Hopp til innhold

Tyrkiske advokater marsjerer i støtte for Istanbul-demonstrantene

Advokater i Ankara og Istanbul marsjerte i dag ut av rettssalene i samlet flokk, til støtte for demonstrantene som i ettermiddag møter statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Advokater i støttedemonstrasjon for Gezi-parkdemonstrantene

En kvinnelig advokat i Ankara viser seierstegnet, under advokatenes støttemarsj for demonstrantene som har protestert i 13 dager på rad.

Foto: - / Afp

Advokatene protesterer mot pågripelsen av kolleger i Istanbul i går kveld, i forbindelse med at politiet bestemte seg for å rydde Taksim-plassen for demonstranter. Advokater ble både lagt i bakken og fikk påsatt håndjern.

Advokatforeningen i Ankara mener politiets handlingsmåte er en krenkelse av Tyrkias rettssystem.

De kritiserer også politiet for den tøffe behandlingen som demonstrantene er blitt utsatt for under protestene som nå har vart i 13 dager.

Harde i klypa

Advokater i Ankara i tog til støtte for demonstrantene i Istanbul og Ankara

Mange tusen advokater sluttet opp om støttemarsjen i Ankara. Rundt dem voktet like mange opprørspoliti.

Foto: - / Afp

Taksim-plassen ble i natt og i morgentimene i dag ryddet med makt, mens de som hadde plassert seg i Gezi-parken for å forsvare den fysisk fikk være i fred.

I ettermiddag var flere hundre opprørspoliti plassert rundt Taksim-plassen. Bak dem stod rekken av biler med vannkanoner, klare til bruk.

Politiet har for hver gang de har grepet inn blitt kritisert for sin hardhendthet, og dette blir nå gjenstand for gransking av menneskerettighetsorganisasjoner.

I en tale til de tyrkiske folkevalgte i går kveld, forsvarte Erdogan myndighetenes maktbruk.

– Hvis dere kaller dette tøft, så beklager jeg, men denne Tayyip Erdogan kommer ikke til å endre seg, sa statsministeren.

Erdogan har brukt sterke skjellsord for å beskrive dem som demonstrerer mot ham og han nevnte ikke forsoningsmøtet, som pågår i ettermiddag, med ett ord. Han mener at demonstrasjonene ødelegger både landets image og økonomi.

Finansministeren derimot forsøkte å roe nervene til landets investorer og uttalte i ettermiddag at demonstrasjonene ikke har synlig innvirkning på landets økonomi eller produksjon.

Tyrkia er verdens 17. største økonomi og på full fart oppover til topp-10. Men børsen i Istanbul har falt med 19 prosent siden uroen startet, og analytikere advarer om at utenlandske investorer kan trekke seg unna på grunn av usikkerhet.

Demonstrantene uenig om møtet

Det er uvisst hva som kommer ut av møtet mellom Erdogan og demonstrantene, og forventningene er ikke så veldig store.

For også demonstrantene er splittet.

En del som kaller seg Taksim-solidaritet, som består av arkitekter og miljøvernere som slåss for Gezi-parken, sier gruppen på 11 personer som skal møte Erdogan ikke er representative og at det ikke har vært noen kontakt mellom bredden av demonstranter og de aktuelle personene. Andre mener at gruppen er håndplukket av myndighetene.

Demonstrantene krever to ting: vern av Gezi-parken i Istanbul, og at statsministeren skifter til en mindre konfronterende og autoritær stil og viser at han er statsminister for alle, ikke bare for kjernevelgerne til det religiøse regjeringspartiet AKP.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Taksim-plassen i Istanbul 12. juni 2012

Taksim-plassen i Istanbul i formiddag.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Presidenten taler forsoning

President Abdullah Gul, som kommer fra samme parti som Erdogan og som tidligere var utenriksminister, legger an en mer forsonende tone enn statsministeren.

– Det er vår plikt som folkevalgte å møte dem som demonstrerer, for å høre deres mening og la dem legge frem sin sak. Men vi må skille mellom dem som demonstrerer med fredelige midler og dem som bruker vold. Vi kan ikke gi etter for voldelige virkemidler, sa Gul til nasjonal og internasjonal presse i ettermiddag.

Flagg og bilde av Mustafa Kemal Ataturk på Taksim-plassen

Det er kamp om landsfaderen Mustafa Kemal Ataturk. Myndighetene har hengt opp bildet av Ataturk mellom to kjempestore flagg på Taksim-plassen....

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Demonstrant med flagg med bilde av Mustafa Kemal Ataturk

...mens nede på bakken veiver en demonstrant med akkurat de samme symbolene.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters
– Vold ville ikke blitt tolerert, verken i New York eller Berlin, sa Gul og forsvarte ryddingen av Taksim-plassen, for å gjenopprette trafikkflyten i byen blant annet.

Fire personer har mistet livet i sammenstøtene, rundt 5000 er registrert som skadet.

Han mener demonstrasjonene er et bevis på at Tyrkia er et modent demokrati.

– Folk går ut i gatene for å uttrykke sin mening her som andre steder, sa presidenten og la til at han er sikker på at landet kommer seg gjennom problemene.

Flere internasjonale ledere har uttrykt bekymring for håndteringen til det tyrkiske politiet, og EU-ledere har varslet at dette kan få konsekvenser for Tyrkias mulige medlemskap i EU. En av begrunnelsene for at medlemskapssamtalene står på stedet hvil, er Tyrkias fortsatt noe manglende respekt for menneskerettighetene.

Har støtte i folket

Selv om kritikken mot statsministeren og hans lederstil vokser, viser en måling utført av det tyrkiske sosialforskningsinstituttet Andy-ar at han også har støtte blant folk.

24,3 prosent av dem som ble spurt sier de støtter demonstrasjonene, mens dobbelt så mange, 52,5 prosent, sier at de ikke støtter dem.

På spørsmål om hvilket parti de tenker å stemme på ved neste valg, svarer 49,6 prosent at de vil gi sin stemme til AKP. 23,3 prosent holder på det sekulære opposisjonspartiet CHP.

Erdogan, som har ledet AKP til seier i tre nasjonalvalg på rad, har oppfordret AKPs kjernevelgere til å svare på demonstrasjonene med å stemme på partiet ved lokalvalget neste år.

Det første store valgkampmøtet skal holdes i Istanbul og Ankara til helgen og er ventet å samle mange tusener.

AKP fikk 49 prosent av stemmene ved forrige valg, mye takket være en solid økonomisk vekst som har høstet støtte fra sekulære middelklassevelgere. Nå er det disse i første rekke som har vendt seg mot statsministeren og mener at han leder Tyrkia i en mer konservativ og religiøs retning og ikke tar hensyn til at landet har en sekulær konstitusjon.

SISTE NYTT

Siste nytt