NRK Meny
Normal

Merkel til de pårørende: – Vi står sammen med dere

Bomben i Istanbul gikk hardt utover tyske turister. Tysklands forbundskansler Angela Merkel fortalte på en pressekonferanse at minst åtte tyske statsborgere er drept.

TURKEY-BLAST/GERMANY-MERKEL German Chancellor Merkel makes statement on Istanbul attack at Chancellery in Berlin

- STOR SORG: Angela Merkel snakket om bombeangrepet i Istanbul.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

I 9.30-tiden tirsdag formiddag var det et voldsomt smell i Istanbul, som kunne høres på flere kilometers avstand. Sultanahmet-distriktet var rammet av en bombe. Det ble tidlig meldt om 10 drepte personer.

Angela Merkel forteller på en pressekonferanse i Berlin at minst åtte tyskere er drept, men at det tallet kan bli høyere. Tyrkiske regjeringskilder uttalte tidligere at ni av de drepte er tyske statsborgere. Flere tyskere er skadet, noen av dem alvorlig.

Merkel henvendte seg til de pårørende og sa at hun tenker på smerten som må kjennes for de som ikke får sine kjære hjem igjen fra Istanbul.

– Jeg tror jeg snakker for mange når jeg sier at dere ikke er alene. Vi står sammen med dere for å gi trøst og styrke i denne vanskelige prøvelsen, sier Merkel.

I etterkant av angrepet advarte tyske myndigheter sine borgere mot å oppholde seg på turiststeder eller ved store folkemengder i Istanbul.

Perus utenriksdepartement bekrefter at én av deres statsborgere er drept og en skadet. Totalt er 15 personer meldt såret, blant dem nordmannen Jostein Nielsen. Berliner Zeitungs Tyrkia-korrespondent spekulerer i en kommentar på om det var tilfeldig at så mange av de drepte var tyskere. Han mener det kan være mulig hevn for at Tyskland har sendt rekognoseringsfly over Syria.

Et yndet turistmål

Amatørfoto Istanbul-bombe

KRAFTIG EKSPLOSJON: En tilfeldig forbipasserende filmet eksplosjonen som var tydelig synlig fra den gamle hippodromen i Sultanahmet. Dette er en skjermdump fra filmen.

Foto: Depo Photos / Abaca

Ifølge nyhetsbyrået AP sier Tyrkias statsminister, Ahmet Davutoglu, at det er IS som står bak bombeangrepet. Tyrkiske myndigheter har sagt at det er en 28 år gammel syrer som utførte selve angrepet.

Tyrkias visestatsminister, Numan Kurtulmus, sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at den antatte selvmordsbomberen nylig krysset grensa fra Syria til Tyrkia, og dermed ikke var på lista over mistenkte militante personer.

Sultanahmet-distriktet er et yndet turistmål i Istanbul, med fem millioner besøkende hvert år. Topkapipalasset, Aya Sofia, Basilikasisternen, Hippodrome, Den blå moskè, Grand Bazaar og Krydderbasaren er noe av det området kan by på, som er den eldste bydelen i Istanbul. Nå er det frykt i den tyrkiske byen for hvilke konsekvenser bombeangrepet kan få for turistnæringen.

Tyrkia er utsatt

Tyrkia har blitt rammet av flere angrep det siste året, men det er første gang at en turistplass er et så tydelig mål.

Her er en oversikt over de siste bombeangrepene:

  • 6. januar ble en politimann drept da en selvmordsbomber angrep en turistpolitistasjon i Sultanahmet.
  • 5. juni ble tre personer drept da en bombe gikk av under et prokurdisk valgmøte i byen Diyarbakir.
  • 20. juli tok en selvmordsbomber 32 ungdommer med seg i døden i byen Suruc nær den syriske grensen.
  • 10. oktober ble 102 personer drept i bombeangrep i hovedstaden Ankara.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt