Trump maner til republikansk samhold i abortsaken

Donald Trump stiller seg ikke bak Alabamas strenge abortlov. Presidenten støtter den tradisjonelle republikanske linjen mot abort.

Trump Legal Fight

President Donald Trump i Rosehagen ved Det hvite hus lørdag. Han vil ha ro i partiet sitt rundt abortspørsmålet.

Foto: Manuel Balce Ceneta / AP

Politikerne i delstaten Alabama godkjente onsdag en lov som i praksis forbyr abort, med ett unntak – hvis den gravide kvinnens liv er i fare. Delstaten vil dermed innføre det som omtales som USAs strengeste abortlov om seks måneder.

I den nye loven gjøres det ikke unntak om man er blitt gravid etter å ha blitt voldtatt, etter incest eller om man er under seksuell lavalder eller av andre årsaker er uforskyldt gravid. Også flere andre delstater har strammet inn abortlovene.

Tre unntak

Abortspørsmålet har utviklet seg til å bli svært betent i USA generelt, men spesielt innad i det republikanske partiet. Lørdag kveld kommenterte presidenten Donald Trump saken på Twitter. Han vil ikke ha ett unntak, men tre.

– Som de fleste vet, og for dem som ønske å vite det, er jeg veldig for liv, med tre unntak: Voldtekt, incest og beskyttelse av mors liv. Det er den samme holdningen som Ronald Reagan tok, skrev Trump.

Han befester dermed at dette er den tradisjonelle, republikanske linjen som har stått fast siden Reagan var president for over 35 år siden.

Laster Twitter-innhold

Splitter innad

Den intense abortmotstanden og de nyinnførte strenge lovene i flere konservative delstater i sør og i Midtvesten faller moderate og liberale republikanere tungt for brystet. Landet har ingen formalisert føderal abortlov slik som Norge har, og derfor har delstatene egne lover. Flere av de lovene som er innført nå, som tilnærmet forbyr all abort, kan imidlertid være i strid med USAs grunnlovsvern av retten til selvbestemt abort.

Trump er tydelig bekymret for at Demokratene skal bruke striden innad hos Republikanerne til sin fordel i den kommende valgkampen.

– Vi har kommet veldig langt de to siste årene med vidunderlige nye føderale dommere (mange flere kommer), to flotte nye høyesterettsdommere, Mexico By-strategien og en helt ny og positiv holdning til retten til liv. Det radikale venstre, med senabort (og verre), imploderer på dette området. Vi må holde sammen og Vinne for Livet i 2020. Hvis vi er dustete og ikke holder sammen som ett, kan – og vil – alle våre hardt tilkjempede seire for livet raskt forsvinne, advarer Trump.

Trump

En kvinne som omtaler seg selv som motstander justerer sin «Trump baby»-ballong før en ny dags demonstrasjon utenfor Det hvite hus i Washington.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

– Jeg er ikke der

En av de høyest rangerte republikanerne etter presidenten til å distansere seg fra de nye, strenge lovene, var California-republikaner Kevin McCarthy, som er gruppeleder for republikanerne i Representantenes hus.

– Jeg tror på unntak for voldtekt, incest og mors liv, og det er det jeg har stemt for, uttalte han fredag.

Alabama-senator Richard Shelby har understreket at han alltid har støttet at det gjøres unntak for incest og voldtekt. I hjemstaten hans har de nylig godkjent en ny lov der det straffes med fengsel å ta abort, selv om kvinner er blitt gravide etter incest eller voldtekt.

– Jeg er ikke der nede, kommenterer han om godkjenningen av den strenge abortloven.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt