Hopp til innhold
Urix forklarer

Slik kan den nye e-post-etterforskningen påvirke presidentvalget

Kan FBIs bombenedslag av en nyhet sørge for at Donald Trump likevel vinner presidentvalget om 10 dager? Umulig å svare på. Men her er fem spørsmål som kan gi noen hint.

Donald Trump

Fredag gledet Trump seg over nyheten funnet av e-postene og håper det nå blir tatt ut tiltale mot demokratenes presidentkandidat

Foto: DAVID GREEDY / Afp

1. Har Hillary Clinton gjort noe ulovlig?

Det vet vi ikke svaret på, og Clinton selv ba fredag kveld derfor innstendig om at FBI legger alle fakta på bordet umiddelbart.

I juli sa FBI-direktør James Comey at Clinton hadde opptrådt grovt uaktsomt fordi hun hadde sendt hemmeligstemplet materiale over sin private e-postserver, men FBI fant ikke grunnlag for ta ut tiltale mot presidentkandidaten.

FBI-kilder sier til flere amerikanske medier at det ikke er bevist at Clinton og hennes stab har forsøkt å holde tilbake informasjon, men andre kilder sier også at Comey ikke ville ha varslet om gjenåpningen av etterforskningen dersom den ikke hadde et betydelig omgang.

Usikkerhetsmomentene er dermed mange, og FBI sier de ikke vil kunne gå igjennom e-postene før valget om 10 dager.

De nye e-postene som skal etterforskes ble altså funnet på en beslaglagt laptop tilhørende den fraseparerte mannen til Hillary Clintons nærmeste rådgiver gjennom nesten 20 år, Huma Abedin. Den tidligere kongressrepresentanten Anthony Weiner blir etterforsket etter å ha sendt tekstmeldinger med seksuelt innhold til en tenåringsjente i Nord-Carolina.

Selv om det er godt mulig e-postene ikke vil avsløre noe ulovlig, skaper de allerede intens frustrasjon langt inn i den demokratiske velgermassen. Også mange demokrater opplever Clinton som lite troverdig og hemmelighetsfull. E-post-skandalen har fulgt henne som en mare gjennom valgkampen, og relasjonen til Abedin og Weiner har også gjentatte ganger skapt overskrifter.

2. Er det vanlig at FBI offentliggjør en etterforskning på denne måten?

Det meste er historisk i årets valgkamp.

Også at en FBI-direktør går offentlig ut med ubekreftede detaljer fra en etterforskning.

Etterforskningsorganets direktør James Comey har vært under knallhardt press lenge fra republikanere i kongressen om å gjenåpne etterforskningen av Clinton. Tidligere etterforskere i FBI og justisdepartementet som Politico har snakket med, mener det er uhørt av Comey å offentliggjøre etterforskningen nå når han har så lite håndfast informasjon å presentere. Allerede da han i juli gikk offentlig ut og sa at det ikke fantes grunnlag for å tiltale Clinton, mente de han overskred grensene for hvor stor åpenhet en FBI-direktør skal utøve.

FBIs policy er dessuten aldri å gå ut med informasjon som kan påvirke et presidentvalg mindre enn 60 dager før valgdagen.

I brevet Comey sendte til senatspolitikere fredag, skriver han at det er for tidlig å si om de nye e-postene som er dukket opp er av betydning, men at han ønsker å være på den sikre siden.

Comey er selv republikaner, men ble utnevnt av president Obama for fire år siden.

Demokratene har ofte pekt på partitilhørigheten hans og rost ham for sin upartiskhet fordi han ikke fant noen grunn til å ta ut tiltale mot Clinton. I går fikk imidlertid pipa deres en annen låt.

Hillary Clinton

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton under en spontan presskonferanse om FBIs nye funn av flere av hennes eposter som de hevder kan være av interesse.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

3. Hvordan påvirker dette Trump?

Donald Trumps valgkamp har vært kraftig på defensiven de siste par ukene, men denne nyheten er en gavepakke for ham. Presidentkandidaten virket nesten perpleks da han fikk i går uttalte spontant: – Wow, kanskje valget ikke er manipulert likevel?

I natt beskrev han e-post-skandalen som større enn Watergate på et valgmøte i New Hampshire.

Trumps fanesak, bortsett fra å gjøre USA storslagent igjen, er å redde amerikanerne fra Hillary Clinton som han mener er både korrupt og kriminell og som han til og med har lovet å etterforske på eget initiativ om han skulle bli president.

Den siste avsløringen er perfekt for Trumps konspirasjonsteorier. At den også inneholder Clinton-rådgiver Huma Abedin og Anthony Weiner gjør det hele enda mer pikant.

Trump har tidligere uttalt at det utgjør en sikkerhetsrisiko for USA at Clintons nærmeste rådgiver kunne gå hjem til Antony Weiner og dele hemmeligstemplet informasjon. Nå er de to separert. Men Abedin, som er muslim oppvokst i Saudi-Arabia, har lenge vært et yndet hatobjekt blant republikanere. De mener Abedin skjuler noe.

Trumps hovedoppgave nå er å få republikanske velgere som vurderer å stemme på Clinton til å bli sittende hjemme eller stemme på ham i stedet. Han vil utvilsomt bruke den nye etterforskningen og usikkerheten rundt den for alt de er verdt i resten av valgkampen.

Donald Trump brukte deler av talen til å snakke om FBI sin besluttning om å gjenåpne etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver

4. Hva slags presidentperiode vil Hillary Clinton få om hun vinner?

FBI vil ikke ha svar på om det er problematisk innhold i de nyoppdagede e-postene før etter valget om 10 dager. Skulle Hillary Clinton vinne, vil e-post-skandalen dermed forfølge henne inn i Det hvite hus.

Republikanerne vil sannsynligvis beholde flertallet i Representantenes hus, og de har lovet å fortsette etterforskning av Clinton derfra gjennom hele hennes første presidentperiode.

Finner de at hun har gjort noe ulovlig, kan de også vurdere å stille henne for riksrett slik de gjorde med hennes mann etter Lewinsky-saken.

Republikanske politikere, som Jason Chaffetz, en kongressmann fra Utah som har gått mot Donald Trump, har sagt at hans viktigste mål er at Clinton bare får en periode i Det hvite hus.

Skulle demokratene klare å vinne flertallet begge kamrene i kongressen vil Clinton sitte mye tryggere, men dette er lite sannsynlig.

Uansett vil Clinton være den minst tillitvekkende presidenten som er blitt valgt i USA i moderne tid om hun skulle vinne. Det er et stort problem for henne.

5. Hvordan vil velgerne la seg påvirke?

Det viktigste spørsmålet akkurat nå er selvsagt hvordan velgerne vil la seg påvirke av de nye avsløringene.

Rundt 18 millioner amerikanere har allerede stemt. Det er et høyt tall. De som stemmer først er imidlertid gjerne dem med klarest partitilknytning. Derfor gjenstår det å se hvordan den nye usikkerheten rundt Clinton vil påvirke dem som ikke har bestemt seg. Vil den få velgere som sitter på gjerdet til å bli sittende? Og vil den få usikre republikanere til å stemme på Trump likevel for å unngå Clinton? Meningsmålinger kan gi noen svar om 4–5 dager, men det er så kort tid til valget at et er vanskelig å måle effekten i den tiden som gjenstår.

Konklusjonen er nok uansett denne: Velgerne er drittlei av den lengste og mest negative valgkampen i amerikansk historie. Denne siste skandalenyheten vil bare få dem til å se enda mer fram til 9. november når det hele er over.

SISTE NYTT

Siste nytt