Erna Solberg og Vidar Helgesen svært skuffet over Trumps beslutning

Norske myndigheter sier EU og Kina nå blir viktige samarbeidspartnere for å oppnå klimamålene.

Vidar Helgesen ser Trumps pressekonferanse

BEKYMRET: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen syns det er bekymringsfullt at USA ikke lenger viser internasjonalt lederskap. Han fulgte pressekonferansen direkte hjemmefra i kveld.

Foto: NRK

I kveld annonserte president Donald Trump at de kommer til å trekke landet fra Parisavtalen, blant annet av hensyn til amerikanske arbeidere. Samtidig åpner han for å inngå nye klimaavtaler dersom de blir bedre for USA.

Helgesen mener Trumps premisser er gale.

– Han er på kollisjonskurs med resten av verden, og store deler av amerikansk næringsliv, finansmiljøer og forskere. Han framstiller det som om at avtalen er en ulempe for USA, men det er den ikke, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til NRK.

President Trump sier at USA trekker seg fra Parisavtalen

Kina i førersetet

Helgesen fulgte Trumps pressekonferanse direkte hjemmefra i kveld, og frykter nå andre land kan følge etter USA, og senke ambisjonene.

– Samtidig har EU og Kina sagt de vil skjerpe innsatsen, det samme har de nordiske landene. Nå blir et sterkt samarbeid med dem viktig framover, sier Helgesen.

Han tror ikke det er en fordel at USA mister vetoretten sin når de nå trekker seg ut.

– Det er en fordel å ha dem ved bordet, sier statsråden.

Samtidig er han ikke udelt pessimist.

– Mye foregår på delstatsnivå i USA, og der ser vi et annet bilde. Teknologiutviklingen kan ingen nedkjempe, heller ikke Trump, sier Helgesen, og viser til at både sol- og vindenergi vokser i USA.

Nordiske ministre "etterligner" Trump

STÅR SAMMEN: De nordiske statslederne står sammen i en melding til USAs president, og ber ham om å overholde Parisavtalen.

Foto: Mette Anthun / NRK

Nordisk brev til Trump

Et par timer før Trump kom med sin endelige beslutning, tvitrer Erna Solberg og de andre nordiske statslederne direkte til USAs president.

– Vi ber deg vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget, skriver Solberg, og signerer med Your Nordic Friends – dine nordiske venner.

Laster Twitter-innhold

Sammen har de også undertegnet et felles brev der de innstendig ber ham om å stå ved klimaavtalen.

Etter at beslutningen ble gjort offentlig, sier Erna Solberg at hun er skuffet.

– Jeg er svært skuffet over at Trump-administrasjonen har besluttet å trekke USA ut av den viktigste klimaavtalen verden har kommet til enighet om. Vi vil fortsette klimaarbeidet med uforminsket kraft, sier hun i en pressemelding.

– Tilbake til kullalderen

Norske politikere reagerte i hovedsak negativt allerede i går da amerikanske medier meldte at Trump kom til å trekke USA fra Parisavtalen, mens Fremskrittspartiet sa de respekterer Trumps valg.

I kveld har også MDGs Rasmus Hansson fulgt Trumps pressekonferanse. Han er svært kritisk, og mener dette gjør at Norge må trappe opp sin innsats.

– Trump sender med dette USA tilbake til kullalderen, og demonstrer en forakt for vitenskap, internasjonalt demokrati og ikke minst alle de utallige mennesker som allerede i dag eller i nær fremtid rammes av klimaendringenes svimlende kostnader: ekstremvær, tørke, sult, ras, flom og tap av dyr og natur, sier Hansson.

Han får støtte av klimabevegelsen. Greenpeace mener det er tragisk, men mener også at dette legger større press på andre land.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen.

Ikke tro på reforhandling

Bellona-leder Frederic Hauge kaller utviklingen skremmende og skadelig, også for USAs økonomi.

– Denne avgjørelsen vil trolig gjøre mer skade for omstilling i USA enn resten av verden, sier han i en uttalelse til NRK.

Hauge har ikke tro på at andre statsledere ønsker å reforhandle avtalen med USA.

– Det kan man ikke bruke tid på. Jeg tror USA vil bli ekstremt isolert i tiden framover, sier Hauge, som ikke har sympati for Trumps påstand om at USA blir urettferdig behandlet.

– USA har enormt mye større utslipp per person enn alle andre land i verden. Man skal synes enormt synd på seg selv for å mene at USA er blitt urettferdig behandlet.

SV: – En hån

SV-leder Audun Lysbakken sier at USA har sviktet.

– Trumps beslutning er en hån mot fremtida og en trussel mot vår felles fremtid. Nå må Norge støtte de sterke kreftene i USA som tar ansvar, og som vil redde verden fra ødeleggende klimaendringer, sier han i en uttalelse til NRK.

– Når USA svikter, må Norge og andre rike land gå motsatt vei. Vi må vise at det er mulig å kutte egne klimautslipp. Det trengs en ny giv i miljøpolitikken i Norge, sier han.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger

Jan Petersen: – Han åpnet opp Norge på tidlig på 80-tallet

Kåre Willoch er død