Hopp til innhold

Sterke reaksjoner på koranbrenning i Stockholm

Tyrkere raser etter at en koran ble satt fyr på i Stockholm lørdag. Tyrkia-ekspert sier Sveriges Nato-søknad nå står i fare.

0ZJLKjRddsk

Lørdag kveld ble det satt fyr på et svensk flagg utenfor det svenske konsulatet i Istanbul.

Foto: Emrah Gurel / AP

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at den høyreradikale politikeren Rasmus Paludan satte fyr på koranen utenfor Tyrkias ambassade i Sveriges hovedstad.

– Angrep på hellige verdier er moderne barbari. Å tillate denne handlingen er å fremme islamofobi, sier Ibrahim Kalin, talsperson for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Utenfor det svenske konsulatet i Istanbul samlet det seg ifølge Reuters hundrevis av mennesker som lørdag kveld satte fyr på det svenske flagget.

– Det er uakseptabelt at svenske myndigheter tillater en slik provoserende handling foran en ambassade, som vil gjøre alle muslimer rundt om i verden sinte, sier en av de tyrkiske motdemonstrantene i Istanbul til Reuters.

Rasmus Paludan brenner koranen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm.

Rasmus Paludan satte fyr på koranen utenfor Tyrkias ambassade i Stockholm.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

– Toppen av hatkriminalitet

Tyrkerne reagerer på at svenske myndigheter ikke stanset den varslede koranbrenningen.

De har nå avlyst et planlagt forsvarsministermøte med Sverige.

– Vi er godt klar over hensikten med denne manglende respekten som vil skade milliarder av muslimer. Jeg forbanner denne fascismen, som er toppen av hatkriminalitet, skriver Kemal Kilicdaroglu på Twitter.

Han leder det tyrkiske opposisjonspartiet CHP.

B3oGDHMWpKI

Tyrkiske motdemonstranter reagerte lørdag kveld med sinne på koranbrenningen.

Foto: YASIN AKGUL / AFP

Hevder det kan gi konsekvenser

Under demonstrasjonen i Stockholm sa Rasmus Paludan at han er «mot vold» og kritisk til å bli kalt «høyreekstremist».

– Det er ikke spesielt høyreekstremistisk å mene at man må følge den danske og svenske grunnloven, sa han.

Det tyrkiske parlamentet vil ikke godkjenne Sveriges Nato-søknad under disse forutsetningene, sier Devlet Bahceli etter koranbrenningen.

Han er leder for Tyrkias nasjonalistiske bevegelse-parti (MHP), og en av president Tayyip Erdogans støttespillere.

liezUniXQBQ

Bahceli (til venstre) er en av president Tayyip Erdogans støttespillere.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

Avlyste offisielt besøk

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson skulle etter planen besøke den tyrkiske hovedstaden førstkommende fredag etter å ha blitt invitert av nettopp Akar.

– På det nåværende tidspunkt har Jonsons besøk til Tyrkia 27. januar mistet sin betydning, så vi har avlyst besøket, sier Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar.

Årsaken skal være Rasmus Paludans protest i Stockholm.

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson.

Sveriges forsvarsminister Pål Jonson

Foto: Annika Byrde / NTB

Tidlig lørdag bekreftet også Pål Jonson at møtet i Tyrkia ikke blir noe av:

– I går møtte jeg min tyrkiske kollega Hulusi Akar på den amerikanske militærbasen i Ramstein, Tyskland. Vi bestemte oss for å utsette det planlagte møtet i Ankara inntil videre, skrev Jonson på Twitter.

Det avlyste statsbesøket ville blitt det første møtet mellom Sverige og Tyrkia på ministernivå etter forrige ukes diplomatiske krise.

Den oppsto da en dukke som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble hengt opp utenfor rådhuset i Stockholm.

Dukke av Tayyip Erdogan hengt opp i Stockholm.

En dukke som forestiller Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble hengt opp utenfor rådhuset i Stockholm.

Foto: TWITTER @REALROJKOM / Reuters

– Bunner i Tyrkias dype usikkerhet

Tyrkia-ekspert Einar Wigen mener Sveriges Nato-medlemskap nå står i fare fordi Erdogan og Tyrkia til stadighet vil hevde seg.

Det bunner i Tyrkias dype usikkerhet rundt sin plass i verden, der den minste fornærmelse må slås hardt ned på. Paradoksalt nok gjør denne stadige overreageringen Tyrkias stilling i verden langt mer usikker, for de blir upålitelige partnere for andre land.

Midtøsten-professoren forteller at tyrkiske myndigheter står fritt til å reagere som de vil, når provokasjonen ikke kan knyttes til den svenske regjeringen.

Når Tyrkia velger å lage diplomatiske kriser av marginale gruppers politiske stunt, er det en del av forhandlingene om svensk NATO-medlemskap, og Tyrkias behov for å fremstå sterke, sier han.

Tyrkiaekspert Einar Wigen

Midtøsten-professor Einar Wigen mener Tyrkias respons vitner om usikkerhet.

Foto: Universitetet i Oslo

Sveriges regjering tar avstand

Politiet var på plass ved ambassaden i Diplomatstaden med store ressurser før den varslede koranbrenningen. Det var få motdemonstranter til stede.

Etter å ha holdt et innlegg satte Paludan fyr på en koran.

Sveriges utenriksminister Tobias Billström (Moderaterna) sier landets regjering ikke støtter islamofobiske provokasjoner.

– Sverige har en dyptgående definisjon av ytringsfrihet, men det betyr ikke at jeg eller regjering støtter de meningene som uttrykkes, sier Billström ifølge Reuters.

SISTE NYTT

Siste nytt