Tunisias statsminister trekker seg

Tunisias statsminister Hamadi Jebali har kunngjort at han trekker seg fra stillingen.

Hamadi Jebali

Tunisias statsminister Hamadi Jebali trekker seg.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Mandag ble det klart at et forsøk på å danne en ny regjering ledet av teknokrater mislyktes. Jebali har også tidligere truet med at han vil trekke seg fra stillingen, dersom forsøket på å danne en ny regjering ikke ble vellykket.

– Jeg sa at hvis mitt initativ ikke lyktes, ville jeg gå av og... jeg har allerede gjort det, sa Jebali til en gruppe journalister etter et møte med president Moncef Marzouki tirsdag.

Avslått av eget parti

Det er Jebalis eget parti, det moderate islamistpartiet Ennahda, som har avslått forslaget, fordi partiet mener landet er best tjent med en regjering bestående av politikere. Ennahda er det det største partiet i den tunisiske regjeringen.

Jebali sier at hans avgang er ment som et første skritt mot at folket i Tunisia igjen skal få tillit til landets regjering.

Tunisia har de siste par ukene opplevd den verste politiske krisen siden revolusjonen for to år siden. Krisen ble utløst av drapet på opposisjonslederen Shokri Belaid 6. februar.

Støtte fra sekulære partier

I forrige uke foreslo Jebali for første gang å oppløse den sittende regjeringen og utnevne en ny, upolitisk regjering i et forsøk på å demme opp for den voldsomme uroen som brøt ut etter drapet på Belaid.

Selv om forslaget altså ble møtt med motstand av Ennahda-partiet, fikk det derimot støtte fra en rekke sekulære partier i Tunisia.

SISTE NYTT

Siste nytt