Hopp til innhold

Tror IS plasserte bombe i russisk fly

Opplysninger hentet inn fra amerikansk etterretning tyder på at en bombe plantet av terrorgruppen Den islamske stat (IS) var årsaken til at det russiske passasjerflyet styrtet på Sinaihalvøya, forteller kilder til CNN.

EGYPT-CRASH/ The remains of a Russian airliner are inspected by military investigators at the crash site at the al-Hasanah area in El Arish city, north Egypt

Alle de 224 om bord mistet livet da et passasjerfly fra det russiske selskapet Kogalymavia styrtet på Sinaihalvøya lørdag.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Den amerikanske nyhetskanalen skriver at det ifølge kildene er «mest sannsynlig» at en bombe plantet på flyet av IS eller en IS-tilknyttet gruppe førte til styrten. Alle de 224 om bord i flyet, som var på veg til St. Petersburg i Russland, ble drept.

Kilden, som skal være en høytstående tjenestemann med kjennskap til saken, sier videre at man ikke har kommet til en endelig konklusjon rundt saken i det amerikanske etterretningsmiljøet.

– Plantet i bagasjen

– Det er en klar følelse av at det var en bombe plantet i bagasjen eller et annet sted på flyet, sier kilden til CNN .

Vrakdeler fra flyet

En del av det russiske flyet som eksploderte i luften over Sinaihalvøya i Egypt sist lørdag.

Foto: STRINGER / Reuters

En militant islamistgruppe som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), har sagt at «de sørget for at flyet styrtet». Eksperter har stilt seg tvilende til at de har skutt ned flyet, og viser til at gruppen ikke er i besittelse av mobile radarsystemer og tilstrekkelig langtrekkende raketter.

Det åpner for at den IS-tilknyttede gruppen kan ha greid å plassere en bombe om bord i flyet mens det sto på bakken. Dette kan få alvorlige konsekvenser for den allerede hardt prøvede egyptiske turistindustrien, som så vidt hadde begynt å ta seg opp igjen etter den siste uroen i landet.

Taleregistratoren på flyet er funnet, men ifølge russiske og egyptiske etterforskere er den så ødelagt at det vil bli svært vanskelig å få ut informasjon. Ferdsskriveren skal ha vært intakt, og informasjon fra denne blir nå undersøkt av etterforskerne.

– Infrarød aktivitet

To høytstående amerikanske tjenestemenn uttalte til nyhetsbyrået AP tirsdag at et av landets satellittsystem hadde oppdaget infrarød aktivitet, eller varme, rundt det russiske passasjerflyet før det styrtet i Egypt.

David Cameron held tale på landsmøtet

Storbritannias statsminister David Cameron frykter at flystyrten skyldtes en sprengladning om bord i flyet.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Ifølge de anonyme kildene har amerikanske myndigheter utelukket at en rakett var årsaken til styrten ettersom satellitten ikke hadde plukket opp at en utskyting fant sted.

Varmen kan bety at det var en eksplosjon om bord, enten som følge av en feil eller en bombe som gikk av.

Satellittbilder avviser rakett mot russisk fly

Mange hol i Metrojets tryggleiksprotokollar

Stanser britiske fly

Storbritannias statsminister David Cameron sa tidligere i dag at det ikke er mulig å flå fast kategorisk hva som var årsaken til at det russiske flyet styrtet, men at han fryktet for at det skyldtes en sprengladning om bord.

Britiske fly stanser alle flyginger til Sinai som følge av flystyrten sist lørdag.

– Ulykkesflyet gikk i oppløsning i lufta

SISTE NYTT

Siste nytt