Hopp til innhold

Her er det historiske håndtrykket: – Vi har et utmerket forhold

SINGAPORE/OSLO (NRK): Få minutter etter klokken 3 norsk tid ble historie skrevet i Singapore da USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un tok hverandre i hendene.

De to statslederne kom fra hver sin kant og møttes på den røde løperen omkranset av amerikanske og nordkoreanske flagg på den ene siden, og fotografer på den andre siden.

Klokken 03.05 norsk tid kom det historiske håndtrykket verden har ventet i spenning på.

Donald Trump og Kim Jong-un håndhilste og småpratet i noen sekunder, før de vendte seg mot fotografene.

Trump og Kim har møttes i det som er den første direktesamtalen mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder noensinne.

Se NRKs sending om toppmøtet:

USAs president Donald Trump møter Nord-Koreas Kim Jung Un i Singapore i natt. USA har sagt klart fra at målet med møtet er at Nord-Korea skal kvitte seg med sine atomvåpen. Følg sendingen om toppmøtet fra klokken 0250.

Smilte og lo: – Kommer til å ha et fantastisk forhold

Trump og Kim satte seg ned i hver sin stol foran pressen like før de gikk sammen i møtet.

De to statslederne smilte og lo sammen og svarte på noen få spørsmål fra pressen.

– Jeg har en veldig god følelse. Vi kommer til å ha kjempegode diskusjoner og kolossal suksess. Dette er en stor ære for meg, og vi kommer til å ha et fantastisk forhold, det er jeg ikke i tvil om, sa Trump.

Kim Jong-un gjorde det på sin side klart at veien frem mot toppmøtet ikke har vært enkel.

– Det var ikke enkelt å komme hit. Fortiden har holdt oss tilbake, og gamle fordommer har dekket våre øyne og ører. Det har vært mange hindringer, men vi har overvunnet dem og er her i dag, sa Kim, mens Trump nikket.

Samtale på tomannshånd: – Vi kommer til å løse et stort problem

På luksushotellet Capella på den lille øya Sentosa i Singapore innledet de to statslederne møtet på tomannshånd med en samtale mellom dem alene, kun bistått av tolker.

Etter rundt 40 minutter kom Trump og Kim ut fra samtalen de to hadde hatt, vinket til pressen, og flyttet seg videre til et møterom, hvor toppmøtet ble utvidet med partenes rådgivere.

Ifølge CNN sa Kim til Trump gjennom sin tolk at mange mennesker rundt om i verden vil ha vanskelig for å tro det som nå skjer i Singapore:

«Mange folk ser på dette som en form for fantasi...fra en science fiction-film», skal Kim ha sagt.

Trump og Kim håndhilser
Foto: Saul Loeb / AFP
Her er et klippe av bildene fra det historiske toppmøtet mellom USA og Nord-Korea i Singapore.

Rundt bordet i det utvidede møtet satt blant andre USAs utenriksminister Mike Pompeo, Trumps øverste nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton og stabssjef John Kelly.

Trump skrøt av den innledende samtalen han hadde hatt med Kim på tomannshånd.

– Møtet var veldig, veldig godt. Vi har et utmerket forhold. Vi kommer til å løse et stort problem, et stort dilemma, sa Trump.

– Ved å jobbe sammen, kommer vi til å ta oss av dette, slo han fast.

Kunngjorde stor fremgang – varsler signering

Nesten tre timer etter det historiske håndtrykket, gikk delegasjonene til felles arbeidslunsj.

Da de avsluttet lunsjen, og de to statslederne gikk side om side, fortalte Trump de mange fotografene at toppmøtet har gått over all forventning.

– Vi har hatt et fantastisk møte. Vi har hatt stor fremgang. Det går mye bedre enn noen kunne ha forventet, sa Trump, og kunngjorde at han og Kim skulle signere et felles dokument.

– I dag hadde vi et historisk møte og bestemte oss for å legge fortiden bak oss, sa den nordkoreanske lederen senere, da dokumentet var signert av både ham og Donald Trump.

– Verden vil se en stor endring, sa Kim.

Dette er målet

Trump har sagt flere ganger at Kim bare får denne ene sjansen, og at han trenger kun ett minutt på å avgjøre om Kim er seriøs i sine fredsbestrebelser.

Målet er at møtet skal lede til at Nord-Korea stanser sin utvikling og produksjon av kjernefysiske våpen.

Kim Jong-un vil på sin side trolig kreve å få opphevet sanksjonene mot Nord-Korea, slik at han kan løfte landet ut av fattigdom, redusere matmangelen og bedre levekårene for landets 25 millioner innbyggere.

Selv om det endelige resultatet kan ligge langt frem i tid, er håpet at toppmøtet kan være startskuddet for prosessen.

Sør-Koreas president Moon Jae-in er blant dem som var svært spent før møtet, og som øyner muligheten for en fredsprosess.

– Jeg har ikke sovet i natt. Både jeg og vårt folk håper virkelig at toppmøtet blir suksessfullt, og at det er starten på en ny æra med full atomnedrustning, fred og et nytt forhold mellom Sør-Korea, Nord-Korea og USA, sa Moon før møtet, ifølge sørkoreanske Yonhap News.

Trump tvitret like før møtet

Nord-Korea har flere ganger tidligere gått med på å skulle stanse eller avgrense sitt atomvåpenprogram, men det har ikke ført frem.

Spørsmålet er om det blir annerledes denne gangen.

Bare få timer før toppmøtet, tydde Donald Trump, som så mange ganger før, til Twitter og forberedte verdenssamfunnet på at «vi snart får vite om en ordentlig avtale kan skje»:

«Møtet mellom stab og representanter går bra og raskt... Men det har egentlig ikke noe å si. Vi får alle snart vite om en ordentlig avtale, til forveksling fra de tidligere, kan skje!»

Laster Twitter-innhold

Utskjellingene har haglet: «Gærning» og «senil gubbe»

Veien frem mot dette historiske møtet mellom Trump og Kim har vært stormfull og langt fra forsonende.

De to har flere ganger truet hverandre med atomkrig, og de har skjelt hverandre ut.

Trump har truet Nord-Korea med «ild og raseri ulike alt verden har sett», og Kim har etter testoppskytinger hevdet at «hele USAs fastland er innenfor rekkevidde».

Trump har kalt Kim for en gærning og for «Rocket Man som er på et selvmordsoppdrag», mens Kim svarte med å kunngjøre at skulle «temme den senile gubben med ild».

Laster Twitter-innhold
ordkrigen mellom Trump og Kim
Foto: Roger Sevrin Bruland / NRK