Hopp til innhold

Tyrkia: – Ikke bry dere, pass deres egne saker

Europarådet er bekymret over mangelen på frihet og rettferdighet i Tyrkia foran valget i juni, og ber om at det blir utsatt. Det blir avfeid av tyrkiske myndigheter, som ber rådet passe sine egne saker.

TURKEY-POLITICS-PARTY-AKP

Erdogans utlysning av et tidlig nyvalg får kritikk fra en komité i Europarådets parlamentarikerforsamling. De frykter valget ikke blir gjennomført på demokratisk måte.

Foto: ADEM ALTAN / AFP

President Recep Tayyip Erdogan har skrevet ut nyvalg 24. juni, nesten ett og et halvt år før den ordinære datoen i november 2019.

En komité i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) mener valgets legitimitet står på spill fordi det fortsatt er unntakstilstand i Tyrkia. Den ble innført etter det mislykkede militærkuppet i 2016.

PACE-komiteen er bekymret over at et stort politioppbud ved valglokalene kan hindre folk fra å møte opp og avgi stemme.

TURKEY-POLITICS-ELECTIONS-VOTE

Tyrkisk politi overvåker et valglokale i den kurdiskdominerte byen Diyarbakir under parlamentsvalget i november 2015.

Foto: ILYAS AKENGIN / Afp

Nye valgregler

Det ble også nylig innført et helt nytt regelverk for gjennomføringen av valg i Tyrkia. Komiteen mener det er altfor liten tid for de politiske partiene til å tilpasse seg det nye regelverket.

– Europarådet bør passe sine egne saker. Det er ikke de som skal holde valg, sa Tyrkias statsminister, Binali Yildirim, under et besøk i Spania.

Han la til at Tyrkia gjennom mange år har avholdt hundrevis av valg som har vært åpne og demokratiske, og med en valgoppslutning på over 85 prosent.

SPAIN-TURKEY/

– Pass deres egne saker, sa Tyrkias statsminister, Binali Yildrim (th) til europeiske parlamentarikere. Her avbildet da han besøkte Spanias statsminister, Mariano Rajoy, tirsdag.

Foto: SUSANA VERA / Reuters

Mer makt

Yildirim mister faktisk jobben som statsminister dersom regjeringspartiet AKP vinner parlaments- og presidentvalget i juni. Grunnen til det er at Erdogan fikk flertall for å endre grunnloven i en folkeavstemning i fjor.

TURKEY-POLITICS-ELECTION-VOTE-PARTIES

Kunngjøringen om nyvalget har preget forsidene av tyrkiske aviser. President Erdogan framskynder president- og parlamentsvalget med halvannet år.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Det vil gi Tyrkia et mer direkte presidentstyre uten statsminister. Men det må holdes et valg før den nye grunnloven kan tre i kraft. Det er en av årsakene til at Erdogan ønsker valg nå.

– Tyrkia må så raskt som mulig gå over til et utøvende presidentstyre, sa Erdogan da han kunngjorde nyvalget.

Han sa at det er behov for forutsigbarhet i en tid med uro i nabolandene Syria og Irak.

Valgkamp i Europa

Erdogan planlegger også denne gangen å holde valgkampmøter blant tyrkere bosatt i europeiske storbyer.

– I mai vil vi holde ett av våre møter i en sportshall i Europa, sa Erdogan i en tale til partimedlemmer i går, uten å nevne i hvilket europeisk land.

NETHERLANDS-TURKEY-POLITICS-DEMO

Tyrkere i Nederland tar selfie foran et bilde av Tyrkias president under protester i mars i fjor mot at tyrkiske statsråder ikke fikk holde valgkampmøter i Rotterdam.

Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Forsøk på å holde massemøter førte til konflikter med flere europeiske land under fjorårets valgkamp for grunnlovsendringer i Tyrkia. Lokale myndigheter i Tyskland og Nederland forbød møter med tyrkiske statsråder.

I Tyskland alene bor det tre millioner tyrkere, som har stemmerett under det kommende valget.

Møter motstand

Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

– Vårt syn er klart, ingen slik valgkampanje blir tillatt i Tyskland, sa landets utenriksminister Heiko Maas under et besøk i Canada.

Østerrikes kansler, Sebastian Kurz, kaller Erdogans planer et forsøk på «å utnytte» tyrkere som er bosatt i Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt