Hopp til innhold

Slik reagerer verdensledere på Trumps Jerusalem-planer

Flere muslimske land reagerer kraftig på at USAs president Donald Trump skal kunngjøre at landet flytter sin ambassade til Jerusalem. USAs Nato-allierte Tyrkia vurderer å bryte de diplomatiske forbindelsene med Israel.

Jerusalem, jødisk seremoni

TRE RELIGIONER: Jerusalem er hovedsete for tre verdensreligioner; jødedommen, kristendommen og islam. USAs president vil flytte landets ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Bildet er fra en jødisk seremoni 13 april i år.

Foto: Ariel Schalit / AP

– Herr Trump! Jerusalem er en rød linje for muslimer!

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er opprørt over Trumps planer om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

– En slik handling er ikke bare et brudd på internasjonale regler, det er et stort nederlag for menneskehetens samvittighet, sa Erdogan i en tale til partifeller tirsdag, ifølge den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim slutter seg til presidentens advarsel, ifølge NTB:

– Å komme med store endringer vil på den ene siden føre til store tilbakeskritt i forsøkene på å få opprettet en selvstendig palestinsk stat. På den andre siden øker faren for en interreligiøs konflikt, sier Yildirim.

Erdogan

KAN BRYTE FORBINDELSER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier at han kan komme til å bryte de diplomatiske forbindelsene med Israel, dersom USA flytter sin ambassade til Jerusalem.

Foto: Adem Altan / AFP

Svar på tiltale

Det tok ikke lang tid før Israel svarte på Erdogans trusler om å bryte de diplomatiske forbindelsene med landet.

– Vi tar ikke imot ordrer fra andre og vi aksepterer ikke trusler fra Tyrkias president, sier Israel Katz, som er etterretnings- og transportminister i Israels regjering.

– Jerusalem har vært Israels hovedstad i 70 år enten Erdogan anerkjenner det eller ikke.

Det sier Israels utenriksminister Emmanuel Nahshon, ifølge Hurriyet.

Også israelske reaksjoner

Donald Trumps avgjørelse om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, blir svært godt mottatt i Israel.

Det er høyresiden i Israel og landets regjering som jubler høyest over den siste utviklingen. Venstresiden i landet frykter konsekvensene for fredsprosessen.

«Den regionale stabiliteten i Midtøsten står på spill», skriver den israelske avisen Haaretz.

Raseri og demonstrasjoner

– Trumps planer vil oppildne palestinerne og sende dem ut i gatene i raseri, sier Jamal Mahisan, som sitter i sentralkomiteen til palestinernes regjeringsparti Fatah.

Palestinian President Mahmoud Abbas speaks to the media after his meeting with Jordan's King Abdullah at the Royal Palace in Amman

PROVOSERT: Palestinernes president Mahmoud Abbas er provosert over planene om å flytte USAs ambassade. Palestinerne vil gjennomføre kraftfulle demonstrasjoner mot USA og Israel dersom Trump kunngjør flytting av ambassaden til Jerusalem.

Foto: Muhammad Hamed / Reuters

Palestinerne forbereder nå voldsomme demonstrasjoner mot USA og Israel. Palestinernes president Mahmoud Abbas sier til Haaretz at palestinske ledere vil støtte demonstrasjonene.

En av Trumps nærmeste allierte i Midtøsten, Egypts president Abdel al-Sisi, advarer den amerikanske presidenten:

– Ikke kompliser situasjonen i regionen med å foreta handlinger som kan knuse mulighetene for fred i Midtøsten.

Slik uttrykte al-Sisi seg, ifølge en uttalelse sendt ut av hans talsmann Bassem Radi, gjengitt av nyhetsbyrået AFP.

Iran fordømmer, Kina advarer

Irans leder Ayatollah Ali Khamenei fordømmer planene til president Donald Trump.

– Det palestinske folk vil seire til slutt, sa Khamenei på iransk fjernsyn.

– Det at USA vil erklære Jerusalem som Israels hovedstad, viser amerikanernes uvitenhet, la Irans leder til.

Også Kina kommer med en kraftig advarsel mot Trumps beslutning:

– Vi er bekymret for en mulig opptrapping av spenningene, sier talsmann for utenriksdepartementet i Beijing, Geng Shuang.

Han ber alle parter trå forsiktig både i ord og handling og ikke gjøre noe som fjerner grunnlaget for en løsning på det palestinske spørsmålet, skriver NTB.

Paven: – Respekter status quo

Mange av verdens ledere har i dag sagt at de er bekymret for stabiliteten i Midtøsten dersom USA gjør alvor av å flytte ambassaden.

I formiddag har også Pave Frans kommentert det brennhete teamet. I en melding gjengitt i internasjonale nyhetsbyråer ber paven om at «Jerusalems status quo blir respektert».

Pave Francis

STATUS QUO: Pave Frans ber om at Jerusalems status quo må bli respektert.

Foto: Andreas Solaro / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt