Hopp til innhold

Trump mener tiden er inne for fred i Midtøsten

JERUSALEM/OSLO (NRK) – Det er mulighet akkurat nå, det er et stort ønske om fred i Midtøsten. Folk har fått nok av drap og blodsutgytelser, sa USAs president da kom i Israel i dag.

Donald Trump i Jerusalem

President Donald Trump ved Vestmuren.

Foto: Evan Vucci / AP

Donald Trump kom med det første direkteflyet på lang tid, om ikke noensinne, fra Saudi-Arabia til Israel. Landene har ingen diplomatiske forbindelser og Saudi-Arabia anerkjenner ikke Israel.

Sammen den israelsk presidenten Reuven Rivlin uttalte Trump at situasjonen nå er utfordrende, men at dette også innebærer en sjanse.

– Det er stor mulighet akkurat nå, det er et stort ønske om fred i Midtøsten. Folk har fått nok av drap og blodsutgytelser, jeg tror vi kommer til å se at ting starter å skje. Det er veldig spesielt for oss å være i Israel så jeg tror vi kommer til å få svært interessante samtaler, sa Trump.

Avventende israelere og palestinere

Trump sa at USAs ambassadør David Friedmann jobber hardt sammen Jason Greenblatt, en advokat fra New York, for å skape fred i regionen.

Ahsraf Zanada og datteren Amal

Ahsraf Zanada og datteren Amal har liten tro på at Trump kan gjøre noe godt for dem.

Foto: Georg Kurian / NRK

Optimismen blir ikke delt av folk NRK møter på gatene i Jerusalem. De to israelske studentene Ayala Besor og Shira Even mener besøket først og fremst er et PR-fremstøt og tror ikke det kommer noe ut av det.

Palestinske Nafisa Khweis har ingen tro på at Trump kan få liv i fredsprosessen.

– Han skal treffe Netanyahu som er akkurat samme typen som han selv. Hva kan han gjøre for oss? Hvem vil gjøre noe som helst for palestinerne? spør hun retorisk.

Mens Ahsraf Zanada som er byen sammen med datteren Amal sier han ikke bryr seg.

– Trump sier han vil forandre mye, men jeg tror ikke han kommer til å få det til, sier han.

– Han er en mislykket president, han er gal, sier datteren.

Avraham Tzohar

Avraham Tzohar er mer positiv til besøket til den amerikanske presidenten.

Foto: Georg Kurian / NRK

Israelske Avraham Tzohar er langt mer positivt innstilt. Selv om han ikke venter seg at store ting vil skje, mener han det er bra at Trump har kommet til landet.

– Han er nesten som en konge. Det som skjer nå er i vår interesse, sier han.

Besøkte Vestmuren

Etter å ha landet i Tel Aviv fløy Donald Trump med helikopter til Jerusalem. Der ble han den første sittende amerikanske president som besøkte Jerusalems gamleby, som ble okkupert av israel i 1967.

USA har i likhet med resten av verden slått fast at den israelske okkupasjonen av Øst-Jerusalem er ulovlig, men landet har aldri rettet seg etter FNs krav om tilbaketrekning.

Trump startet besøket ved Gravkirken, før han gikk videre til Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes som det helligste stedet innen jødedommen.

I løpet av oppholdet skal Trump også ha separate møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

SISTE NYTT

Siste nytt