NRK Meny
Normal

Overrasket over at avis hadde flyttet – sprengte seg selv ved uhell

Den tsjetsjenske Lors Doukaiev ville sprenge Jyllands-Postens lokaler, men ble overrasket over at avisa hadde flyttet og endte med å sprenge seg selv. Et eksempel på den nye trenden med soloterrorister, mener danske eksperter.

Overvåkingsbilder av bombemannen

Politiet mener Lors Doukaiev ville sprenge Jyllands-Posten pga. Muhammed-karikaturene, men mislyktes og sprengte seg selv. I etterforskningen har de hentet ut bilder av mannens bevegelser i København før det smalt på et hotell. Her fra en spillbutikk hvor han skal ha kjøpt materialer til bomben.

Foto: Dansk politi

I dag starter rettssaken mot den 25 år gamle Lors Doukaiev, som er tiltalt for terror mot Danmark etter at han ved et uhell sprengte bomben sin for tidlig på et toalett ved Hotel Jørgensen i København i september i fjor.

Doukaiev skal egentlig ha planlagt å angripe den danske avisa Jyllands-Posten på grunn av publiseringen av Muhammed-karikaturene med bomben.

Siden september har det danske politiet etterforsket det mislykkede bombeangrepet, som ikke skadet noen andre enn gjerningsmannen selv.

Mye tyder nå på at den tsjetsjenske bombemannen, som var bosatt i Belgia, måtte legge om planene sine da det viste seg at målet for aksjonen, avisa Jyllands-Posten, hadde byttet lokaler.

Måtte bygge om bomben fordi avisa hadde flyttet

Bombemannen

På det første bildet politiet offentliggjorde av bombemannen vises det klart hvordan ansiktet hans er skadet av stålkulene fra bomben han selv hadde laget.

Foto: Dansk politi

Doukaiev hadde vært i København to ganger tidligere noen år før selve terroraksjonen ble forsøkt gjennomført, men i mellomtiden hadde den omstridte avisa flyttet og blitt samlokalisert med andre mediebedrifter på Rådhusplassen i København.

Ifølge den danske avisa Ekstra Bladet, som holder til i samme hus som Jyllands-Posten, skal terroristen ha blitt overrasket over dette, og måtte derfor bygge om bomben han hadde forberedt til en brevbombe.

Det skal ha vært denne ombyggingen Doukaiev holdt på med inne på et av Hotel Jørgensens toaletter da bomben gikk av ved et uhell.

Eksplosjonen var kraftig, men skadet ingen andre enn Lors Doukaiev selv. Den utløste derimot stor utrykning fra politistyrkene i København. Da de oppdaget at toalettet var skadet av mange små fragmenter, som fra en bombe laget for å skade så mange som mulig, gikk terroralarmen.

Kort tid etter fant de en skadet Doukaiev i en park like ved. Parken ble avstengt, og en flere timer lang aksjon startet for å pågripe mannen og sikre at han ikke hadde flere eksplosiver.

Mann ligger på bakken i Ørstedsparken i København

Politiet fant den skadde gjerningsmannen i H.C. Ørstedspark. Der ble han omringet, men i frykt for at han skulle ha eksplosiver på kroppen måtte en bomberobot tilkalles før de kunne frakte mannen vekk.

Foto: Kenneth Meyer / Ap

Bygde bombe med 1000 stålkuler

Bombemannens benprotese

Her er benprotesen mannen hadde på seg da han ble pågrepet.

Foto: Dansk politi
Stålkule ved siden av linjal

Stålkulene har en diameter på 4,4 mm.

Foto: Dansk politi
Pose med stålkuler
Foto: Dansk politi

Den tsjetsjenske gjerningsmannen skal ha bodd i Belgia og studerte arkitektur.

Mannen ble først avslørt i dansk presse gjennom sin tidligere boksekarriere i en belgisk bokseklubb.

Før det hadde derimot det danske politiet både publisert bilder av mannens benprotese og av hans skadde ansikt, uten at de hadde klart å identifisere ham sikkert.

Etter at mannen hadde oppdaget at målet Jyllands-Posten hadde flyttet, valgte han å bygge om bomben til en brevbombe. Politiet har i etterforskningen avdekket at han kjøpte materialer til dette i København, blant annet et dataspill de mener han skal ha planlagt å bruke dekselet fra som boks rundt bomben.

Bomben skal også ha vært utstyrt med rundt 1000 små stålkuler for å forårsake mest mulig skade.

Stålkulene har en diameter på 4,4 millimeter og ville gitt brevbomben samme egenskaper som en håndgranat ved en eksplosjon i en menneskemengde.

Brevbomben, som politiet tror var rettet mot Jyllands-Posten, bestod i tillegg av en blanding av aceton og hydrogenperoksid, såkalt «TATP».

Med bakgrunn i disse detaljene og annen informasjon fra etterforskningen er Doukaiev tiltalt for terror mot Danmark. Selv har han erkjent å ha tatt med seg bombematerialene inn i landet, men han nekter for å være skyldig i terrorisme.

Video Video av bombemannen fra Hotel Jørgensen

Denne overvåkingsvideoen viser gjerningsmannen i det han sjekker inn på Hotel Jørgensen i København.

– Kan være ny prototype på terror

Danske eksperter tror det mislykkede terrorforsøket mot Jyllands-Posten kan være et av flere angrep i en helt ny kategori terror, soloterrorisme.

Dette forteller den tidligere operative sjefen hos det danske sikkerhetspolitiet PET til Danmarks radio.

– Al Qaida er helt klart på defensiven. Derfor har de ikke lenger mulighet til å planlegge og gjennomføre de omfattende store og dødelige angrepene. Den eneste muligheten er da å verve unge sjeler fylt med hat, sier den tidligere PET-sjefen Hans Jørgen Bonnichsen til DR.

Soloterrorisme betegnes ved at gjerningspersonen ikke er direkte tilknyttet noe terrornettverk eller celle. I stedet får personen inspirasjon og kunnskap via internett, og planlegger og gjennomfører handlingene helt på egen hånd uten noen form for trening fra en organisasjon.

Dette har blitt trukket fram som en ny trend innenfor terrorisme i flere land. Her hjemme i Norge valgte PST å sette fokus på denne endringen i truslene da de la fram sin årlige trusselvurdering i år.

Les også: PST vil straffe «soloterrorister»

I tillegg til det mislykkede forsøket i København i september i fjor som kommer opp i retten i dag, kan også selvmordsbomberen som rammet Stockholm i desember betegnes som en slik soloterrorist, ifølge danske eksperter.

Uten trening har de stor sjanse for å mislykkes, sier en terrorekspert.

– De er ikke trent i å behandle eksplosiver, der er ikke trent i terror. De prøver seg derfor frem på egen hånd med inspirasjon fra nettet og andre steder de kan finne informasjon. Derfor er det stor sannsynlighet for at de mislykkes, sier terrorforsker Ann-Sophie Hemmingsen ved Dansk institutt for internasjonale studier til DR.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt