Hopp til innhold
Analyse

Hvor langt rekker verdens tålmodighet med Sør-Sudan?

Hvor langt rekker verdens tålmodighet med Sør-Sudan? Til nå har de fått sju milliarder kroner til nødhjelp. Selv bruker landet halvparten av oljeinntektene på hæren. Det er giverne som må ta resten.

Brende og Barnaba Marial Benjamin

GIVERKONFERANSE FOR SØR-SUDAN I OSLO: Utenriksminister Børge Brende (H) i samtale med utenriksminister Barnaba Marial Benjamin fra Sør-Sudan ved starten av giverkonferansen for Sør-Sudan som holdes i Oslo tirsdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I fjor sparket president Salva Kiir hele regjeringen, inklusive visepresident Riek Machar. Han gjorde opprør og stakk av med halve hæren. Salva Kiirs avsatte regjeringsmedlemmer ble hans nye fiender. Regjeringspartiet raknet. Håpets nasjon, som ble født for tre år siden, er blitt til et land i filler. Men regjeringen tar ikke noe ansvar for sitt vanstyre. Det er Riek Machars feil og skyld.

Utenriksminister Barnaba Benjamin innrømmet likevel på giverlandskonferansen at «vi kunne ha gjort det bedre». Men i denne familie av nasjoner, som han sa, er vi minstemann, som stabber rundt og knuser et glass. Så får vi få hjelp til å rydde opp.

50.000 barn kommer til å dø

Sammenbruddet tok bare noen måneder. Byene er ødelagt, markedsplassene knust. Barn streifer alene omkring, eller blir tatt hånd om av tilfeldige. Kolera er det lenge siden noen har hørt om i Sør-Sudan. Nå rammes folk av kolera i FNs egne flyktningleire.

En hungerkatastrofe av dimensjoner som de fleste trodde var historie, truer. Fem millioner er i akutt fare. 50.000 barn kommer til å dø, kanskje flere, har FN regnet ut.

Og det skal bli verre.

– Til høsten vil folk si at de hadde det bedre i mai.

Toby Lanzer FNs nestleder i Juba

Regntida er her, og maten kommer derfor sent fram, kanskje for sent. Siden Sør-Sudan ikke har veier, må maten droppes fra fly, og det er meget kostbart. FNs nestleder i Juba, Toby Lanzer sa til NRK:

– Til høsten vil folk si at de hadde det bedre i mai.

Grimmere enn Ukraina og Syria

Regntid er også såtid. Det er nå de skal sette frø og planter så de har noe å leve av neste år.

Mer enn to millioner er på flukt. Hva skal de leve av januar, februar og mars neste år? Nøden i Sør-Sudan går altså ikke over, og vil bli verre, grimmere enn Ukraina og Syria.

Giverne kom sendt i gang, kanskje fordi de holder på å gi opp Sør-Sudan. Det er synd, for det rammer bare dem som er rammet fra før. Ikke de som er ansvarlige for landets sammenbrudd. De er mest opptatt av å bli sittende.

Så får Den internasjonale straffedomstolen vurdere om massakrene og bruddene på menneskerettighetene kvalifiserer til et fengselsopphold, sammen med Liberias Charles Taylor.

Fotnote: I perioden 2006-2008 var Tomm Kristiansen kommunikasjonsrådgiver for Sør-Sudans president Salva Kiir.

SE Urix om Sør-Sudan i krise

Utenriksmagasin med intervjuer, reportasjer og kommentarer. Programledere er Annette Groth og Christian Borch

SISTE NYTT

Siste nytt