Norge truer med sanksjoner mot ledere i Sør-Sudan

ADDIS ABEBA (NRK) utenriksminister Børge Brende sier Norge vil støtte sanksjoner mot ledere i Sør-Sudan for å få slutt på krigen.

Flyktningleir i Juba

BEFOLKNINGEN LIDER: Den ett år lange krigen i Sør-Sudan har sendt hundretusener på flukt. Her fra en flyktningleir i Juba.

Foto: Nichole Sobecki / Afp

Det var under toppmøtet til Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba sent i går kveld at utenriksminister Børge Brende møtte de to krigførende partene.

Han gjorde det klart at Norge vil sette i verk tøffe tiltak dersom ikke situasjonen i landet løser seg.

Frustrasjon

Store deler av verdenssamfunnet deler Norges frustrasjon over at president Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar ikke kommer til enighet. Sammen vant de krigen om å frigjøre Sør-Sudan fra nord, med de tapte freden.

Det internasjonale samfunnets sympati med lederne i Sør-Sudan, er borte.

– Det var et sterkt møte med presidenten. Det var masse følelser. Jeg varslet i dag at hvis ting ikke kommer på plass, så må det komme sterkere tiltak, og at vi ikke engang utelukker sanksjoner mot dem som er involvert. Det satte jo stemningen for møtet, sa Brende.

– Enormt ansvar

Salva Kiir møter Børge Brende

SMIL, MEN ALVOR: Salva Kiir hilser på Børge Brende og Norges spesialutsending til Sør-Sudan, Jens Petter Kjemperud.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Salva Kiir så heller ikke strålende ut da han tok farvel med den norske delegasjonen.

– Møte, hvilket møte, svarte han surt da NRK spurte om praten med Brende.

Det er sterk misnøye på AUs toppmøte over at manglende evne til å løse maktfordelingen dem imellom, ødelegger verdens yngste nasjon

– De har et enormt ansvar for å finne en fredelig løsning. Det står mye på spill de nærmeste dagene her i Addis Abeba, sa Brende.

Norges rolle

Norge var fødselshjelper til Sør-Sudans frigjøring og har satset milliarder av kroner og tung politisk prestisje på at Sør-Sudans befolkning skulle få et bedre liv.

– Norge har vært så viktig for Sør-Sudan at de i alle fall lytter til oss nå. Så får vi se om hva vi kan få til de neste dagene under dette toppmøtet til Den afrikanske union, sa Brende.

Riek Machar

DÅRLIG MOTTATT: Riek Machar skal ikke ha likt den norske holdningen til sanksjoner mot ledere i Sør-Sudan.

Foto: Sverre Tom Radøy / NRK

Den norske delegasjonen møtte også Riek Machar på flyplassen, og sa at sanksjoner mot ham personlig kan bli neste skritt.

Krigsforbryterdomstolen neste?

Den afrikanske union støtter kritikken fra Norge. Unionen har selv fått utarbeidet en utførlig rapport om overgrepene mot sivile i den ett år gamle krigen.

Rapporten kan bli offentliggjort denne uka. Observatører NRK har snakket med under toppmøtet mener at rapporten kan bli det første skrittet på veien til Haag for de to lederne.

SISTE NYTT

Siste nytt

Økende press på verdens største regnskog.

Lover å bevare regnskogen – hugger stadig mer

Avskogingen i Amazonas har økt med 76 prosent siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Det sier den kjente miljøkommentatoren Marcio Astrini i et intervju med NRK

Videoen som kan felle Boris Johnson

Boris Johnson må gå av som statsminister, mener britisk opposisjon. Kravet kommer etter publiseringen av en video som ser ut til å bekrefte et ulovlig julebord i Downing Street midt under pandemien i fjor.