NRK Meny
Normal

FBI mener videoen er ekte – britene vil etterforske bøddelen

Britisk antiterrorpoliti har startet etterforskning av det angivelige drapet på den amerikanske journalisten James Foley. FBI mener videoen som IS (Islamsk stat) skal ha publisert på sosiale medier, er ekte.

James Foley og en maskert IS-bøddel

Britisk antiterrorpoliti har satt i gang etterforskning av det brutale drapet på den amerikanske journalisten James Foley. I videoen av den angivelige likvidasjonen snakker bøddelen med britisk aksent. Bildet er fra videoen som IS sier er av James Foley.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Videoen som skal vise drapet på Foley ble lastet opp og publisert på nettstedet YouTube tirsdag, og vakte straks stor oppsikt. Siden ble den fjernet. Videoen ble lagt ut av islamistgruppen Den islamske staten (IS), tidligere kjent som ISIL, som har lagt under seg store områder nord i Syria og Irak.

James Foley i Benghazi, Libya i 2011

James Foley rapporterte fra Benghazi i Libya i 2011. Han satt den gang i fengsel i 45 dager før han ble satt fri.

Foto: Uncredited / Ap

Britisk politi prøver nå å finne ut hvem bøddelen i videoen er. Han taler engelsk med tydelig britisk aksent.

Politiet advarer folk mot å se videoen, og minner om at det kan være brudd på britiske antiterrorlover dersom man ser på, laster ned eller sprer ekstremistmateriale på britisk jord.

FBI varslet familien

Ifølge en av Foleys oppdragsgivere, GlobalPost, tror amerikanske politi at videoen er ekte.

James Foley

Her er James Foley på oppdrag i Aleppo i Syria i juni, 2012.

Foto: Nicole Tung / Ap

Familien til Foley skal ha fått beskjed fra FBI onsdag morgen om at de tror videoen er ekte. FBI arbeider videre for å verifisere dette og for å spore opp den eller de som foretok opplastingen.

Foley (40) ble bortført av ukjente menn i det nordlige Syria ved byen Taftanaz 22. november 2012 mens han arbeidet som frilansjournalist.

Ifølge IS er likvidasjonen av Foley hevn etter at USAs president Barack Obama beordret bombing av IS i Nord-Irak.

– Britene er blant de mest ekstreme

Shiraz Maher forsker på ekstremisme og radikalisering ved King's College London. Han mener britene i Syria og Irak er blant de ekstremistiske gruppenes mest ekstreme soldater.

– Utlendinger reiser ikke til Syria for å sitte i baksetet. De drar dit for å kjempe i krig og på frontlinjene, sier han ifølge NTB.

Flere av de britiske ekstremistene har allerede deltatt i henrettelser og selvmordsbombinger, ifølge forskeren.

Maher sier han og de andre forskerne ved senteret for radikaliseringsstudier ved King's College har en database over briter som har reist til Syria for å slåss. Han sier han er nokså sikker på at mannen i videoen er britisk.

– Vi jobber på spreng for å finne ut hvem det er, sier han.

Cameron avlyste ferien

David Cameron på vei inn i Downing Street no. 10

Den britiske statsministeren David Cameron sier drapet er sjokkerende.

Foto: LEON NEAL / Afp

I Storbritannia har statsminister David Cameron avbrutt ferien sin, og reagerer med avsky på de groteske bildene av det angivelige drapet.

– Dersom det stemmer, er det brutale drapet på James Foley sjokkerende og forferdelig, sier Cameron.

I Frankrike har president François Hollande karakterisert drapet som «en barbarisk handling». Holland har tatt initiativet til en internasjonal Irak-konferanse.

– Vi kan ikke lenger ha en tradisjonell debatt om intervensjon eller ikke, sier Hollande i et intervju med den franske avisen le Monde i dag.

Han foreslår derfor å arrangere en internasjonal konferanse om Den islamske staten (IS) og hvordan verden kan slå tilbake IS-ekstremistene. Hvor og når en slik konferanse skal finne sted, sier han ingenting om, men understreker viktigheten av at det nå tas internasjonalt grep for å slå tilbake IS.

– Vi må komme opp med en global strategi for å bekjempe denne gruppen, som er godt organisert, godt finansiert, har svært sofistikerte våpen og truer land som Irak, Syria og Libanon, sier Hollande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt