NRK Meny
Normal

Tusener demonstrerer i Hellas

Flere tusen demonstranter deltar i generalstreiken i Hellas i dag. Ved forrige streik omkom tre personer under en demonstrasjon i Aten.

– Kom ut, tyver! ropte demonstranter foran parlamentet i Aten, mens opprørspoliti med batonger og skjold vokter selve bygningen.

Demonstrantene protesterer mot regjeringens innstrammingstiltak.

Det er demonstrasjoner både i hovedstaden Aten og i Thessaloniki, Hellas' nest største by, melder nyhetsbyrået Reuters.

Mer enn 1700 ekstra politifolk er kalt ut i gatene i sentrum av Aten.

Tusenvis av demonstranter med bannere fyller hovedgata opp mot parlamentet.

– Disse tiltakene ødelegger alt vi har kjempet for. Hvor er tiltakene mot arbeidsløshet? Det var ikke vi som skapte denne krisen, sier arbeidsløse Nikos Galisatos (26) til Reuters.

Generalstreik

Greske arbeidere har gått ut i en 24 timer lang streik i dag. Streiken ble varsla allerede i forrige uke av lederen for fagforeninga Adedy Spyros Papapyros.

Fagforeningene som står bak streiken representerer 2,5 millioner arbeidere, som utgjør halvparten av Hellas' arbeidsstyrke.

Flere offentlige tjenester ble stengt i forkant av demonstrasjonen i Aten, som tar sikte på å teste myndighetenes forsøk på å gjennomføre sparereformer.

Den greske statsministeren og hans regjering vil i løpet av kort tid få på plass nye innstrammingsplaner, som blant annet vil innebære skatteøkninger, lønnskutt og pensjonskutt. Dette har ført til sterk motstand i den greske befolkninga.

Se video fra demonstrasjonen her:

Video Generalstreik i Hellas

Investorer følger med

Investorer vil følge nøye med på dagens demonstrasjon. De kommer til å lete etter tegn på om motstanden mot myndighetenes upopulære innstrammingstiltak er økende eller avtakende.

Demonstrasjonstoget starta klokka 11.30 lokal tid, og er den første store ante-spare-demonstrasjonen siden tre arbeidere døde under generalstreiken 5. mai. Da deltok 25.000 i aksjonen. Dagens demonstrasjon er den fjerde hittil i år.

Arbeiderne samla seg tidlig i dag for å forberede seg på demonstrasjonen, og flere steder i den greske hovedstaden kunne man finne plakater og bannere med slagord som «Vi har fått nok» og «Ingen offer for pengevelde».

Bygningen til det greske arbeidsdepartementet ble omringa av demonstranter tidlig i morges.

Stenger skoler

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er flere skoler i Aten stengt som følge av demonstrasjonen. Sykehusene i byen jobber med redusert bemanning.

Turistattraksjoner som Atens oldtidsbygg Akropolis holder heller ikke åpent i dag, til skuffelse for flere turister som har tatt turen innom det kjente bygget.

All transport i Aten er også berørt av streiken. Ifølge nyhetsbyrået AP er ferjer, busser og tog hindra i å komme fram. Flere små regionale flyplasser er stengt, og ifølge Olympic Air er 30 innenlandsflygninger kansellert som følge av streiken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt