NRK Meny
Normal

Advarer streikende mot å nærme seg Taksim-plassen

Fem tyrkiske fagforeninger, inkludert de to mektigste, streiker i dag mot politiets brutale behandling av demonstrerende landsmenn. Men de streikende bør ikke engang tenke på å nærme seg Taksim-plassen, advarer Istanbuls guvernør.

Tyrkisk politi på Taksim-plassen

Politistyrker er utplassert på Takism-plassen, som i helgen nok en gang ble tømt for demonstranter. Men antall politimenn er betydelig redusert sammenlignet med helgen.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Innenriksminister Muammer Guler har erklært streiken for ulovlig og advarer de streikende om å gå ut og vise sin solidaritet i gatene, slik fagforeningsmedlemmer gjorde for to uker siden.

Hvis de streikende ikke etterkommer anmodningen, er politiet beredt til å gripe inn, varsler Guler.

Istanbuls guvernør Huseyin Avni Mutlu på sin side advarer både streikende og demonstranter mot å samle seg på Taksim-plassen.

– Jeg ber dere, ikke kom til Taksim. Vi kommer ikke til å tillate noen ansamling av folk på Taksim-plassen under de nåværende omstendighetene. Vi tar alle sikkerhetsmessige forbehold, sier han til avisen Hurriyet.

Politiets oppførsel provoserer

De to store fagorganisasjonene i Tyrkia, ESK og DISK, har sammen med tre andre gått sammen om arbeidsnedleggelsen i dag. Det er ikke vern eller ikke vern av Gezi-parken som opptar fagbevegelsen, men politiets behandling av demonstrantene og regjeringens respekt for dem som har meninger som avviker fra regjeringens egne.

– Vårt krav er at politiet slutter med sin omfattende bruk av vold, sier Baki Cinar, talsmann for KESK.

Ifølge Cinar vil både ingeniører, tannleger og leger slutte seg til streiken.

I forrige uke var det advokatene som viste sin støtte, ved å marsjere ut av byenes rettssaler i samlet flokk.

Nye sammenstøt i dag

I dag morges var det igjen spent mellom demonstranter og politi både i Istanbul og i hovedstaden Ankara, både tåregass og vannkanoner skal være tatt i bruk.

Det fortsetter mønsteret fra helgen, hvor det var flere kraftige sammenstøt.

Taksim-plassen har den siste uken blitt «tømt» flere netter på rad. Natt til søndag skjedde det samme med Gezi-parken, som frem til da har vært vernet sammenlignet med den store plassen like ved.

Til sammen ble 441 personer pågrepet i Istanbul og 56 i Ankara i løpet av helgen, opplyser den tyrkiske advokatforeningen.

Tallet på antall personer som er drept eller skadet under politiaksjonene de siste to ukene, er nå oppe i 4 drepte og 7500 skadede.

Gezi-parken er fortsatt stengt slik at ingen får slippe inn, mens Taksim-plassen er åpen og morgentrafikken gikk over og rundt plassen som den pleier å gjøre.

Demonstrantene krever – foruten at den planlagte utbyggingen av Gezi-parken legges på is – at arresterte demonstranter løslates og at politisjefer som har gitt ordre om den hardhendte behandlingen, som har fått så mye kritikk, skal sparkes.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt