Hopp til innhold

Hevder Trump snur om Parisavtalen – Helgesen avviser påstanden

Donald Trump kommer likevel ikke til å trekke USA ut av Parisavtalen, meldte avisa Wall Street Journal. Det hvite hus og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) avviser dette.

Trump og Helgesen

SNUR: EU-kilder sier lørdag at USA likevel ikke vil trekke seg ut av Parisavtalen. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen avviser dette.

– USA har uttalt at de ikke vil reforhandle Parisavtalen, men at de vil prøve å gå gjennom vilkårene som forplikter dem til den på nytt, sa EUs klimakommissær Miguel Arias Cañete til The Wall Street Journal.

Ifølge Cañete ville USA engasjere seg på nytt i Parisavtalen.

President Donald Trump trakk USA ut av klimaavtalen i juni.

At amerikanerne hadde snudd om avtalen, skal ha kommet frem under Major Economies Forums møte om klimaforandringer i Montreal i Canada lørdag. I møtet er 30 klimaministre samlet for blant annet å få fortgang i implementeringen av Parisavtalen.

Det hvite hus avviser

Men Det hvite hus avviser meldingen fra The Wall Street Journal om at president Donald Trump ikke vil trekke USA ut av Parisavtalen.

– Som presidenten har gjort klinkende klart, kommer USA til å trekke seg ut om vi ikke kan få nye vilkår som er mer gunstig for vårt land, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus lørdag.

Med andre ord, USA trekker seg fremdeles fra avtalen, med mindre de får bedre betingelser.

Helgesen avviser

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), som deltar i møtet i Montreal, avviser også overfor NRK at USA har snudd om Parisavtalen.

Vidar Helgesen

AVVISER: Helgesen sier at han ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen når som helst. USA sitter fortsatt ved bordet, siden det tar flere år å trekke seg ut av avtalen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er dessverre ikke riktig at USA har snudd. Det standpunktet USA har gjentatt i dag er at USA kan komme til å forbli i avtalen dersom de får bedre betingelser. Men en reforhandling er vi alle klare på at ikke er aktuelt, så det er egentlig ikke så mye nytt som EUs kommissær har gitt uttrykk for, sier Helgesen på telefon fra Canada.

Helgesen sier at han ønsker USA velkommen tilbake til Parisavtalen når som helst. USA sitter fortsatt ved bordet, siden det tar flere år å trekke seg ut av avtalen.

– Det er konstruktive signaler og positiv deltakelse fra USA, det er bra og kan gi håp om at de vil komme til bedre konklusjoner etter hvert. Men de har altså ikke ennå kommet til noen snuoperasjon, sier klima- og miljøministeren.

Ute i juni

Det var i juni at president Donald Trump trakk USA ut av den internasjonale Parisavtalen. Trump kalte den urettferdig og mente den straffet amerikansk økonomi og arbeidsliv.

Politikere og klimaforkjempere over hele verden raste mot Trump etter avgjørelsen.

– Det er jobben min å forsvare USA og landets innbyggere, og derfor vil vi trekke oss fra Parisavtalen, sa Trump.

Presidenten åpnet den gang for å slutte seg til avtalen igjen, dersom den kunne reforhandles med betingelser som er «bedre» for USA.

Trump har også kritisert Parisavtalen for ikke å stille større krav til India og Kina, og han har hevdet at avtalen for USAs del ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser innen 2025.

Det var i 2015 at 195 land skrev under på den omfattende klimaavtalen.

SISTE NYTT

Siste nytt