Truet gorilla-art fødte gorillababy-gutt

Gorilla-mamma kysser sin helt spesielle nyfødte gutt velkommen til verden.

En kritisk truet lavlandsgorilla-gutt ble født søndag 15. april på The Smithsonian's National Zoo i Washington D.C., USA. Han skal hete Moke.

VARSOMME KYSS: Her kan se hvor varsomt hun kysser den nyfødte.  

En gledelig gorillafødsel fant sted i Washington, D.C. søndag på The Smithsonian National Zoo.

Den nyfødte vestlig lavlandsgorilla-gutten har fått navnet «Moke», som betyr «Junior» i Lingala-språket. Hans 15 år gamle mor «Calaya » og 26 år gamle far «Baraka» ble forent sommeren 2017. Det etter anbefaling fra en forening som overvåker mangfoldet av utvalgte arter i ulike dyreparker for å styrke bevaringen.

Den vestlige lavlandsgorillaen er rødlistet som kritisk truet hos International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) og derfor var gleden stor da en babygorilla kom til verden.

– Det er veldig spesielt, ikke bare for vår dyrehagefamilie, men også for denne kritisk truede arten som helhet, sa dyreparkens kurator for primater, Meredith Bastian til abc.net

Fikk trening i ammeteknikk

Mor «Calaya» ble kjent i sosiale medier med hashtag #gorillastory, etter at dyrehagen annonserte at hun var gravid. Dyrepasserne sørget for at «Calaya» fikk trening i ammeteknikker og delta på ultralyd som en del av forberedelsen til fødselen. Dyrehagen vil fortsette å oppdatere både mor og sønns utvikling

Laster Twitter-innhold

Det er ni år siden sist at det ble født en lavlandsgorillagutt hos Smithsonian's National Zoo.

Truet av sykdom og krypskyting

Arten er oppført som kritisk truet av blant annet av sykdom, krypskyting, og klimaendringer. Bestanden har gått ned med mer en 60 prosent de siste tjue årene.

– Det er alltid gode nyheter når det blir født unger av en kritisk truet art som den vestlige lavlandsgorillaen. Gorillaer er truet på grunn av krypskyting, militære konflikter i sin utbredelsesområde og ikke minst klimaendringer, derfor er det gledelig at det fødes flere gorilla babyer. Det viktigste for å redde arten i det fri er å sikre leveområdene og beskytte de gjenværende gorillaene, sier seniorrådgiver Sverre Lundemo i WWF Verdens naturfond til NRK.

Les også: Fant 125.000 gorillaer

Les også: Verdens siste stumpneshorn-hann er død

SISTE NYTT

Siste nytt