Hopp til innhold

Trump vurderer Newt Gingrich som visepresident

De siste dagene skal Donald Trump (69) ha diskutert muligheten for å velge Newt Gingrich (72) som sin visepresidentkandidat, ifølge flere kilder som skal kjenne samtalene.

Donald Trump og Newt Gingrich

PÅ A-LISTA: De siste dagene skal Donald Trump (69) ha diskutert muligheten for å velge Newt Gingrich (72) som sin visepresidentkandidat, ifølge flere kilder som skal kjenne samtalene. Dette bildet av de to er fra valgkampen i 2011.

Foto: Seth Wenig / Ap

Nyhetstjenesten Bloomberg skriver at mannen som kan ende opp som Republikanernes presidentkandidat, ba flere av sine betrodde menn om innspill om den tidligere lederen av Representantenes hus så sent som onsdag.

På A-listen

Newt Gingrich og kona Callista

HETT NAVN: Her er Gingrich fotografert med kona Callista på en middag i Det hvite hus i slutten av april.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Samme dag sa Trump til AP at han har en A-liste med fem-seks visepresidentkandidater som staben hans nå sjekker ut.

På Fox News tirsdag kveld sa 69-åringen at han også vurderer tidligere guvernør Jan Brewer fra Arizona og guvernør Mary Fallin fra Oklahoma. Andre som skal være aktuelle er senator Joni Ernst fra Iowa, senator Marco Rubio fra Florida og guvernør Chris Christie fra New Jersey.

– Har tyngde

Det er mye fornuft bak et eventuelt valg av Gingrich, mener Rick Tyler, som assisterte ham i tolv år i Kongressen og under Gingrichs forsøk på å bli president i 2012.

– Han har betydelig politisk tyngde og kjenner verden, sier Tyler.

Tyler er overbevist om at Gingrich blir vurdert og ser for seg at han kan fungere som seniorrådgiver, ikke ulikt den rollen tidligere visepresident Dick Cheney hadde.

Fargerik

Newt Gingrich

PRØVDE SEG I 2012: For 4 år siden prøvde Gingrich seg i presidentvalgkampen, men måtte gi tapt.

Foto: JEFF HAYNES / Reuters

Gingrich er en fargerik personlighet og har ofte figurert i nyhetene. Hans privatliv og tre ekteskap har også vært trukket fram.

I 2000 giftet han seg med tidligere kongressmedarbeider Callista Bisek, som han hadde hatt et utenomekteskapelig forhold til. Dette pågikk samtidig som han førte an i kritikken mot president Bill Clinton under Lewinsky-skandalen på 1990-tallet.

Han fulle navn er Newton Leroy Gingrich, med fødenavn McPherson. Han konverterte til katolisismen i 2009 etter å ha vokst opp som baptist.

CV-en er lang. Han er utdannet historiker, og arbeidet som professor på 1970-tallet før han fikk inn i politikken i 1979 som kongressmann fra Georgia.

Han var speaker i Representantenes hus fra 1995 til 1999 da han trakk seg ut av politikken. De siste årene har han arbeidet som konsulent for det kanadiske gruveselskapet Barrick Gold.

Gingrich er en ettertraktet debattant som snakker rett fra levra, og han er blant favorittene hos den høyreorienterte Tea Party-bevegelsen som er mot økt statlig innblanding.

I 2012 gjorde han et forsøk på å bli Republikanernes presidentkandidat, men uten hell. Valgkampstaben forlot ham, og oppslutningen uteble.

Den siste måneden har Gingrich gått stadig sterkere ut med sin støtte til Trump, og han har forsvart flere av Trumps tabber med at mediene og «eliten i Washington» er ute etter ham.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt