalt 12.000 flyktninger og i dag venter vi flere hundre til, sier en talsmann for tysk politi.

Talsmannen legger ikke skjul på at situasjonen nå er prekær i den tyske millionbyen. Mange av flyktningene ankommer den største togstasjonen i byen, og flere har lagt seg til for å sove på gulvet.

– Gitt disse tallene er det helt klart at vi nå har nådd en grense når det gjelder kapasitet, sier talsmannen.

Flyktninger ankommer togstasjonen i München

Stadig nye toglaster med flyktninger og migranter ankom i helgen München, der mottaksapparatet nå er i ferd med å bli sprengt.

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Frykter kaos

Myndighetene i landet opplyser at de sliter med å skaffe nok senger til flyktningene.

– Vi vet ikke lenger hva vi skal stille opp med, sier borgermesteren i München, Dieter Reiter, som frykter «kaos».

– München og Bayern kan ikke takle denne store utfordringen på egen hånd, sier en talsmann for immigrasjonsmyndighetene i byen.

Myndighetene har nå satt forsvaret i beredskap, av frykt for uro.

– EU har feilet

Tysklands transportminister Alexander Dobrindt er lei av situasjonen, og mener den viser at EU har feilet når det gjelder å beskytte unionens ytterste grenser.

– Vi trenger effektive tiltak for å stoppe tilstrømningen. Det må innebære hjelp til landene flyktningene rømmer fra, og en effektiv kontroll av EUs egne grenser. Denne kontrollen virker ikke lenger, og viser at EU har feilet komplett, sier Dobrindt i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået AFP.

En tredel fra Balkan

Rundt en tredel av asylsøkerne i Tyskland kommer fra landene i det tidligere Jugoslavia og fra Albania. Av asylsøkerne som kom til Tyskland i juni i år var 17,8 prosent fra Albania og 13,8 prosent kom fra landene i det tidligere Jugoslavia, skriver Frankfurter Allgemeine.

Bare Syria med 22,3 prosent har en høyere andel av flyktningene enn Albania.

Tallene viser imidlertid at flyktningene fra Balkan har små sjanser til å få innvilget opphold.

Mens 89,3 prosent av dem som kommer fra Irak og 85,4 prosent av de fra Syria får opphold, er tilsvarende tall for det tidligere Jugoslavia og Albania under en halv prosent.

Flyktninger innkvartert i Tyskland

Afghanske og pakistanske flyktninger innkvartert i et telt som huser flere enn 60 menn. Teltet ligger ved registreringsstasjonen i Hesse. om lag 40 kilometer sørvest for Frankfurt.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt