Hopp til innhold

Trump bare to prosentpoeng bak Clinton

WASHINGTON (NRK): Kampen om Det hvite hus blir tettere og jevnere enn det så ut som for en uke siden. Nå leder Hillary Clinton kun med to prosentpoeng på Donald Trump, og det var før FBI-etterforskningen ble kjent.

Donald Trump

Donald Trump har fått litt medvind denne uken, og nå peker trendene på meningsmålingene hans vei.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Den siste uken har ting gått fra vondt til verre for Hillary Clinton.

– Som å bli truffet av en semitrailer

På mandag ble det kjent at helseforsikringen i forbindelse med Obamacare vil øke med 25 prosent neste år.

På torsdag ble det kjent gjennom Wikileaks at det har vært litt for tette bånd mellom Clinton Foundation og Hillary Clinton da hun var utenriksminister, og i går sprakk den store bomben.

FBI skal se på nye eposter som har dukket opp i forbindelse med en annen sak, og som ikke det var ille nok. Saken det er snakk om handler om Anthony Weiner. Mannen som etterforskes for å ha sendt upassende tekstmeldinger til en 15 år gammel jente.

– Dette er som å bli truffet av en semitrailer, og det kommer på et verst tenkelig tidspunkt, sier Donna Brazile, en av Clintons nærmeste støttespillere til New York Times.

Clinton-ledelsen krymper

I en fersk meningsmåling som Washington Post og ABC News har gjennomført i løpet av fire dager denne uken så sier 47 prosent at de vil stemme på Clinton, mens Trump kniper inn på forspranget og ligger bare to prosentpoeng bak med 45 prosent. Og dette var gjennomført før FBI-etterforskningen ble kjent på fredag.

Avisen gjennomførte en lignende meningsmåling for en uke siden og da var forskjellen på 12 prosentpoeng.

Også på RealClearPolitics gjennomsnittsmåling begynner gapet mellom de to kandidatene å minke. Der leder foreløpig Clinton med 4,6 prosentpoeng.

Må vinne «alt»

Men veien til Det hvite hus er allikevel lang og kronglete for Donald Trump. Han må nesten vinne alle de såkalte vippestatene for å få nok valgmannstemmer som kan sikre han valget.

Ifølge tallknuserne i FiveThirtyEight så er det under 5 prosent sannsynlighet for en Trump-seier hvis han taper enten Florida, Ohio, Iowa eller Nord Carolina. Mens hvis Clinton bare vinner en av dem så er det mer enn 96 prosent sikkert at hun vinner.

Et annet poeng som taler for Clinton er antallet forhåndsstemmer.

Allerede så har nær 20 millioner mennesker benyttet seg av stemmeretten, og historisk forhåndsstemmer flere demokratisk enn republikansk, og mange av dem i de livsviktige vippestaten som kandidatene nå besøker flere ganger om dagen for å overbevise dem som ennå ikke har bestemt seg.

SISTE NYTT

Siste nytt