Hopp til innhold

Truer med motreaksjon etter FBI-ransaking

Donald Trump stemplet president Joe Biden som en «statsfiende» i en tale i Pennsylvania lørdag, og varslet reaksjoner etter FBIs ransaking av boligen hans.

USAs tidligere president Donald Trump gikk i strupen på nåværende president Joe Biden under et valgkampmøte i Pennsylvania lørdag 3. september.

PÅ KRIGSSTIEN: USAs tidligere president Donald Trump gikk i strupen på nåværende president Joe Biden under et valgkampmøte i Pennsylvania lørdag 3. september.

Foto: ED JONES / AFP

– Trusselen mot demokratiet kommer fra den radikale venstresiden, ikke høyresiden, sa Trump.

Lørdagens folkemøte, hvor Trump holdt tale til sine støttespillere, var hans første offentlige opptreden siden FBI ransaket hjemmet hans i Florida 8. august.

Trump talte i nesten to timer og gikk til kraftig angrep på FBI. Han kalte blant annet ransakingen for et skammelig innbrudd.

I tillegg hintet han nok en gang at han vil stille som kandidat til presidentvalget i 2024.

Donald Trump talte til tilhengere i Wilkes-Barre, Pennsylvania i helgen. Der kalte han president Joe Biden for en «statsfiende» og hintet sterkt til at han ville stille som presidentkandidat på nytt.

Donald Trump talte til tilhengere i Wilkes-Barre, Pennsylvania i helgen. Der kalte han president Joe Biden for en «statsfiende» og hintet sterkt til at han ville stille som presidentkandidat på nytt.

Bidens tale

Talen til Trump fant sted få dager etter at president Joe Biden anklaget Trump og hans støttespillere for å ønske å ta USA tilbake i tid.

– Tilbake til et USA der det ikke finnes noen rett til å ta abort, ingen rett til privatliv, ingen rett til prevensjon, ingen rett til å gifte seg med den man elsker, sa Biden i en tale torsdag.

Les også Biden kaller Trump og støttespillerne ekstremister som truer demokratiet

USAs president Joe Biden

Trump sa at det var den mest ondskapsfulle, hatefulle og splittende talen noensinne holdt av en amerikansk president.

– Han er en statsfiende. Det skal dere vite, sa Trump.

Trump holdt valgkampmøte i Pennsylvania for å støtte lokale republikanske kandidater som TV-kjendisen Mehmet Oz, som stillet til valg for Senatet.

Trump holdt valgkampmøte i Pennsylvania for å støtte lokale republikanske kandidater som TV-kjendisen og legen Mehmet Oz, som stiller til valg til Senatet.

Foto: SPENCER PLATT / AFP

USA-ekspert: Retorikken hardner til

USA-ekspert Sofie Høgestøl sier at det ikke er tilfeldig at både Trump og Biden denne uka holdt taler i Pennsylvania. Det er heller ikke tilfeldig at retorikken hardner til.

Både for republikanerne og demokratene står mye på spill. I november er det mellomvalg i USA. I Pennsylvania har begge partier sjanse til å vinne. Her er det både ledig et senatssete og det skal velges ny guvernør.

Sofie Høgestøl

USA-ekspert Sofie Høgestøl er ikke overrasket over at Trump i talen sin, hintet om at han vil stille til presidentvalget i 2024.

Foto: Kristian Elster / NRK

Å vinne i Pennsylvania er spesielt viktig for republikanerne, sier Høgestøl. I dag står partiet på sidelinjen i amerikansk politikk. I mellomvalget vil partiet prøve å få flertall i Kongressen, enten i Underhuset eller i Senatet.

Hun er ikke overrasket over at Trump i talen sin hinter om at han vil stille som presidentkandidat.

– Dette har han gjort i flere måneder. Dette er nok en påminnelse om at han vurderer å stille igjen.

Høgestøl sier at ikke alle i det republikanske partiet er glad for at Trump hinter om at han vil være presidentkandidat.

– Trump har en enestående evne til å fyre opp deler av basen til det republikanske partiet. På den annen side er det nok mange som er redd for at han skal gjøre hele valgkampen til et Trump-show. Det kan føre til at dårligere resultater i enkelte delstater.

Støttespillere står i kø for å komme inn på et valgkampmøte med Donald Trump natt til søndag. norsk tid.

Støttespillere står i kø for å komme inn på et valgkampmøte med Donald Trump natt til søndag, norsk tid.

Foto: Mary Altaffer / AP

Truet med reaksjon etter FBI-ransaking

FBI ransaket Trumps eiendom Mar-a-Lago i Florida forrige måned. Her fant de flere esker som inneholdt graderte regjeringsdokumenter som Trump tok med seg da han flyttet ut av Det hvite hus.

Noen av dem var markert som topphemmelige, og skulle dermed bare være tilgjengelige i særskilte offentlige bygg.

Donald Trump med det nye slagordet: Redd Amerika!

Donald Trump med det nye slagordet: Redd Amerika!

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Fra talerstolen i Pennsylvania sa Trump at FBI-ransakingen kommer til å føre til en motreaksjon «ingen noen gang har sett tidligere.»

Han hevder at Biden-administrasjonen overvåket ransakingen, noe som ville vært i strid med regler som skal sørge for at FBI opptrer uavhengig av Det hvite hus.

Det hvite hus har sagt at Biden ikke har vært involvert i saken.

Fredag publiserte det amerikanske justisdepartementet en ny og mer detaljert oversikt over innholdet i de 33 kassene med dokumenter som ble beslaglagt hjemme hos Trump.

Her kommer det fram at FBI fant til sammen over 11.000 regjeringsdokumenter og bilder. I tillegg 48 tomme mapper, som var merket hemmelig. Det er ikke klart hvorfor mappene var tomme eller om dokumenter er blitt borte.

SISTE NYTT

Siste nytt