Hopp til innhold

Biden kaller Trump og støttespillerne ekstremister som truer demokratiet

USAs president Joe Biden gikk knallhardt ut mot tidligere president Donald Trump i en tale i natt. Budskapet var at folk måtte stemme ved mellomvalget for å sikre rettighetene sine.

USAs president Joe Biden

ADVARER MOT EKSTREMISME: USAs president Joe Biden holdt i natt tale utenfor Independence Hall i Philadelphia, der den amerikanske uavhengighetserklæringen og grunnloven ble undertegnet for mer enn 200 år siden.

Foto: Evan Vucci / AP

– Donald Trump og Maga-republikanerne representerer ekstremisme som truer selve grunnlaget for vår republikk, sa Joe Biden.

– Maga-republikanere respekterer ikke grunnloven. De tror ikke på loven. De respekterer ikke folkets vilje. De nekter å akseptere resultatet av er fritt valg, sa presidenten.

Maga er forkortelse for Donald Trumps slagord: Make America Great Again.

– Maga-krefter er fast bestemt på å ta dette landet bakover. Tilbake til er Amerika hvor det ikke er noen rett til å velge, ingen rett til privatliv, ingen rett til prevensjon, ingen rett til å gifte deg med den du elsker, sa Biden.

I juni i år fjernet Høyesterett kvinner føderale rett til abort. Det er ikke særlig populær blant folk flest. Mens Donald Trump og flere av hans støttespiller jublet, demonstrerte særlig mange kvinner både før og etter at avgjørelsen falt.

Demonstrasjon for kvinners rett til abort i Los Angeles i California 13. mai 2022.

Demonstrasjon for kvinners rett til abort i Los Angeles i California 13. mai 2022.

Foto: DAVID MCNEW / AFP

Biden oppfordret i natt folk til å bruke stemmeretten sin i høstens mellomvalg til kongressen. Han uttrykte dyp bekymring for hva slags politikere Maga-republikanerne forsøker å få valgt, og sa at de er en trussel mot demokratiet.

– De fremmer autoritære ledere og de fremmer politisk vold. De er en trussel mot personlige rettigheter, rettferdighet, lov og orden – mot selve sjelen i dette landet, sa Biden.

Demokratene mer populære

Mellomvalget er i november. Demokratene og Republikanerne kjemper om kontrollen i både Representantene hus og Senatet.

Det er ofte slik at presidentens parti taper i mellomvalg og dermed sliter med å få gjennomført politikken sin. President Biden har heller ikke vært særlig populær, men det ser likevel ikke så mørkt ut for Demokratene nå.

I en fersk måling i Wall Street Journal sier 47 prosent at de ville stemt på Demokratene hvis valget var nå, mens 44 prosent svarer Republikanerne.

President Joe Biden sammen med sin kone Jill utenfor Independence Hall i Philadelphia på vei bort til podiet for å tale.

President Joe Biden sammen med sin kone Jill utenfor Independence Hall i Philadelphia på vei bort til podiet for å tale.

Foto: Evan Vucci / AP

Valgkamp i Philadelphia

Det er ikke tilfeldig at Joe Biden valgte å holde talen sin i Philadelphia. Han gjorde det på historisk grunn, utenfor Independence Hall der den amerikanske uavhengighetserklæringen og grunnloven ble undertegnet for mer enn 200 år siden.

Staten Pennsylvania, hvor Philadelphia ligger, er også en vippestat. Det betyr at det begge partiet har et håp å vinne i staten i mellomvalget. Donald Trump skal også tale der på lørdag.

USAs tidligere president Donald Trump holder tale på et møte for sine støttespillere i Washington 26. juli.

USAs tidligere president Donald Trump holder tale på et møte for sine støttespillere i Washington 26. juli.

Foto: Andrew Harnik / AP

Så spørs det hvor mye folk bryr seg om at Trump er under etterforskning for flere forhold, og at FBI nylig fant store mengder hemmeligstemplede dokumenter som han ulovlig hadde tatt med seg til boligen sin i Florida, Mar-a-lago.

SISTE NYTT

Siste nytt