Trump kommer med Parisavtalen-avgjørelse torsdag 

USAs president Donald Trump skriver på Twitter at han vil offentliggjøre sin avgjørelse rundt klimaavtalen fra Paris torsdag.

Trump interacts with reporters as he welcomes Vietnam's Nguyen in the Oval Office at the White House in Washington

USAs president Donald Trump har fortsatt ikke offentliggjort om USA kommer til å trekke seg fra Parisavtalen.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

I natt kom meldingen fra Trump:

– Jeg vil offentliggjøre min avgjørelse om Parisavtalen torsdag klokka 15. Rosehagen ved Det hvite hus. GJØR AMERIKA STORARTET IGJEN!

Laster Twitter-innhold

Amerikanske medier har i over et døgn meldt at Trump ventes å trekke USA ut av Parisavtalen. Det store spørsmålet blir hvordan presidenten planlegger og ser for seg at det skal skje.

Torsdag ettermiddag – det vil si klokken 21 norsk tid – får vi altså vite om antakelsene stemmer.

– Ikke bestemt seg

The Washington Post skriver at Trump, ifølge ansatte ved Det hvite hus, ennå ikke hadde bestemt seg onsdag kveld, men at han heller mot å trekke seg fra avtalen.

Avisen skriver at Trump er kjent for å bytte mening like før han tar en avgjørelse, og viser til at han ikke trakk USA fra frihandelavtalen NAFTA, etter å ha kalt den «tidenes dårligste» handelsavtale.

Dersom Trump trekker USA fra Parisavtalen, vil han trosse flere av sine nære medarbeidere som utenriksminister Rex Tillerson og sin egen datter Ivanka, ifølge amerikanske medier.

Motstand

Han vil også møte stor motstand i store deler av verden. Kritikken fra resten av verden har haglet, og en av dem som uttalte seg natt til torsdag, var Sveriges FN-ambassadør Olof Skoog. Han sier det vil skuffe hele verden om USA trekker seg fra klimaavtalen.

– Å trekke seg fra avtalen vil kunne ødelegge for USAs ambisjoner i andre multinasjonale forhandlinger og for arbeidet deres i FN, sier Skoog.

Dersom USA trekker seg fra Parisavtalen vil landet havne i selskap med Syria og Nicaragua, som er de eneste landene i verden som ikke har undertegnet avtalen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt