Hopp til innhold

Trump trekker USA ut av Parisavtalen: – Den straffer USA

Presidenten trosser verdensopinionen og går ut av den internasjonale klimaavtalen som over 190 land har signert. USA havner dermed i en liten klubb som fra før bare besto av Syria og Nicaragua.

President Trump sier at USA trekker seg fra Parisavtalen

CO₂ i atmosfæren
424 ppm
1,5-gradersmålet
+1,06 °C
Les mer  om klima

President Donald Trump trekker USA ut av den internasjonale Parisavtalen. Trump kaller den urettferdig og mener den straffer amerikansk økonomi og arbeidsliv.

– Det er jobben min å forsvare USA og landets innbyggere, og derfor vil vi trekke oss fra Parisavtalen, sier Trump.

– Kullindustrien vil lide

Presidenten åpner imidlertid for å slutte seg til avtalen igjen, dersom det kan reforhandles betingelser som er «bedre» for USA.

U.S. President Trump refers to temperature change as he announces decision to withdraw from Paris Climate Agreement at White House in Washington

Her viser Trump hvor lite effekt Parisavtalen får for temperaturstigningen.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Trump kritiserte videre Parisavtalen for ikke å stille større krav til India og Kina, og han hevdet at avtalen for USAs del ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser innen 2025, skriver NTB.

– Dette trenger vi ikke, sier han, og legger til at industrier som jern, stål, papir og kull er blant sektorene som vil lide.

– Ifølge avtalen kan Kina gjøre hva de vil i 13 år til. Det får ikke vi. India får milliarder i støtte fra andre land. Avtalen er veldig urettferdig for USA, og blokkerer utviklingen av ren kulldrift her, sier Trump.

Mener Paris straffer USA

På et tidspunkt knep Trump tommel- og pekefingeren sammen for å illustrere hvor liten effekt Parisavtalen får for den globale temperaturen.

– Bare to tiendedeler av én grad innen 2100. En bitteliten del, sa Trump.

Universitetet MIT, som Trump siterte, sier for øvrig at han har tolket forskningen feil.

– Om vi ikke gjør noe, kan det bli fem grader eller mer. Det vil være katastrofalt, sier John Reilly, en av forskerne bak studien, etter Trumps uttalelser.

Den amerikanske presidenten gjentok videre valgkampmantraet om at han «elsker kull».

– India får doble kullproduksjonen, men vi må avslutte vår. Avtalen eliminerer ikke kulljobber, men sender dem ut av landet. Andre land får et finansielt overtak over USA, og det blir vanskelig å konkurrere, sier presidenten.

– Som en som bryr seg om miljøet, kan jeg ikke støtte en avtale som straffer USA. Å trekke seg ut er i USAs beste interesse, og vil ikke bety mye for klimaet, sier Trump og hevder at han – til tross for dette – bryr seg om miljøet.

– Vi kommer fortsatt være verdens reneste land. Vi vil ha det reneste lufta. Vi vil ha det reneste vannet. Og vi vil vokse fort, sier Trump.

Miljøsjefen: – Historisk

President Trump avviste oppfordringene fra andre statsledere, om å fortsatt være del av avtalen som han mener «globale aktivister som vil bli rike på USAs bekostning» står bak.

Han fortalte at mange av dem er de samme statslederne som betaler for lite til Nato, en hjertesak Trump har gjentatt mange ganger i det siste.

– Vi vil ikke at andre statsledere skal le av oss. Det vil de ikke gjøre. Jeg ble valgt til å representere innbyggerne i Pittsburgh, ikke Paris, sier han.

Scott Pruitt, sjef for miljødirektoratet EPA, fikk ordet etter Trump.

– Avgjørelsen din reflekterer forpliktelsen om å sette USA først. Jeg er takknemlig. Amerika har endelig en leder som svarer til folket. Dette er en historisk avgjørelse, sier USAs miljøsjef.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne dronevideoen, som er delt av Volodymyr Zelenskyj på Twitter, skal vise den ødelagte demningen.

Viktig demning skal vere sprengd i Ukraina

Ukraina melder at russiske styrkar har sprengt Kakhovka-demninga i Kherson-regionen natt til tysdag. Russland stadfestar at den er skada.