Hopp til innhold

Twitter kaster ut brukere som sprer likvidasjonsbilder

Mikrobloggingstjenesten Twitter varsler at de har begynt å stenge brukerkontoer som tilhører folk som sprer bilder fra videoen som skal vise likvidasjonen av den amerikanske journalisten James Foley.

James Foley

Twitter har begynt å slettet konti som tilhører brukere som sprer grusomme bilder fra videoen som skal vise likvidasjonen av James Foley. Her er Foley på jobb som frilansjournalist i Aleppo i juli 2012, noen måneder før han ble bortført i Nord-Syria.

Foto: Nicole Tung / Ap

Toppsjefen Dick Costolo varslet nyheten i morges, og sa at nettstedet allerede er i gang med å suspendere brukerkonti.

Laster Twitter-innhold

Ifølge Buzzfeed er flere brukere allerede kastet ut etter at de har delt bilder fra videoen som ble lastet opp på YouTube av den islamske staten (IS) i går.

Brukere etterlyser advarsler

Dick Costolo

Toppsjefen i Twitter, Dick Costolo, vil kvitte seg med brukere som sprer IS-propaganda.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Costolo forklarer at de gjør dette etter at mange brukere som krevet at Twitter måtte gjøre noe med den store økningen av grusomme bilder som dukker opp i brukernes nyhetsstrøm uten varsel.

Kravene nådde nye høyder etter at likvidasjonsvideoen ble lastet opp tirsdag kveld, og brukere begynte å spre bilder fra den.

I videoen blir den amerikanske journalisten James Foley som har vært savnet siden 2012 i Syria, halshugget. Videoen er lastet opp av den militante gruppen IS, men er siden fjernet fra nettstedet.

Flere brukere ber i stedet om at folk heller bruker bilder av Foley den gang han arbeidet som journalist.

Laster Twitter-innhold

Katt-og-mus-lek

James Foley i Libya i 2011

Her er James Foley avbildet mens han hviler ut på flyplassen i Sirte i Libya i september 2011.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp
James Foley i Benghazi, Libya i 2011

Her er James Foley i Benghazi i Libya under revolusjonen i 2011.

Foto: Uncredited / Ap
James Foley frigis i Tripoli 2011

James Foley ble satt fri i Tripoli av den libyske regjeringen 18. mai 2011 etter å ha sittet fengslet i 45 dager, anklaget for spionasje.

Foto: LOUAFI LARBI / Reuters
Max Abrahms

Max Abrahms er terrorforsker ved det amerikanske universitetet Northwestern i Illinois.

Foto: Brooks Canaday / Northwestern University

Journalist Sarah Hussein, som skriver for nyhetsbyrået AFP, beskriver en katt-og-mus-lek mellom sosiale medier og jihadister, hvor nye konti opprettes fortere enn administratorene klarer å slette dem.

Mindre enn en halvtime etter at halshuggingsvideoen ble lastet opp på YouTube, ble den slettet av administrator. Men kort tid etter ble videoen lastet opp av en annen bruker, og denne ble liggende minst en halv time, skriver Foreign Policy.

Videoen ble deretter fjernet av administrator, men selve kontoen ble ikke suspendert, og videoen ble lastet opp på ny et par minutter senere.

Før YouTube fikk fjernet videoen helt, var bildene spredt videre av andre brukere på andre medier.

Når stort publikum på SoMe

Hussein skriver at jihadist-organisasjoner som Al Qaida og IS tidligere brukte egne kanaler og nettsteder til å spre sine meninger. I de senere årene har de gått over til å bruke sosiale medier som Twitter, Ask.fm og YouTube mer og mer.

– Dette har gitt dem mye mer oppmerksomhet, og blitt en ufiltrert kanal ut til det store publikum i et omfang de aldri tidligere har nådd, skriver Hussein.

Selv om videoen ble fjernet fra YouTube, rakk IS' støttespillere å spre bildene videre, og koblet dem til overgrep som amerikanske soldater har begått i Irak. Andre begrunnet halshoggingen med religiøse påbud.

Anklaget for å være spion

Foley dekket revolusjonen i Libya for GlobalPost og nyhetsbyrået AFP i 2011 før han reiste videre til Syria i 2012.

Jihadister skal ha truet ham gjentatte ganger og anklaget ham for å være en spion. Andre mente han fortjente å dø fordi han var amerikaner og ikke-muslim.

Ifølge videoen fra IS er likvidasjonen av Foley hevn etter at USAs president Barack Obama beordret bombing av IS-okkuperte områder i det nordlige Irak.

Obama sa i en tale onsdag at det terrororganisasjonen IS står for, ikke har basis i noen religion. Han lover at USA vil fortsette kampen mot IS, og kalte den en kreftsvulst.

– IS er mestre i bruk av sosiale medier

Max Abrahms som er terrorforsker og professor i statsvitenskap på det amerikanske universitetet Northeastern University i Chicago, påpeker at terrorisme i sin opprinnelige definisjon er en kommunikasjonsstrategi.

– Sett i lys av det, bør det ikke være en overraskelse at terrorister i 2014 bruker Twitter, siden alle gjør det nå, sier han til AFP.

Abrahms sier at IS har vist at de er mestre i bruk av sosiale medier, på en måte som langt overgår grupper som Al Qaida.

Dette skyldes både at utbredelsen av sosiale medier har økt, men også fordi slike grupper ofte har unge og vestlig utdannede folk i sin midte, forklarer han.

SISTE NYTT

Siste nytt